Purmerend, 13 april 2019

Vandaag heb ik na een week rust weer een wandelling gemaakt. Dit keer was de start bij Partycentrum ‘Concordia’ in Purmerend. De wandeltocht was uitgezet door WSV Purmerend en Omstreken.
We startten om 9.00 uur. Vanaf de Koemarkt liepen we door een woonwijk naar park De Noord.
We liepen via een lus naar het spoor dat we overstaken. Hierna staken we de Purmerringvaart over en via de Purmerdijk liepen we onder de N244 door. Terwijl we langs het water liepen, zagen we kanovaarders voorbij komen. Het leek me erg koud op het water. Na 1 km staken we het water en het spoor over. We kwamen in Kwadijk. Kwadijk is een lint gemeente en valt nu onder
Edam-Volendam. Het oude raadhuis van Kwadijk staat er nog. Een stukje verder zagen we een bord met de naam ‘Verloreneinde’ , dit is de naam van het buurtschap. Ik liep weer verder en kwam in Hobrede waar een rustpost was bij boerderij ‘Wennekers’. Ik nam hier een lange pauze. Het was gezellig druk. Na de pauze vervolgde ik de route en ging de brug van de Beemsterringvaart over. Ik kwam in Middenbeemster. Bij één van de boerderijen werd duidelijk aangegeven dat iemand de leeftijd van Abraham bereikt heeft (zie foto). In het centrum van Middenbeemster was weer een rust. Ik at hier even mijn boterhammen op en maakte een paar foto’s. Er werden een paar bijzondere oude fietsen buitengezet. Ik maakte hier wat foto’s van. Binnen stond een oude koets en ik vroeg of ik er een foto van mocht maken. Dit mocht en de man vertelde dat de koets een oude stadskoets van Utrecht was. Ik zag er ook nog een oude wastobbe met wringer van vroeger. Buiten is de oude tuin van de vroegere dominee met de waterput. Het standbeeldje is van de schrijfster Betje Wolff (taalkunstenares) die in 1804 overleden is. Tweehonderd jaar later is dit beeldje Betje-wolff-museum , geplaatst.
Ik vervolgde de route die weer onder de N244 doorging en liep door ‘Halfweg’, een klein buurtschap.
Hierna kwam ik uit op de Kanaaldijk. Er staat een poldermolen uit 1631. Het water langs de route is de grens tussen Purmerend en Beemster-Zuidoostbeemster. In het water staan palen waar de boten even kunnen aanleggen. Op een paal zat een reiger die rustig bleef zitten toen ik eraan kwam en zo kon ik een foto van hem maken. Ik ging verder de brug over en liep naar de kaasmarkt. Hier staat de grote Koepelkerk die nu als cultureel centrum gebruikt wordt. Hierna kwam ik weer op de Koemarkt. Deze is ontstaan in 1645. Er staat een mooi kunstwerk Purmerend-Koemarkt. .
Hierna liepen we naar de finish en kwam er weer een eind aan deze wandeling.
Ik wil de parcoursbouwer(ster) bedanken voor deze mooie tocht.
Ook wil ik de mensen van boerderij Wennekers bedanken voor hun gastvrijheid en de mijnheer van het Betje Wolff Museum voor zijn uitleg.
Gr. Heopa

 

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.