Published On: 30 oktober 2022By 0 Reacties on Dolderse Boschtochte Ws78

Almere, 29 oktober 2022

Dit keer heb ik even gewacht om een wandeling uit te kiezen. Ik heb namelijk veel last van mijn heupen en moest naar het ziekenhuis. Hier kreeg ik te horen dat er in de toekomst een operatie aan de heupen zit aan te komen. Ik mag nu gelukkig blijven wandelen en heb zwaardere pijnstillers gekregen. Volgende week krijg ik in beide heupen een injectie en dan zou de pijn een half jaar moeten verminderen. Hierna wordt bekeken of er nog één keer een injectie gegeven kan worden of dat dan toch echt de operatie moet gaan plaatsvinden. De arts wil er in ieder geval voor zorgen dat ik kan blijven wandelen.

Vrijdagavond besloot Heopa om zaterdag in Den Dolder te gaan wandelen. Ik kon kiezen tussen de 20 km en de 40 km en vanwege het mooie weer (en dat maar liefst op 29 oktober) koos Heopa voor de 40 km. Ach ja, een beetje eigenwijs is Heopa wel, maar door de pijnstillers is het gelukt. Heopa heeft rustig gelopen en werd goed door Auke in de gaten gehouden. Hij liep de hele route met mij mee. Auke, nogmaals bedankt hiervoor!!
De start was bij voetbalvereniging DOSV Den Dolder. Om 8.10 uur begonnen we aan de wandeling.
We gingen via de tunnel onder het spoor door en kwamen al snel in het Okkersbos met daartussen  grote zandvlaktes. Door de heuvels was er veel klim en daalwerk. Het was een pittige start van de wandeling. Het bos ging over in de Blitse duinen met daartussen zandvlaktes. We kwamen in het natuurgebied Panbos. Er waren verschillende zwammen en grillige boomwortels/stronken. Ook  waren er bomen die hoog op de wortels staan en het was soms zelfs zo hoog dat je onder de boomstam kan staan (zie foto’s). Dit is mede ontstaan doordat  stormen/harde wind het zand onder de bomen en tussen de wortels wegblaast. Na 10 km was de 1e rustpost en hier werd bij de fam. Wierda/Lemereis o.a. tomatensoep uitgedeeld. Na de rust ging de route langs Zeist en kwamen we in het prachtige natuurgebied De krakeling. Soms moesten we wel even de weg oversteken en hierna kwamen we bij landgoed Heidestein en liepen we langs de schaapskooi. De route ging verder door een bijzonder aangelegd natuurgebied. Hier waren drie tunnels. Door twee tunnels kon je wandelen en met de boot kon je onder de derde door (zie de link).  Na het voormalig theehuis ging het landgoed over in natuurgebied De Breul. Na 20 km kwamen we bij de 2e rustpost die bij SV Phoenix Hockeyclub Zeist was. Na deze rust ging de route over terreinen van deftige buitenplaatsen en landhuizen die rond 1850 werden gebouwd. De parken zijn in Engelse stijl aangelegd. Het zijn de landgoederen Molenbosch, Hoogbeek en Royen en als laatste Pavia. We gingen door het Zeisterbos en over de A28 en kwamen weer bij de fam. Wierda. We hadden er nu 30 km opzitten. De laatste 10 km ging eerst langs theekoepel Het Keienhuisje in Huis ter Heide. Het staat bij de Blookervijver. Hierna liepen we 1 km langs een drukke weg naar voormalig vliegbasis Soesterberg. Het is nu een park, maar er komen nog wel zweefvliegtuigjes (zie foto’s). Na 34 km ging de route over het spoor en bereikten we het volgende natuurgebied (De Zoom) met heide, bos, zandverstuiving en een prachtige grillige natuur. We liepen een hoge wal op en deze is heel lang geleden door boeren aangelegd om te voorkomen dat hun akkers door het stuifzand bedekt zouden worden. Het smalle paadje is ongeveer 8,45 km lang en het is erg mooi om over te wandelen. Hierna kwamen we bij de fruitpost op het terrein van de Willem Arntsz hoeve en hier mocht je een appel, peer of mandarijn uitkiezen. Na de rust ging de route naar de finish. Wat een geweldige dag was dit. Mede door Auke heeft Heopa deze wandeltocht uitgelopen. Mijn dank gaat uit naar het hele bestuur van Ws78 en Ephrem  die deze route uitgezet heeft. Ik had nog veel meer over deze route kunnen typen, maar dan zou het verslag echt te lang worden. U kunt de foto’s bekijken om meer van deze wandeltocht te zien.

Gr. Heopa

 

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.