Almere, 28 december 2016
Vandaag heb ik de 3e Wintertocht wandeling gelopen van Samen op Pad.
Deze wandeling had een bijzonder tintje. Samen op Pad vierde vandaag haar 200e wandeltochtverjaardag! Dit keer had Casper de eer gehad om de tocht uit te zetten. Het was zijn 3e Wintertocht wandeling. De wandeltocht begon met een toespraak. Na de toespraak kreeg Joost Egberts zijn 7e certificaat uitgereikt omdat hij 168 wandeltochten gelopen heeft. Wandelaar Ben las nog een klein gedichtje voor en overhandigde het bestuur een cadeautje (zie foto’s). Nu kon de wandeltocht beginnen. We vertrokken met 136 wandelaars. Het was mistig en koud. Nadat we het dorp uitgelopen waren, liepen we direct een Grebbelinie dijkje De Grebbelinie – 200 jaar     was een voorverdediging van de Hollandse Waterlinie, een Nederlandse verdedigings- linie, gebaseerd op Inundatieinundatie  De Grebbelinie is vrijwel geheel aangelegd in de 18e eeuw (vanaf november 1744 tot de tweede helft van 1799). In de tweede wereldoorlog heeft de linie nog dienst gedaan bij de inval van de Duitsers in Nederland. Nu is het een mooi recreatie- en wandelgebied en een prachtig natuurmonument. Na een mooi wandelpad langs de Lutherse beek gingen we via diverse boerenlandweggetjes weer een Grebbelinie dijkje op richting Ederveen. In Ederveen namen we het nieuwe  Klompenpaden -Turfvelderpad. Na 6 km hadden we een wagenrust. Hier stond Rolf pakjes fris en roze koeken met het getal 200 (i.v.m. de 200e wandeling) erop uit te delen (zie foto’s). We gingen weer verder door het boerenland en hier en daar moesten we over balkjes lopen en over prikkeldraad stappen (ja, ook dit hoort bij de wandelingen). Doordat de groep best groot was, konden we niet zo snel doorlopen. Je kon b.v. alleen maar één voor één door een hekje lopen of over het prikkeldraad stappen. Op de foto’s kunt u zien hoe dit ging. Het was een prachtig pad over onverharde paden en boerenerven en soms dwars door weilanden heen. Het is zeker de moeite waard om hier eens te gaan wandelen. Weer terug in Ederveen hadden we onze rust in snackpoint cafetaria ’t Trefpunt. Hier konden we heerlijk uitrusten, wat drinken en eventueel een snack eten.

Als je hier een consumptie kocht, mocht je hier ook je brood opeten. Na de rust ging de route verder over Landgoed Roodselaar Landgoed-Roodselaar. Het landgoed en omliggende natuur is in de periode 2000 – 2005 geheel opgeknapt en in oude glorie hersteld. In 2005 is het landgoed weer open gegaan voor de recreatie. Wij wandelden hier over de mooie paden en langs de waterpartijen. Na Landgoed Roodselaar liepen we naar een ander landgoed. Dit landgoed hoort bij kasteel Renswoude. We liepen langs het Grand-canal van het kasteel en we hadden een mooi uitzicht op het kasteel. Ondanks de soms natte wandelpaden was het de moeite waard om hier te wandelen. Er zijn hier leuke bruggetjes en vlonders om overheen te lopen. De wandeltocht ging verder over een Grebbedijkje en we kwamen uit op een parkeerplaats van het kasteel waar weer een wagenrust was. Hier kregen we ter ere van de 200e wandeltocht een verrassing aangeboden van Samen op Pad. De verrassing bestond uit een heerlijke oliebol en pakje frisdrank naar keuze. We wandelden verder langs de oude kasteelhuisjes en de Koepelkerk Koepelkerk -(Renswoude) die gebouwd is tussen 1639 en 1641. Er zijn maar twee van deze koepelkerken in Nederland. De architect was Jacob van Campen. Hij is o.a. bekend door het paleis op de Dam en paleis Noordeinde. We gingen weer verder naar kasteel Renswoude Kasteel-Renswoude. Kasteel Renswoude is een schitterend landhuis dat geheel in de oude stijl gebleven is. In 1400 is dit kasteel gebouwd als versterkt Ridderhof. In 1654 werd het gesloopt en vervangen door het huidige landhuis. In 1985 brandde de bovenverdieping en zolder af. Het gehele kasteel liep ernstige rook- en waterschade op. Bewoner baron van Taets heeft het herstel voortvarend aangepakt en alles volledig laten restaureren.
We liepen door de mooie tuinen met zijn vele bruggetjes en waterpartijen. We zijn de huidige bewoners dankbaar dat dit mogelijk was. Na de kasteeltuinen liepen we via wat leuke boerenland- weggetjes naar de finish. Bij de finish konden we onder het genot van een consumptie nog even wat napraten over deze jubileumtocht.
Heopa en veel wandelaars met hem, hebben weer enorm genoten van deze bijzondere tocht.
Via deze weg willen ook wij Stichting Samen op Pad feliciteren met hun 200e wandeltocht.
Bedankt voor de goede verzorging en lekkernijen die uitgedeeld werden. Dit was een mooie afsluiting van het wandeljaar 2016. We zien uit naar het nieuwe wandeljaar 2017 en hopen weer veel wandelplezier te mogen hebben. Dank aan allen die meegeholpen hebben om deze dag tot een succes te maken.
Casper, bedankt dat ik gebruik mocht maken van jouw verslag!
Gr. Heopa
 

2 Comments

  1. Ineke 29 december 2016 at 23:39

    Hey Henk, je hebt er weer een mooie reportage van gemaakt, ik sta er welgeteld één keer op! Maar wel leuk om de plaatjes terug te zien. Het was een leuke kennismaking met de SOP! Misschien ga ik er een paar meer lopen!

  2. heopa 2 januari 2017 at 15:26

    Dag Ineke Dank voor je Reactie. Ik wens je dan ook een heel goed en gezond 2017 toe. en veel wandel plezier.
    Gr Henk / Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.