Published On: 26 februari 2017By 8s Reacties

Almere, 25 februari 2017
De Zwientjestocht. Dit is één van de mooiste wandeltochten op de Veluwe. Vandaag was het weer zover. Deze wandeltocht, georganiseerd door W.S.V. Des-Ugchelen, kon weer gelopen worden.
Ik (Heopa) heb deze wandeltocht al vaker gelopen en ook dit jaar stond hij weer op mijn wandelprogramma. Op de site van wandel.nl stond de aankondiging van deze wandeltocht. Wat ik erg mooi vind, is het feit dat er onder aan deze nieuwsbrief werd verwezen naar een
fotoverslag van de Zwientjestocht van een paar jaar geleden op de site van Hé Opa.
U snapt wel dat dit het voor mij extra leuk maakt om deze tocht weer te gaan lopen. Dit keer ging ik met twee dames die deze tocht nog niet kenden. Bij de inschrijving kwamen we nog twee bekende dames tegen en zo gingen we samen op pad om de Zwientjestocht te lopen. Terwijl de dames lekker aan het babbelen waren, kon ik mooie foto’s maken.
Vanuit Ugchelen liepen we door het Orderbos (hier vlakbij start ook de Apeldoornse 4-daagse). Er zijn hier veel sportvelden, maar omdat deze in het bosgebied liggen, merk je hier weinig van. We liepen richting de Apenheul en hoe verder we het bos inliepen, hoe mooier de omgeving werd. We gingen over bruggetjes en watervalletjes. We kwamen zwijnen tegen, soms zelfs met jongen. Het was prachtig om te zien. Bijna alle wandelaars maakten hier foto’s van.
Een stukje verderop aan de andere kant van de weg was een kleine uitkijkpost. Hier zagen we reeën. Ik was er even naar toegelopen om ook dit op de foto vast te leggen.
We liepen weer verder en kwamen bij ‘de tunnel der liefde’, gebouwd in 1937. Ik heb nog geprobeerd om informatie over deze tunnel te vinden, maar helaas kon ik er op internet niets over vinden. We kwamen bij een vijver waar we diverse watervallen zagen en we liepen hier om heen. Na 10,5 km kwamen we bij de eerste rustpost. Hier kon je tegen een redelijke wandelprijs iets nuttigen. Mede doordat het zo gezellig was (zie foto’s) werd er door velen goed gebruik van gemaakt. Na de rust gingen we verder door het gebied aan de rand van het Veluwse landschap, Berg en Bos. We kwamen langs de Juliana Toren, waar ik ook even Mickey Mouse op de foto zette, en liepen door het bos richting Hoog Soeren en weer terug naar de mooie rustpost van W.S.V. Des-Ugchelen. Hier was mijnheer Zwijn, die snoepjes uitdeelde en graag met de dames op de foto wilde. Ondertussen hoorden we dat het op diverse plaatsen regende en ook wij voelden een paar spetters. Gelukkig was dit zo weer over.
Na deze rust ging de route weer richting de finish. Doordat er stromend water door het gebied loopt, zijn er veel bruggetjes en dit zorgt ervoor dat de route echt prachtig is.
Tijdens het wandelen ben ik veel bekenden tegengekomen en ik heb zelfs twee wandelaars uit de buurt van Hoek van Holland gesproken. Zij hadden maar liefst 135 km gereden om deel te kunnen nemen aan deze mooie wandeltocht.
We hebben weer een schitterende wandeldag gehad!
Onze dank gaat uit naar de parcoursbouwer en het bestuur van W.S.V. Des-Ugchelen.
Gr. Heopa (en de dames)

Extra bijlage dankzij een trouwe volgster van mijn website! ik schreef dat ik niets kon vinden over de  Liefdes tunnel zie ook deze link   Kleurrijk-zomeravondsprookje-in-park-Berg-Bos .  En als U/jij naar onder scrolt de reactie van deze wandelaarster.

8 Comments

 1. Ria van Ravenhorst 26 februari 2017 at 21:58

  He Henk wat heb je weer goed je best gedaan ????
  Was echt gezellig.

 2. coby van steeg 26 februari 2017 at 21:59

  Hoi Henk , mooi verslag geschreven., en prachtige fotos, die zwijntjes zijn echt gaaf. Groetjes

 3. heopa 26 februari 2017 at 22:08

  Hoi Ria, Dank je wel voor je reactie, ook ik vond het fijn om zo gezellig met zn. vijven te wandelen.
  En het was ook een zeer mooie tocht.
  gr.Henk

 4. heopa 26 februari 2017 at 22:11

  Dag Coby, Ja ik probeer toch op deze manier weer een verslag te maken zodat,
  de wandeling weer even naar voren komt.
  En dan weer even thuis op nieuw er van kan genieten.
  gr. Henk

 5. joke 27 februari 2017 at 13:55

  Hoi Henk
  `t Was een van de mooiere tochten!! Wat een herkenning geven die foto`s en `t verslag. Veel werk is daar mee gemoeid. Daarvoor dus ook veel waardering!! Ik “mis” alleen jezelf op de foto`s 😉

 6. heopa 27 februari 2017 at 14:11

  Hoi dag Joke, wat leuk dat je ook reageert, op deze mooie wandeltocht.
  Maar op de nr. 41,42,43,53 en 54 st ik ook op de foto.
  Maar het gaat niet om mij, maar de mooie omgeving, en de natuur, waar we mogen van genieten.
  Zn tocht zouden we eigenlijk ook in de zomer moeten lopen dan is alles in bloei.
  Misschien wel met de Apeldoornse 4-daagse. gr. Henk

 7. joke 27 februari 2017 at 14:26

  o, o, je hebt gelijk!! (bloos)

 8. heopa 27 februari 2017 at 15:22

  Oh nu heb je nog een keer kunne genieten van de foto’s
  gr.Henk

Leave A Comment