Almere/Maarn 7 april 2018

Vandaag was er een Lustrumtocht van 40 jaar WS78. En ik ( Heopa) heeft, voor deze speciale  toch extra foto’s gemaakt: door verleden naar heden startte in Maarn bij Dorpshuis,  de Twee Marken welkom  Veertig jaar geleden was dit ook de startplaats van een wandeltocht van WS78.

De wandelaars werden vriendelijk en gastvrij ontvangen Om 9.00 uur kon er gestart worden en werden de routes uitgedeeld. Er gingen ruim 400 wandelaars op pad. Al snel gingen we bij het station van Maarn onder het spoor en de A12 door en liepen we langs het Raadhuis. Vlak daarna liepen we naar de Kaapse bossen. We liepen over kronkelpaadjes en kwamen gesneuvelde bomen tegen waar we overheen of onderdoor of om heen moesten lopen. Dit gaf natuurlijk weer leuke plaatjes (zie foto’s). We liepen onder de bekende poortwoning uit 1919 door en gingen de Ruiterberg op. Deze is maar liefst 58 m hoog. Vanaf de top kun je genieten van een prachtig uitzicht. Toen we beneden kwamen gingen we weer verder en kwamen we weer een omgevallen boom tegen. Eén wandelaar was zo sportief om er over heen te gaan en een ander liep er omheen. Een stukje verder konden we zien dat er ook al veel bomen geruimd zijn (zie foto’s). We kwamen in de boswachterij van Leersum en we liepen De Donderberg op. Hier is ook de graftombe van Nellesteijn uit 1818. Deze is 1822 in deze in gebruik genomen.

Na 11 km bereikten we de eerste rustpost. Tegen inlevering van een bonnetje konden we daar soep halen. Toen we weggingen, mochten we nog wat lekkers uitzoeken voor onderweg. Via het Park ‘De Utrechtse Heuvelrug’ liepen we naar Amerongen. We kwamen onderweg verschillende mooie vergezichten en een uitkijkpost met uitzicht over de Amerongse Bovenpolder tegen. We kwamen na 20 km aan bij een echt sportcafé waar ook de volgende rustpost was. Zowel binnen als buiten konden we even uitrusten. Na de rust kruisten we de N225 en liepen we langs molen Maalrust. Hier waren twee heren die even op de foto wilden en daarna ook mij even op de foto zette. Een stukje verder is het tabaksteelt museum en de Andrieskerk. Voor de kerk staat een boom die in 1898 door Koningin Wilhelmina geplaatst is. We kwamen langs Kasteel Amerongen dat vlakbij de Nederrijn staat. Vanaf dit punt liepen we door de Uiterwaarden Rijn en Lek en Amerongse Bovenpolder. Het is een prachtig stukje natuur. We liepen verder door Landgoed Zuylenstein (zie foto’s). Zo kwamen we na 30 km in Leersum waar we de derde rustpost hadden. Ik leverde hier mijn koffiebonnetje in voor een bakje koffie. De route ging verder via de bekende oude Uilentoren. Via park de Utrechtse Heuvelrug en de Leersumsche plassen kwamen we bij de fruitpost, waar we een mandarijn kregen aangeboden. Toen we verder liepen, gingen we de 226 onderdoor. We liepen langs een grafheuvel uit de Prehistorische tijd (zie de tekst op de foto). We gingen naar de finish en zo kwam er een eind aan deze bijzondere wandeling.
De bedoeling van degene die het parcours uitgezet heeft, was om allerlei stukjes routes die in het verleden en heden zijn gelopen aan elkaar te koppelen om zo herinneringen boven te roepen.
Het was een prachtroute!  Dit werd ook bevestigd door vele wandelaars.
Mijn dank gaat uit naar alle medewerkers/vrijwilligers van WS78. Het was weer een prachtige wandeldag, Ik hoorde dat veel wandelaars genoten hebben van deze tocht.
Ook wil ik WS78 van harte feliciteren met het Lustrumjaar.
Gr. Heopa
PS: Ik hoorde dat RS80 op zoek is naar nieuwe vrijwilligers. Als u zich hiervoor wilt opgeven, kunt u
contact opnemen met hen.

 

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.