Published On: 28 november 2018By 0 Reacties

Almere, 28 november 2018

De woensdagwandeling (De Avervoordsekruisroete)  van Samen op Pad begon bij Voetbalclub SV Vaasen. De familie de Wilde ontving ons nu voor de derde maal. Na een korte toespraak vertrokken we om 10.00 uur met 87 wandelaars. We liepen langs de  Vaassense Dorpskerk .  (vermoedelijk uit 1451).  Op het Marktplein stond een kaasboer van-den-brink-kaas-vers-van-t-mes.  En we kregen een flink stukje kaas aangeboden. De parcoursbouwer had dit met de kaasboer overlegd. Echt super leuk! We liepen langs Daams molen. , (1870) en het is echt de moeite waard om even op de link te klikken. Voor de molen staat een mooi beeld van een molenaar met een molensteen en een zak waar zij graan in doen. De molenaar staart naar zijn molen. We liepen Vaasen uit en kwamen langs buurtschap Jona/Hafkamp dat maar drie straten heeft. De omgeving is mooi. Vervolgens bereikten we na 7 km de eerste autostop. We kregen hier een pakje drinken en konden kiezen uit diverse versnaperingen. Na de pauze gingen we over de A50 en liepen richting de Vecht.
Terwijl we richting de Vecht liepen, passeerden we boerderijen en landgoed ‘Avervoorden’. Een stukje verder staat een kruis (1570) met de letters AVL. Deze letters hebben te maken met het landgoed. We moesten over een opstap hekje en kwamen in een weideveld terecht. We liepen langs velden waar verschillende wintergroenten (groene kool die er blauwachtig uitzag en paarse boerenkool en nog meer) gezaaid was. De groenten waren bijna uitgegroeid (zie foto). We kwamen in dorp De Vecht waar we bij voetbalvereniging Vlug en Lenig de grote rust hadden. Na de rust staken we de Grote Wetering over. Bij de brug staat een leuk beeldje. Het heet “De Vechtertjes” bij de Vecht brug te Avervoordseweg. De route ging verder over grasland waar veel schapen liepen. Dit was een leuk gezicht.
Via de Beemteweg staken we de A 50 weer over. Aan de kant zagen we bomen met de peren er nog in. We liepen Beemte (gemeente Apeldoorn) in en zagen een paar kamelen die in het land stonden. Op 21 km hadden we de tweede autorust en weer werden we verwend met een pakje fris en wat lekkers. Ik maakte nog een paar foto’s van de ganzen. De route ging nu richting de finish. Onderweg maakte ik nog wat foto’s van een paar kleine paardjes en een paar leuke windwijzers die op de daken van huizen staan. Zo bereikten we de finish weer. Het was dit keer een route die wat meer over verharde wegen ging en wat meer uitzicht over de weilanden etc. bood. Als je goed in de rondte keek kon je toch genieten van alles wat we onderweg tegenkwamen (behalve van de koude wind).
Ik wil de vrijwilligers van Samen op Pad bedanken voor hun medewerking en Rian Prins-Bourgonje voor het uitzetten van de route.
Gr. Heopa
Ps. onder tussen heb ik nog van de parcoursbouwster, extra info gekregen en een paar foto’s zie de laatste foto’s.  Dank je wel Rina

Leave A Comment