Published On: 23 september 2018By 2s Reacties on De Dam tot Dam loop 27 Km

Almere, 22 september 2018

Vandaag heb ik weer eens de Dam tot Damloop in Amsterdam gewandeld. We vertrokken vanaf
De Dam in Amsterdam. We liepen door de Damstraat naar de Oudeschans. Toen we deze overstaken zagen we de Montelbaanstoren  uit 1516. We liepen over de Prins Hendrikkade en passeerden het Entrepot-Dok (vroeger stonden hier allemaal pakhuizen naar deze zijn nu omgebouwd tot woningen). Bij de Zeeburgerdijk staat Molen, De-Gooyer-(Amsterdam) .Via de Zeeburgerdijk liepen we naar de Amsterdamsebrug waar een controlepost was. Er werd wat uitgedeeld. We liepen de trap van de Amsterdamsebrug op en kwamen op het Zeeburgereiland en vervolgens op de Schellingwouderbrug.
Vanaf de brug kun je de Oranjesluizen zien liggen. Deze zijn belangrijk voor Amsterdam. We liepen verder door Schellingwoude .
In Schellingwoude staan nog veel oude houten huizen. Een stukje verder staat nog een (witte) boogbrug. Als kind (ongeveer 60 jaar geleden) liep ik over die boog. Bij Sportpark Schellingwoude namen we een koffiepauze. Na de pauze gingen we verder en kwamen bij het sluisje. Nieuwendam  .(Men kon hier vroeger vanuit Amsterdam Noord met het Nieuwedammerbootje over het IJ naar het Centraal-Station varen). We liepen verder via het Vliegenbos en kwamen bij de Meeuwenlaan die we overstaken (vroeger reed hier een tram die naar Volendam ging). Daarna staken we het Noord Hollands kanaal over. Aan beide kanten is het Noorderpark aangelegd. Er waren verschillende parken aan beide kanten van het Noord Hollands kanaal. Deze zijn door de komst van de IJtunnel en de Noord/Zuidlijn samengevoegd. Ik ben in Amsterdam Noord opgegroeid, maar ik keek mijn ogen uit. Wat is het hier veranderd! Het huis op de Nieuwerdammerdijk 217 was vroeger onze slager (op de gevel staat nog een afbeelding van een rund) net als de apotheek op de hoek Meeuwenlaan/Waddenweg etc. Via Buikslotermeerdijk, waar ook nog diverse oude huisjes staan, kwamen we bij de volgende stempelpost. Via Molenwijk en knooppunt Coenplein kwamen we in Zaandam aan waar ook weer een stempelpost was. We hadden er toen 21 km opzitten. Even later staken we Zijkanaal G (een druk vaarwater) over en kwamen bij de oude haven waar we over diverse bruggen liepen en in het oude gedeelte van Zaandam kwamen.
Het eindpunt is een paar jaar geleden verplaatst naar Burgermeester in ’t Veldpark. Dit is even buiten het centrum van Zaandam. We bereikten de finish en kregen hier de laatste stempel en een mooie medaille. Zo kwam er weer een einde aan deze Dam tot Damloop.
De route bevatte veel oudheden en er kwamen ook veel herinneringen boven. Vanaf augustus 1949 t/m augustus 1969 heb ik in Amsterdam Noord gewoond. Amsterdam Noord was toen eigenlijk een vergeten stadsdeel van Amsterdam. Dit veranderde toen de Schellingwouderbrug en de Amsterdamse brug en daarna de IJtunnel werden gebouwd. Amsterdam Noord hoorde er toen echt bij. Sinds de opening van de Noord/Zuidlijn is er een nog betere verbinding met het centrum van Amsterdam. Mede door het weer en alle mensen die langs de route stonden en hun straat, tuin en huis versierd hadden of met eten en drinken langs de route stonden, was het een mooie en gezellige tocht.
Ik wil de vrijwilligers en de organisatie van de Dam tot Damloop hartelijk bedanken voor deze mooie wandeling.
Gr. Heopa

2 Comments

 1. Coby Van steeg 26 september 2018 at 18:51

  Henk wat een mooie tocht was het, wat een herkenning voor jou zeg,zo leuk. Pracht fotos en verslag

 2. heopa 26 september 2018 at 22:14

  Dank je wel Coby, voor je reactie.
  Ja het was een mooie tocht, en i.d.d. voor mij veel herinneringen.
  En ook nog een hebben wij het getroffen met het weer.
  Een top dag zo met zn drieën.
  Gr Henk

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.