Almere/Diksmuide, 23 augustus 2017

De tweede dag was aangebroken. Vandaag vertrokken we vanaf de speelplaats van VTI in Diksmuide. Via de brug gingen we over de IJzer en liepen langs de beroemde IJzertoren. Al gauw werden we getrakteerd op een ‘Diksmuidse boterkoek’ die werd aangeboden door Joriba. Bij Sint-Jacobskapelle kregen we een flesje drinken aangeboden. Toen we over een smal pad naar Nieuwkapelle liepen kwam er van de andere kant een camper aangereden waardoor de wandelaars opzij moesten springen. In Nieuwkapelle namen we even een pauze en maakte ik een paar foto’s van het kerkje. We gingen weer verder over het tweede deel van de Oude Zeedijk. We kwamen bij de Knokkebrug. Hier was door de Spanjaarden in de 16e eeuw een fort aangelegd met de bedoeling om de IJzervlakte te beschermen tegen de Hervormingsgezinden. Na ongeveer 8 km verder gelopen te hebben, kwamen we bij een grote rots. Deze rots is gedenksteen “ Slag-om-Merkem” . We liepen om Merkem heen en gingen onder de weg door. Ook hier zagen we verschillende monumenten. Even verderop werden pakjes fris uitgedeeld. Daarna kwamen we bij een molen die op 4 zuilen staat. Er staan ook picknickbankjes met een tafel. We besloten om hier even te gaan zitten. Zoals gewoonlijk had ik geen rust, want ik wilde de molen op de foto zetten. Ik vroeg of de molen te bezichtigen was en dit was het geval. Via een trap aan de buitenkant liep ik omhoog de molen in. Het is een Beukelaremolen. De molenaar nam ruim de tijd om uit te leggen hoe deze molen werkt. Zo liet hij ook zien hoe hij de wieken van de molen laat stoppen en hoe het graan tot meel wordt gemalen. Ik mocht ook binnen een paar foto’s maken. De molenaar beloofde, als hij de tijd heeft en op de website kijkt, hij ook nog wel een stukje zou schrijven. Ik zou het erg leuk vinden als dit zou lukken! In ieder geval heel hartelijk bedankt voor uw uitleg! We kwamen langs een brandweerauto. Deze stond er niet om een brand te blussen, maar de dorst van de wandelaars. De wandelaars konden hier drinken en/of een ijsje kopen. Er was gelegenheid om hier even uit te rusten en ondertussen het ijsje en/of drinken lekker op te smikkelen. Wij liepen echter door. We kwamen in een heel mooi stukje natuurgebied ‘De Blankaart’. Het is een gebied met smalle landweggetjes en gebogen bomen/struiken, ezels en vogels.
Doordat het een drassig gebied was, moesten we over houten paadjes. We dachten soms echt dat we er doorheen zouden zakken (zie foto’s). Hier was ook een natuu Leefomgeving-bezoekerscentra in een kasteel, waar we doorheen mochten lopen. We liepen verder en gingen om Woumen heen naar de finish in Diksmuide. Na het afmelden gingen we terug naar de school. Ik ging even douchen en daarna was het weer tijd om van het driegangenmenu te genieten. Hierna ben ik nog even gaan uitrusten en ben ik op tijd naar bed gegaan zodat ik goed kon uitrusten voor de volgende dag.
Tot morgen!
Gr. Heopa

4 Comments

 1. Marc Hindryckx 25 september 2017 at 10:30

  Hé Opa,
  fijn om zoveel prachtige foto’s van onze mooie streek te zien. Ik heb die dag veel bezoek van jouw landgenoten gehad en heb met veel plezier iedereen mijn molen laten zien.
  Voor de liefhebbers: http://www.molenechos.org/molen.php?nummer=878 dit is een link met heel wat uitleg over onze molen. Op http://www.deboot.be vind je contactgegevens en andere interessante info.
  Met vriendelijke groet,
  molenaar Marc Hindryckx

 2. heopa 25 september 2017 at 12:39

  Hoi Marc Hindryckx.
  Wat leuk dat je toch tijd heb gevonden, om even naar mijn website te kijken en te reageren.
  Ik vond het ook heel interessant, hoe U het uit legde over de molen.
  Gr. Heopa.

 3. Marc Hindryckx 26 september 2017 at 10:27

  Graag gedaan hoor,
  je bent steeds welkom op de molen.
  Nog veel wandelplezier.
  Grz
  Marc Hindryckx

 4. heopa 26 september 2017 at 19:54

  Dank je wel Marckx. en misschien tot volgend jaar.
  Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.