Published On: 23 augustus 2022By 0 Reacties

23 augustus 2022, Nieuwpoort
Voorwoord

Er zijn veel verschillende 4-daagse wandeltochten. De bekendste in Nederland is toch wel de
Nijmeegse Vierdaagse (Ook wel de ‘feest vierdaagse’). In 1909 begon de 4Daagse als een militaire mars en die achtergrond is nog steeds duidelijk aanwezig. Elk jaar doen er duizenden Nederlandse en internationale militaire deelnemers mee aan de 4Daagse. Andere 4Daagse wandeltochten zijn: De Sallandse 4-daagse, de Barchemse 4Daagse, het 5 Sterrenlandschap, De Heuvelland 4Daagse en nog veel meer. In België wordt elk jaar de Vierdaagse van de IJzer gehouden. Dit is geen gewone vierdaagse, maar een vierdaagse ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog en daardoor ziet u op mijn website bij het verslag dus veel foto’s van herdenkingsmonumenten en begraafplaatsen. Tijdens deze vierdaagse wordt er elke dag wel een ceremonie op een bepaalde plaats gehouden.
Mijn eerste kennismaking met de Vierdaagse van de IJzer was op 23 augustus 2016 en heeft sinds die tijd veel indruk op mij gemaakt. Ook heeft het invloed op mijn gedrag. Ik groet en bedank veel vrijwilligers die b.v. het verkeer voor ons regelen. Op de begraafplaats doe ik even mijn pet af. Ik ben zelf in 1948 geboren en heb de oorlog niet meegemaakt. Ik heb tot nu toe alle jaren in vrijheid mogen leven. Wat een rijkdom! Het is daarom goed om zowel de Eerste Wereldoorlog als de Tweede Wereldoorlog te blijven gedenken. Zowel in Nederland als het buitenland.
De eerste dag
Vandaag, 23 augustus 2022, startte de eerste dag van de Vierdaagse van de IJzer. Het was 6.45 uur toen Heopa naar de kazerne in de Matrozenstraat ging. Hier stonden bussen klaar om de wandelaars vanuit Nieuwkoop en omgeving naar de Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke te brengen waar de start van deze eerste wandeldag was. Dit keer was het voor het eerst zonder assistentie van de militaire politiebegeleiding. Alle wandelaars kregen een bidon aangeboden zodat zij extra water mee konden nemen. Na de toespraken werd een poging gedaan om het startschot te geven, maar dit lukte niet. Er restte niets anders dan aftellen. Via plaats Duinen, Hannecartbos en dorp Groenendijk liepen we naar de Zeedijk. We liepen over de boulevard van Nieuwpoort en een stukje verder ging de route rechtsaf. Hier zagen we een zeer grote schildpad. Het is één van de grote kunstwerken van Nieuwpoort Bad. In 2003 kwam het beeld ter gelegenheid van het kunstevenement Beaufort naar Nieuwpoort. Het werd op de dijk geplaats, maar hier had het al snel te lijden onder wind, zout, toeristen en kinderen die het zo mooi vonden, dat zij er op klommen. Het is gerestaureerd door Beaufort, maar Nieuwpoort heeft de tweede restauratie betaald en het beeld toen op een veiligere plek geplaatst. De route ging verder en onderweg zagen we in vrijwel iedere dorp of stad wel gedenkmonumenten. Na Nieuwpoort Bad ging de route langs de IJzer naar het centrum van Nieuwpoort. Hier staat het monument van de gesneuvelden en oorlogsslachtoffers van Nieuwpoort met hierachter De Onze Lieve Vrouwekerk.

Heopa vervolgde de route die weer richting rivier De IJzer ging. Tijdens het wandelen kwamen we soms een bord tegen met de tekst ‘Sampling’ en als je dit tegen kwam, stonden militairen iets uit te delen. Dit keer was het peperkoek. Aan de overkant van de IJzer is ook een oorlogsbegraafplaats. Een stukje verder kwamen er tegenwandelaars die ons voorbij liepen (zie foto’s). Op 15 km was een rustpost bij een café restaurant. In de gevel staat dat dit café restaurant ook veel als rustpunt gebruikt wordt door wielrenners. Een stukje verder staat het verplaatsbare paard met de paardevisser. Veel wandelaars (en ook Heopa) gingen hier even op de foto. De route ging verder door Koksijde (De info onder de link is interessant om te lezen). Na 20 km was er weer een rustpost en ik maakte even een paar foto’s waarna ik mijn route weer vervolgde. Ik genoot van De Noordduinen en na dit prachtige gebied kwam de route bij Sint Idesbald. Nu ging de route 5 km over het strand. Na in totaal 25 km gelopen te hebben stond er weer een hele rij kraampjes van de orde van de paardevisser. Hier werd vers gemaakte garnalensoep uitgedeeld aan de wandelaars. Ook Heopa was van de partij. Na 26 km ging de route het strand op en Heopa liet zich ook even op de kiek zetten. Na 3 km over het strand lopen, kon Heopa het toch weer niet laten en hij trok zijn schoenen en sokken uit en liet een foto maken terwijl hij met zijn  blote voeten en de schoenen in de hand heerlijk in de Belgische zee liep. Hierna ging de route naar de finish. Op 30 km stond Wandelsport Vlaanderen/Brugge nog heerlijke stroopwafels uit te delen. Lekker hoor! Zo bereikte Heopa de finish en kwam er een mooi eind aan deze eerste wandeldag.
Graag tot morgen voor de 2e dag!
Gr. Heopa.

Leave A Comment