Diksmuide,  22 augustus 2018

Vandaag mochten we drie kwartier langer slapen. Om 6.00 uur gingen de grote lichten aan. We hoefden dit keer niet met de bus omdat de start in het centrum zou zijn. We konden het nu lopen.
Na een goed ontbijt liepen we naar de start in Diksmuide. We haalden even een flesje water op. Een hondje had iets achtergelaten, maar helaas ruimde zijn baasje dit niet op. Er kwamen toen stratenpoetsers met een emmertje sop en een bezem. De burgermeester (met nog wat hoge pieten) kwam en dan moet het toch proper zijn. Na het schrobben konden de toespraken (zonder luchtje aan de schoenen) beginnen. De burgermeester gaf het startschot voor de tweede dag. Ik zag toen dat een stratenpoetser nog even de schoen van een militair stond te schrobben. Ik kon het niet laten om dit even op de foto te zetten. Nu gingen we toch echt aan de wandel en we liepen via het Italië plein (waar ook verschillende monumenten staan) naar de rivier de IJzer. Deze staken we over en we liepen langs de IJzer toren en, museumaandeijzer -ijzertoren .  Een stukje verder, kregen we de echte Diksmuidese boterkoek aangeboden. Hierna liepen we via de akkers naar Sint-JacobsKapelle en Oudekapelle. Op de Oude Zeedijk werd ons een flesje limonade aangeboden. We liepen het gebied van Lampernisse in. We hadden er al 10 km opzitten. In Lampernisse zette ik even de kerk en wat panelen die aan de kant van de weg staan op de foto. Wilt u de tekst goed kunnen lezen, dan moet u de foto even vergroten. Ik kon er helaas niets over vinden op internet.
We pauzeerden even met een bakje koffie en luisterden naar de muzikanten. We gingen verder en liepen over weggetjes langs de akkers. Ook vandaag waren er weer kinderen die de 32 km liepen. Er was zelfs een meisje van 10 jaar bij. Ik mocht haar en haar broertje van 11 jaar even op de foto zetten. We liepen Pervijze binnen. Hier staat een scheve toren/uitkijkpost. Observatiepost-Pervijze . Ook de  EHBO post van de militairen had het redelijk druk met het behandelen van de voeten van de wandelaars. We gingen verder en liepen richting  Stuivekenskerke .
Net als veel andere dorpen heeft ook dit dorp een hele geschiedenis. We kwamen langs de Viconia Kleiputten. Hier werd de klei uit de grond gehaald door de steenfabriek van Nieuwpoort. Nu is het een mooi natuurgebied geworden. Onderweg kregen we nog een pakje fris aangeboden en daarna kwamen we bij Kapel O.L.V. der Zege. Hier was een herdenking van de 1e Wereld Oorlog bezig. We liepen verder en passeerden de 25 km. Na 7 km lopen, kwamen we op de IJzerdijk. Even verder is een strook van loopgangen, ook wel de’  Dodengang . genoemd (zie foto’s). Aan het eind is een museum en vlak daarna café De Dodengang. De route ging verder over het Stilte pad Kaaskerke. Dit is tevens een natuurgebied. We kwamen in Kaaskerke en liepen verder naar Diksmuide. Net over de brug van de IJzer werd de bekende wafel weer uitgedeeld. De route maakte nog een lus naar een zijtak van de IJzer die door Diksmuide loopt. Zo bereikten we de finish.
We waren mooi op tijd om ook hier nog de plechtigheid van de herdenking mee te maken (zie foto’s)
Om het verslag niet te lang te maken heb ik wat panelen die langs de route staan gefotografeerd.  Als u de foto wat groter maakt, is het prima te lezen.
Na de plechtigheid gingen we naar het kampement waar weer een heerlijke maaltijd op ons stond te wachten. Zo kwam er aan een eind aan de tweede dag.
Tot morgen!
Gr, Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.