Almere, 3 mei 2017
Vandaag ging ik naar Uithoorn om de wandeltocht van ‘Samen op Pad’ te lopen. Dit keer is het de ‘De Tolhuis de Lucht tocht’. De start was bij restaurant  Het-Rechthuis, waar we vriendelijk ontvangen werden.
Dit keer waren er geen mededelingen dus gingen we om 10.00 uur direct aan de wandel. Al snel zag ik het beeldje ‘De Roode Vos’ ( Gerard van Hulzen) tegenover het Rechthuis. Dit beeldje herinnert nog aan de verdwenen tabaksindustrie van Uithoorn. Een soortgelijk beeldje sierde ooit de gevel van de Tabaksfabriek-Jan-de-Ruyter-Uithoorn. die hier stond. We liepen via het winkelcentrum naar de Boterdijk en langs het Zijdelmeer naar De Kwakel. We kwamen langs Fort-bij-De-Kwakel . Bij Vrouwenakker gingen we via de brug de Amstel over. Dit is tevens een stukje grens tussen Noord-Holland en Zuid-Holland. We liepen vanaf dat moment dus in Zuid-Holland. We liepen over het Nieuwveens Jaagpad. Na 7 km was er een autostop en werden we verrast met een ruime keuze aan lekkernijen en een pakje fris. Ik kon tijdens deze tocht een paar vliegtuigen spotten. Deze route is namelijk ook een vliegroute van en naar Schiphol. We liepen langs een oude Trabant 1 (oude auto) die als bloemenstal ingericht is (zie foto). We kwamen weer aardig wat dieren tegen. De lama’s stonden in de wei en wilden wel even op de foto. Ook zagen we koeien en schapen met hun lammeren en veel meerkoeten met hun jongen. Het blijft altijd leuk om dit te zien en op de foto te zetten. Na 12 km kwamen we bij   Sfeerstal.   ( hotel en theehuis met theetuin). Hier hadden we de grote rust. Na de lunch liepen we weer terug naar de Oude- Nieuwveenseweg en gingen via de Tolhuiskade richting Bilderdam. Hier gingen we de brug over van de Drecht en kwamen weer aan de andere kant van de grens en liepen dus weer in Noord-Holland.
Via het Jaagpad gingen we aan de andere kant van de Drecht lopen en bij de T-splitsing (bij de bocht) liepen we weer verder langs de Amstel. Het was een smal pad, maar wel een heel mooi natuurgebied met veel boerderijen. Ook nu vlogen er wel om de 1 á 2 minuten vliegtuigen over ons heen.
Na 20 km hadden we nog een kleine rust en ook hier werd een versnapering uitgedeeld. Vervolgens liepen we weer richting De Kwakel en een stukje om het Fort bij Uithoorn.
Zo kwamen we na 25 km weer bij de finish in Uithoorn aan.
We hebben weer genoten van een mooie wandeltocht. Mijn dank gaat uit naar de parcoursbouwers Ans en Chris Woerden en stichting ‘Samen op Pad’.
Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.