Ieper, 22 augustus 2023
De 1e dag van de Vierdaagse van de IJzer (50e editie) in Oostduinkerke was aangebroken.
Vanuit Ieper ging de bus om 7.20 uur naar de start bij de Sint- Niklaaskerk in Oostduinkerke. Het startschot werd om 8.00 uur gegeven en het  was 8.08 uur toen wij daar aankwamen. Alle wandelaars kregen eerst een bidon/waterfles cadeau en konden daarna op stap. De burgemeester stond voor de laatkomers nog met zijn gevolg op het podium zodat er nog een foto gemaakt kon worden. De grootste groep wandelaars was al op pad. Vlak voor de plaats Duinen, staat het paard met daarop De Garnalenvissers (zie foto). Hierna liepen we door het Hannecartbos /Ter Yde (een mooi natuurgebied) en Sunparks Oostduinkerke. Ook dit is een mooie camping. De route ging verder richting Nieuwpoort, een stukje langs de IJzer en dan richting de Grote Markt. Op de markt staan drie reuzen. De grootste reus is Jan Turpijn. Hij is de grootste van Europa en een echte mastodont (persoon van grote omvang). De route ging om het bezoekerscentrum van Westfront Nieuwpoort en de oude sluizen van Ganzepoot. Deze sluizen hebben in de 1e Wereld Oorlog een grote rol gespeeld.
We gingen verder langs de IJzer en liepen door de Schuddebeurze, een groot gebied waar veel bunkers staan/stonden. Diverse bunkers zijn opgeblazen en gesloopt. Er liggen nog wel veel
restanten (zie foto’s). Heopa liep verder en in Westende moest hij helaas langs de EHBO post om zijn voeten na te laten kijken i.v.m. blaren. Nadat de blaren goed verzorgd waren, kon Heopa weer verder. We kwamen in het duingebied van Cosmos en de route ging via de camping een stukje over het strand van Westende en daarna over het terrein van Kwartier Kamp van Lombardsijde waar de bekende wafel van Jules Destrooper werd uitgedeeld. De route ging om de uitmonding van de IJzer langs Tijdok, Het Geleed en om de haven naar Kinderboerderij Lenspolder in Nieuwpoort waar het erg gezellig was. Even verder lopen een paar dames/wandelaarsters waarvan 1 met slingers en een mooi papieren kroon op haar hooft. Heopa maakt een foto en passeerd de dame en zij  bent U Jarig? En inderdaad op de hoofd kroon staat 54 en zo mocht Heopa nog een foto maken.zie foto’s 153, 154.  Hierna ging de route door de Simliduinen en kwamen we bij De Zeedijk en het Duinenpad. Vervolgens naderden we de finish en zagen twee standbeelden van de Koninklijke Orde van de Paardenvisser op het strand. Heopa liep naar de kramen van de Garnalenvissers waar een heerlijke welverdiende beker garnalensoep opgehaald kon worden. De eerste dag zat erop.
Het was weer een hele bijzondere wandeling waar we veel indrukken opgedaan hadden. Op de foto’s kunt u zien hoe bijzonder het was. Het was teveel om alles op te schrijven. Ik kijk uit naar de reacties.

Op naar de tweede dag!
Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.