Published On: 4 oktober 2023By 0 Reacties

Almere-stad, 3 oktober 2023

Zoals u al heeft kunnen lezen, zijn wij van 6 t/m 21 september in Polen in de stad Cieszyn geweest.
Er staan al 4 verslagen op de website en Heopa heeft besloten om nu één verslag te maken van meerdere korte afstanden die hij in en rond Cieszyn in de ochtend of middag gelopen heeft.
Heopa heeft de datum van de wandelingen bij de foto’s gezet, zodat u weet welk stukje van het verslag bij de foto’s hoort. U krijgt dan een goed beeld van de omgeving van Cieszyn. De links zijn vaak in het Pools, maar als u de link aanklikt krijgt u een melding (rechts boven) om de site in het Nederlands te vertalen.

Op 10 september begon ons blokje bij Plac Teatralny. We gingen hier linksaf richting de brug die over de Olza rivier gaat. We kwamen toen in Český Těšín waar we een kort blokje maakten. Hierna kwamen we weer in het oude centrum van Cieszyn en liepen langs stromend water en dit water heet Kanat Mlynowka. Het is een klein riviertje dat op een gegeven moment ook onder de huizen doorgaat en uitkomt op de Olza rivier. We liepen door een klein straatje dat omhoog loopt en hier staat een gietijzeren tuinhuisje. Een stukje maakten we een foto van Heopa terwijl hij in een leeg standhouders huisje stond.

12 september ging ons ochtendblokje om de Olza rivier en we kwamen in een natuurgebied waar
Kairo bij een boom stopte. Dit deed hij niet om te plassen, maar als u goed op de foto kijkt, ziet u dat er water onder de boom stroomt en hij mag daar altijd van drinken. U kunt dit natuurgebied bekijken op de fotonr: 16, 17 en 18. Terwijl ik hier liep moest ik denken aan een passage uit de Bijbel (Openbaring 21:6-8). Zo loop je in het dal tussen de bomen die langs de Olza staan en zo loop je over een heuvel met prachtig uitzicht. Een stukje verder kom je dan weer bij het paleisje van Leo en Corrie.
Na het ontbijt gingen Leo en Heopa naar Auschwitz (hier is een apart verslag van).

13 september hebben we Kairo bij het water uitgelaten. Corrie maakte een aantal foto’s van Leo
Kairo en Heopa die ondeugend op de stenen stonden/zaten in de Olza.

14 september lopen we een blokje en geven even de aandacht  aan een  monument  dat herinnert aan de misdaad die de Duitsers op 20 maart 1942. We waren er al verschillende keren langs gelopen, maar nu bleven we even een moment stil en aandachtig staan.
Toen de avond viel, waren we nog getuige van een mooie zonsondergang.

15 september ging ons ochtendblokje door een villawijk met een kapelletje. Deze wijk heeft een rijke  geschiedenis. Voor info kunt u hier klikken.

16 september liepen we eens langs de Kanat Mlynowka (rivier) en de mooie en aparte huisjes. Leo vertelde dat het   Dworek-Cieszynski – hotel . Dat er nu staat vroeger een herberg was. Dit gedeelte wordt Cieszyńska Venetië genoemd. We gingen de grensbrug over en liepen via het park langs de Olza terug naar de boogbrug waar we overheen gingen. Een stukje verder zagen we grote gele zitelementen staan. Natuurlijk leuk voor een foto. Bij park Sportowy ging Heopa weer even de Olza in en legde wat steentjes neer. Eén mooie ging mee naar huis als herinnering. Hierna gingen we weer richting huis.

Omdat Heopa van knotwilgen houdt en we er al zo vaak voorbij gelopen waren, hebben we er even aandacht aan besteed. Zelfs Leo en Corrie waren verbaasd. Er was een knotwilg waar je aan de achterkant in de stam kan staan en ook aan de voorkant is een kleine opening. U kunt dit op de foto’s zien. Het zijn echt superbomen! Ook Kairo wilde op de foto. Zo kwam er aan deze mooie wandeling na 10 km weer een einde.

17 september Vanuit het huis waar Leo en Corrie wonen, kijk je naar de bergen in de verte. Elke keer als Heopa er naar keek, zou hij er wel naar toe willen wandelen. Heopa is op internet gaan zoeken en kwam erachter dat het er heenlopen al minimaal 10 km zou zijn en terug (langs een andere route) ongeveer 14 km. De  wandeling zo dan ongeveer 25 km zijn. Helaas laat de gezondheid van Heopa het op dit moment niet toe. We zagen wel een alternatieve route en het bleek ook nog eens een route te zijn die Leo en Corrie ook nog niet gelopen hadden. We liepen dus de andere kant op (wel richting de bergen) en terwijl we omhoog liepen, zagen we een hert voorbij rennen. We besloten dat Leo rechts van het bos omhoog liep en Corrie en Heopa liepen dan links omhoog. Helaas was er geen hert meer te zien. Leo liep door het bos naar ons toe en zo vervolgden we onze route. Een stukje verder zagen we een uitkijkpost en Heopa liep tot de deur naar boven om een paar foto’s te maken. We liepen tot de grenstreek van Česko, en bogen weer af richting  českých pánov  (Een lind dorp zo als wij het in Nederland noemen). 
Maar het heeft wel een histhorich verleden zie foto Cieszyn G(25). Via een andere route gaan we richting Cieszyn. Het landschap met de heuvels en bossen deed me een klein beetje denken aan Zuid Limburg. We kwamen langs een rij perenbomen en konden het niet laten om er een paar te plukken. Daarna sloegen we linksaf en kwamen op de Cienzyrikaweg met aan beide zijden huizen en bedrijven. Ook staat er een gedenkpaal. Je kunt hier zonder problemen je huis de kleur geven die je wilt en dat is dan ook te zien op de foto’s. Een stukje verder staat een bushokje en Leo wilde de bus naar huis nemen, maar hij kwam maar niet, dus liep Leo gezellig met ons verder. We hadden weer een prachtige route gelopen.

18 September hebben we even een paar boodschappen gedaan en Corrie naar haar werk gebracht.
Daarna een klein blokje gelopen en Ria liet Leo even uitrusten in de rolstoel. We gingen nog even samen met Kairo op de foto en daarna weer naar huis.

19 en 20 september heeft Heopa nog een paar foto’s van het centrum van Cieszyn en de kerk gemaakt. Op foto 9 ziet u nog een mooie muurschildering op de zijkant van een gebouw dat net over de grensbrug in Tsjechië ligt. Verderop zette Heopa ook nog een leuk kerkje op de foto.

21 September
De dag van de terugreis was aangebroken en we moesten afscheid nemen van Leo, Corrie en Kairo (snik!). Toen we aankwamen op 6 september begonnen we met koffie en nu eindigden we ook met koffie en een lekker broodje.

Leo, Corrie en Kairo heel hartelijk bedankt voor deze mooie en bijzonder vakantie. We hebben enorm genoten en heel veel gezien. We hebben veel foto’s gemaakt om terug te kijken en na te genieten.

Hartelijke groeten en liefs van Ria en Henk.

Beste bezoekers van mijn site:
Heopa mag met goedkeuring van Leo en Corrie de foto’s op de website plaatsen.
Er had nog veel meer opgeschreven kunnen worden, maar dan zouden de verslagen nog veel langer geweest zijn. Heopa hoopt dat u een indruk krijgt van de dit prachtige  gedeelte in Polen. Het is een heel mooi land om op vakantie te gaan.

Groeten,Heopa

 

Leave A Comment