Ieper, 26 augustus 2022
Vandaag was alweer de 4e wandeldag van de Vierdaagse van De IJzer (de wandeltocht ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog). Deze laatste wandeltocht vertrok vanuit Ieper.

Tijdens een wandeltocht op 30 juli 2022 in Santpoort heeft Heopa Jan leren kennen. Ik had hem over Vierdaagse van de IJzer verteld en hij zei dat hij deze ook wilde gaan lopen. Zo kwamen we elkaar tijdens het wandelen in België tegen. Hij stond deze laatste dag al bij de start op mij te wachten zodat we samen de tocht uit konden lopen. We konden direct aan de wandel en de route ging halverwege de Menenpoort de trap op en een stukje door een park waar gedenkmonumenten staan. Via een tunneltje gingen we langs de Walmuur/Kademuur over de brug het Verdonkenweidepad op. Een stukje verder staat het monument van de Bruggehoofd. In Voormezele (Ieper) ging de route langs Voormezeele Enclosure nr. 3 (begraafplaats). Bij het dorp Zillebeke is een Brits militair begraafplaats. De route ging door verschillende landschappen. Er was een kleine, maar hoge berg en het was mooi om deze te beklimmen om een paar foto’s te maken van het uitzicht. Daarna gingen we weer verder naar De Palingbeek. Palingbeek is ook een mooi natuurgebied en er is hier veel gevochten in de Eerste Wereldoorlog. De route ging verder langs Hollebeke en zo door naar natuurgebied Papenelst of twaalf gemeten. Onderweg kwamen we langs een restaurant, diverse musea en andere herdenkingsmonumenten. Ook stond er onder een overkapping een grote glazen bak waar heel veel naamkaartjes in lagen. Het zijn namen van de gesneuvelden. De route ging verder via natuurgebied Groenenburg, door het Drieblotenbos Hoge bos richting de N8 waar het Hooge Crater Museum en Hooge Crater Cemetery is. Vanaf dit punt hoorden we doedelzakmuziek. Ongeveer 800 meter verder stond er iemand in Schotse klederdracht liederen te spelen. Hij speelde o.a. het bekende lied ‘Amazing Grace’. Dit was op verzoek van een andere wandelaar. Het was prachtig. Dit lied paste zo goed bij deze dag! We vervolgden de route en kwamen bij het 25 km bord waar Jan even op de foto ging. Hierna liepen we Zillebeke door en aan de andere kant van het dorp ligt Tuileries British Cemetery (een Brits begraafplaats). De route ging nu over een fruitkwekerij en er was een mogelijkheid om appels te kopen. Jan kocht twee appels voor ons en ze smaakten erg lekker. Een stukje verder naderden we Ieper waar het bord met 30 km stond. We vroegen een wandelaar om een foto van ons te maken (zie foto). Op 31 km gingen we over de scanmatten en kregen we ons speldje. Doordat Heopa één keer 24 heeft gelopen, telt deze wandeling niet mee. De andere drie wel, dus kreeg Heopa speldje nummer 4. Vanaf dit punt was het nog 2 km naar de Menenpoort en we waren redelijk op tijd om de ceremonie mee te maken. Op de grote markt nam Jan nog een biertje en Heopa een Fanta. Zo konden we nog genieten van het defilé die langs het podium ging waar de belangrijke mensen, zoals de burgermeesters, zaten. Zo kwam er een einde aan de Vierdaagse van de IJzer.
Heopa bedankt iedereen die zich ingezet heeft voor deze bijzondere herdenking vierdaagse van de IJzer. Als de gezondheid het toelaat: graag tot volgend jaar!
Gr. van Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.