Published On: 25 februari 2018By 6s Reacties

Almere, 24 februari 2018

Vandaag stond de Zwientjestocht in Ugchelen op mijn lijstje. Bij het inschrijven was het erg druk en kwam ik al veel bekenden tegen (zelfs 3 bekenden uit Hoek van Holland). Na het inschrijven konden we direct starten. Het was 8.44 uur en het was droog en zonnig en de temperatuur was -4 graden. Er was een koude wind voorspeld, maar gelukkig hebben we daar geen last van gehad. We liepen richting de Europaweg die we onderdoor gingen en kwamen direct in het Orderbos. Weer kwam ik veel bekenden tegen die van ver gekomen waren. In het bos kwam de stilte je tegemoet. In alle jaargetijden is het Orderbos een prachtig stuk natuurgebied. Er zijn heuvels en dalen. Tijdens het lopen, moesten we goed oppassen omdat er nog wat ijsresten lagen en we niet wilden uitglijden.
Het zorgde wel voor mooie foto’s. Er lagen veel omgewaaide bomen over het pad.
Onderweg zagen we een soort piramide gemaakt van blokken. Er lagen ook diverse losse blokken (zie foto’s). Na 9 km wandelen was er een rustpost in het Natuurpark-Berg & Bos . Het was hier druk en gezellig.
Na de rust liepen we verder en kwamen we een gedenksteen ter herinnering aan de 2e Wereld Oorlog tegen. We kwamen langs een Prehistorische nederzetting. Deze nederzetting, Hapsproject, bestaat uit een aantal naar archeologische opgravingen gemodelleerde boerderijen, waarin men enkele dagen kan verblijven. In het Hapsdorp wordt zo goed mogelijk het leven van de IJzertijd van ca. 500 v Chr. nageleefd. Na een lus van 10 km kwamen we weer bij een rustpost aan. We hadden er toen 19,6 km opzitten. We aten hier even ons broodje op, en gingen daarna verder met de volgende 10 km. Nu kwamen we op een plek  waar de wilde zwientjes zaten. Natuurlijk nam ik even de tijd om hen op de foto te zetten. Ondertussen liepen de andere langzaam door. Tot de grote vijver waar  ze op een bankje gingen zitten , om zo op mij te wachten en even van het zonnetje te genieten tot ik er weer was.  Vervolgens  liepen we verder om de vijver. En aan de andere kant was een heuvel van 9 m hoog. Op deze heuvel staat een uitkijktoren van 26 m hoog. De toren telt 128 treden en dat is dus een hele klim. Eenmaal boven kijk je over de hoogste boomtoppen uit en heb je een uitzicht over Berg en Bos en de verre omgeving.
Op heldere dagen reikt het zicht zelfs tot Deventer en Zwolle. Deze plaatsen liggen op 40 km afstand. U snapt wel dat ik het niet kon laten om naar boven te gaan en een paar foto’s te maken. Wat een prachtig uitzicht! Beneden wachtten de dames en heer voor de tweede keer op mij. Dat vond ik erg fijn , (bij deze dank jullie wel)
Toen ik beneden kwam, liepen we gezamenlijk naar de finish.
We hebben een prachtige wandeldag gehad!
Mijn dank gaat uit naar het bestuur van W.S.V. DES-Ugchelen, de parcoursbouwer en alle vrijwilligers. Het was weer Top!

Gr. Heopa

6 Comments

 1. Ineke 26 februari 2018 at 09:10

  Wederom mooie foto’s en een leuk verslag Henk! Leuk dat we je onderweg tegenkwamen. Wil jij mij de foto’s sturen waar wij op staan? Bedankt alvast!

  Wandelgroetjes Ineke

 2. heopa 26 februari 2018 at 13:22

  Hai dag Ineke,
  leuk dat je gereageerd heb, en ik zal je de foto’s toe sturen.
  Gr. Henk / Heopa

 3. joke 26 februari 2018 at 20:44

  Mooie foto`s en verslag. Leuk ook dat je kunt doorklikken om meer informatie te lezen van Berg en Bos en het Hapsproject.
  De uitkijktoren had ik niet zo hoog ingeschat. Het was flink uitkijken waar je liep met de gladdigheid en boomstronken.
  Tot een volgende wandeling bij Leven en Welzijn.
  Gr. JOKE
  <

 4. heopa 27 februari 2018 at 08:43

  Dank je wel Joke.
  Leuk dat je ook gereageerd heb op m’n website.
  En het blijf teen mooie omgeving, en zo is ook het hele jaar door ieder jaar getij. anders.
  En dat door klikken (blauwe letters) Dat doe ik juist om wat meer informatie door te geven,
  Zo dat het nog aantrekkelijker word om nog eens z’n omgeving te gaan bezoeken.
  En mijn doel ook met deze website nog meer mensen aan het wandelen te krijgen.
  Daar om vind ik het ook leuk als ook andere wandelaars hun reactie over een wandeling,
  Ook willen delen op deze website.
  Gr. Henk / Heopa en tot een volgende keer.

 5. Ben 27 februari 2018 at 20:34

  Mooi verslag en dito foto’s Henk. Bedankt. Ik heb zelf op zondag de 25e deze tocht gelopen, maar dan de 20 km. Door jouw foto’s en verslag beleefde ik nogmaals deze prachtige, koude maar zonnige wandeldag.

 6. heopa 27 februari 2018 at 23:28

  Dag Ben,
  Dank je wel voor je reactie.
  Het is en blijft daar mooi om te wandelen. en goed, gezellige rustpost.
  Het was weer een mooie wandeldag.
  Gr Heopa/ Henk

Leave A Comment