Published On: 24 augustus 2022By 0 Reacties

Diksmuide,  24 augustus 2022

Diksmuide is een prachtige stad die na de Eerste Wereldoorlog opnieuw is opgebouwd. Op de grote markt in Diksmuide was de start van de tweede dag van de Vierdaagse van de IJzer. Toen de wandelaars uit de bus stapten, was het startschot net gegeven en konden we direct aan de wandeling beginnen. Al vrij snel ging de route langs 4 gedenkstenen (zie foto’s). Vervolgens ging de route over de rivier De IJzer en langs Museum aan de IJzer. Voorbij de toren ging de route door Diksmuide IJzerboomgaard. Wat een prachtig natuurgebied is dit. De route ging verder door het landelijke polderdorp Sint Jacobs-Kapelle. Het dorp werd in 1287 erkend als parochie en in dit dorp staat ook de Sint Jacobuskerk
De route ging ongeveer 5 km door het landelijk gebied van Nieuwkapelle. Onderweg plukte ik nog wat bramen die heerlijk zoet waren. Zo kwamen we weer bij de IJzer waar een mogelijkheid was om pauze te nemen. Heopa liep echter nog even door en ging de brug over. Dit gebied valt onder Merkem. De route ging 4 km langs kanaal Ieper-IJzer en dit gebied valt onder de IJzervallei. Aan het einde van het pad was een mogelijkheid om even te zitten. Heopa nam hier even pauze. Na de pauze ging de route onder de Driegrachtenbrug door en over een smal, mooi en heel ongelijk pad naar Merkem. De naam Marckheim vindt je al terug in 869. Toen ik in Merkem aankwam, was ik net op tijd voor de herdenkingsceremonie ter herinnering aan de slachtoffers en overledenen van de Eerste Wereldoorlog. Ook dit dorp was heel zwaar getroffen. Na 19 km werden er lekkere wafels uitgedeeld en dit is tot nu toe een vaste traditie. Na 20 km hadden de militairen ook hun rustpunt gevonden en genoten ook zij even van een boterham en van de wandelaars die voorbij liepen. De route ging verder langs de maïsvelden en over een prachtig pad met gebogen bomen en struiken. Het leek wel een natuurlijke groene tunnel. Zo kwamen we in een natuurgebied met uitkijktorens. Natuurlijk ging Heopa even naar boven voor een paar foto’s van bovenaf. Een stukje verder staat een heel oude boom met een paar prachtige zwammen. Ook die heeft Heopa maar even op de foto gezet. Er was er een kasteel dat dienst doet als bezoekerscentrum en men kan hiervandaan een wandelroute lopen. Het was een mooi punt om even de boterhammen op te eten en uit te rusten.
Na de rust ging de route richting de finish in Diksmuide. Onderweg werden de wandelaars door de wandelvereniging weer getrakteerd op een lekkere stroopwafel en dit keer bewaarde ik deze voor mijn vrouw. Via het oude smalle poortje van de Boterhallen kwamen we weer uit op de grote markt waar de finish was.
Zo zat de tweede dag er weer op. Het was weer een bijzondere route.
Graag tot morgen voor de derde dag!
Gr. Heopa

Leave A Comment