Almere, 17 november 2018

Voor de wandeling van vandaag ging ik naar dorpshuis de Boei in Vinkeveen om de Sint Nikolaas wandeltocht te gaan lopen. De route zou langs natuurgebieden De Spoorbaan, Vinkeveense Plassen en Botshol, Waverhoek en langs riviertje de Winkel gaan. Om 8.00 uur konden we starten. Het was koud en het vroor een beetje. Via de ringduik liepen we naar het oude spoorhuis waar we de brug overgingen. Een stukje verder stond weer een spoorhuis en de mast stond er ook nog bij. Ik besefte toen dat hier een spoorlijn gelegen had en dat wij nu over de oude spoorweg liepen die vanuit Aalsmeer Nieuwersluis naar Loenen liep. Deze spoorlijn werd op 1 december 1915 geopend en op, 3 september 1950 gesloten. Het is nu een wandelpad die bekend staat onder de naam Demmerik route. We liepen zo’n 3 km over dit pad en sloegen toen linksaf (het oude talud van het spoor loopt door tot de A2). Op het gras en de weg kon je nog een wit laagje vorst zien liggen. De zon kwam langzaam op wat een prachtig gezicht was. Ik maakte een paar foto’s. Rechts van ons was het net of er één groot weiland lag, maar dit was niet zo, want het zijn namelijk heel veel kleine eilandjes
Links waren de Vinkeveense Plassen. We liepen een klein stukje op de Provincialeweg (de N 201) en daarna over de Vinkeveensekade tussen de Vinkeveense Plassen en de A2. Na 9 km kwamen we bij Plaswijk en hier sloegen we linksaf de Molenkade en vervolgens de Winkeldijk op. Op 11 km was een controlepost en vanaf dit punt liepen we weer een stukje terug en gingen de brug over en kwamen aan de rechterkant van de Winkeldijk. We zagen prachtige boerderijen en ook wat minder mooie. Bij één van de boerderijen staat een pauw bij de voordeur. Het is een beetje een rommeltje en het is duidelijk een andere route dan een route door de bossen. We zagen prachtige vergezichten. We konden o.a. Amsterdam Zuidoost en Ouderkerk zien. Nadat we 4 km langs rivier de Winkel hadden gelopen, zag ik op de hoek Botsholsedijk/Achterbos een betonnen paal staan. Dit is grenspaal de Scheydtpalen/ Hupalen. . We staken hier de brug over en liepen verder langs rivier de Waver. We liepen om het gebied van Botshol, Kleine- en Grote Wije en Waverhoek. In de bocht lag  Fort-in-de-Botshol . Vervolgens liepen we door buurtschap Achterbos (dit valt nu onder gemeente De Ronde Venen). We liepen weer richting de finish in Vinkeveen. Deze wandeltocht was met zijn plassen, riviertjes en kronkelwegen echt een prachtstuk natuur.
Ik wil de parcoursbouwer en de ijsvereniging van harte bedanken voor deze wandeltocht. Ik heb hier tussen 1970 en 1988 nog met de bus gereden, maar nu voor het eerst hier een wandeling gemaakt. Het was echt top en ik heb enorm genoten!
Gr. Heopa

2 Comments

 1. Coby Van steeg 18 november 2018 at 20:22

  Wat een mooie tocht was het Henk,iets anders dan bos,maar zeker de moeite waard.
  We hebben heerlijk gewandeld.
  Mooie fotos weer,met dat ijs en de zon.

 2. heopa 18 november 2018 at 20:41

  Dank je wel Coby,
  voor je reactie, ja het zijn dit keer hele andere foto’s dan de laatste weken.
  Zo dicht bij huis en toch heel mooi. gr.Henk

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.