Almere, 21 april 2018
Vandaag stond de Zeemansloop in Den Haag op de planning. Deze Zeemansloop werd voor de 17e keer georganiseerd door Wandelsportvereniging De Zeemansloop. De startlocatie was dit jaar bij Houtrust Squash. Behalve squash kun je hier ook andere sporten uitoefenen. Er is een mooie kantine en genoeg gratis parkeergelegenheid. Andere jaren was er dus een andere startlocatie.
Er kon al om 7.00 uur gestart worden, dus dat betekende dat ik al om 5.15 uur moest opstaan.
Toen ik aankwam en me ingeschreven had, kwam ik weer enkele bekende wandelaars tegen. Na hen gegroet te hebben, begon ik aan mijn wandeling. Ik besloot om de 40 km te gaan lopen.
We liepen via Stadhouder Plantsoen en Johan de Wittlaan naar het Indisch monument. We kwamen langs een grote vijver en op de kant liepen vader en moeder gans met 4 kuikens (zie foto’s).
De route ging verder langs Waalsdorp en Duinzicht en zo kwamen we bij Paviljoen Duinhorst waar tevens een stempelpost was. Ik nam een bekertje thee en toen ik deze op had liep ik samen met een wandelaar die ook veel bij Samen op Pad loopt verder. We liepen een heel eind samen op. Onderweg zagen we twee bijzondere auto’s (blauw) en terwijl ik deze op de foto zette, kwam er nog een hele aparte auto bij (zie foto’s). We vervolgden de route en liepen aan de rand van Wassenaar en Rijksdorp. We kwamen bij stempelpost De Kip en besloten om hier geen pauze te nemen. We liepen door en bereikten De Pan van Persijn waarna we op de Berkheide kwamen. Aan de overkant van het water lagen een paar Gallowayrunderen (zie foto). We liepen om de Nieuwplas heen en na ongeveer 20 km wandelen, sloot een andere wandelaar zich bij ons aan (ik noem bewust geen namen). We gingen op een bankje zitten om een boterham te eten en wat te drinken. Mooie gelegenheid om een foto van ons drieën te laten maken. We gingen verder en kwamen bij een uitkijkpost. Ik liep naar boven om wat foto’s te maken. Het natuurgebied is extra mooi doordat alles fris en groen is. Een paar kilometer verder was weer een uitkijkpost, waar ik ook naar boven ging. Op de achtergrond kon je de zee en Scheveningen zien. De beide wandelaars waren ondertussen doorgelopen naar de Tapuit. Dit is het bezoekerscentrum van Dunea in Meijendel. Duinen/bezoekerscentrum Hier was ook een stempelpost en ik maakte een paar foto’s. De andere wandelaars waren ondertussen al doorgelopen. Na ongeveer 34 km bereikten we een punt waar je kon kiezen of je verder wilde lopen door de duinen of over het strand. Ik koos voor het strand. Toen ik naar boven liep, stonden wandelaars foto’s te maken en zo konden we even de camera’s uitwisselen waardoor ik van hen foto’s kon maken en zij van mij. We deden onze schoenen en sokken uit en liepen naar de zee. Het was heerlijk om met de voeten door het water te lopen. Ook hier maakten we wat foto’s voor elkaar. Dit zijn toch leuke momenten tijdens zo’n wandeldag. Hierna gingen de wandelaars op een terrasje zitten en ik liep verder onder de pier van Scheveningen door. Een stuk verder verliet ik het strand en ging de boulevard op. Ik vervolgde de route die nu om de haven heen ging en door de Bosjes van Poot. Dit is een stukje duin in een woonwijk. Zo bereikte ik de finish waar het erg gezellig was omdat het Shanty-koor de Zeekanters uit Noordwijk stond te zingen. Zo kwam er aan deze wandeltocht weer een eind en was het tijd om naar huis te gaan.
Het was een prachtige wandeldag! Voor mij was dit zelfs al de vierde wandeltocht deze week en ik in deze week 163 km gelopen.
Ik wil Bertus, de parcoursbouwer, en alle vrijwilligers hartelijk bedanken voor deze nieuw uitgezette wandeltocht. Bertus, je hebt er weer veel werk van gemaakt! Ik hoorde veel wandelaars zeggen dat zij erg genoten hebben van deze tocht!
Gr. Heopa

4 Comments

 1. Bertus Kalkema 9 mei 2018 at 10:35

  Beste Henk

  Wat heb je toch weer een mooi verslag gemaakt over de Zeemansloop op 21 april 2018.
  Mag ik jouw tekst gebruiken met bronvermelding op onze website.
  Ik hoor graag van jou.
  gr. Bertus

 2. heopa 11 mei 2018 at 14:29

  Hoi Bertus, ik was een paar dagen van huis om het Pieterpad te wandelen.
  Vandaar mijn later reactie.
  Natuurlijk mag je het verslag gebruiken en ook wel de foto’s.
  Maar zo als je al schrijft. met de bronvermelding.
  Gr van Henk en tot een volgende wandeling.

 3. Carla Spierings 31 mei 2018 at 15:35

  Hallo Henk (Heopa),
  Wij zijn met Wiego uit Breda ook naar de Zeemansloop geweest in Scheveningen. Zelf heb ik nog niet kunnen lopen vanwege een hielspoor blessure. Ik ben met de stadsbus naar Den Haag centrum gegaan, de andere leden hebben genoten van de wandeltocht.
  Ik was de foto’s van u even aan het bekijken en pardoes zag ik mezelf ook nog op de foto terug. Zo te zien aan de foto’s was het een heel mooie tocht. Ik hoop ook langzamerhand weer te kunnen wandelen. Gr. Carla

 4. heopa 1 juni 2018 at 08:49

  Dad Carla. Dank je wel voor je reactie.
  En wat balen dat je last heb van hielspoor. hopelijk gaat het nu onder tussen beter.
  En kan je weer genieten van het wandelen.
  in ieder geval beterschap. en misschien tot een volgende wandeling.
  Gr.van Henk / Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.