Published On: 30 september 2018By 6s Reacties

Almere, 29 september 2018

Vandaag ben ik naar Elburg gegaan om de Dr. Olthuistocht te lopen. Deze tocht is genoemd naar de historicus Dr. H.J. Olthuis, die als stadshistorieschrijver van Elburg een grote bijdrage leverde aan de kennis over de historie van de oude stad Elburg. Helaas kan ik op internet hier verder niets over vinden. Ik heb echter wel een foto (nr. 87) waarop u iets kunt lezen over Dr. H.J. Olthuis.   Elburg-(stad) heeft een lange geschiedenis.
We vertrokken vanuit de kloostertuin van het Sint Agnietenklooster en liepen langs de Grote of Sint-Nikolaaskerk. De kerk werd in 1396 gesticht en werd omstreeks 1450 voltooid. In 1693 werd de torenspits getroffen door bliksem, waarna deze tot aan het metselwerk afbrandde. De spits werd daarna niet hersteld, maar de toren werd met een plat dak bedekt. Dit is nog steeds zo.
We gingen al snel Elburg uit en liepen door het landgoed Old Putten en door natuurgebied Zwaluwenburg. We kwamen langs prachtige oude boerderijen en landgoederen. Onderweg zag ik een oude boomstronk met rondom zwammen. Dat is echt een prachtig gezicht. Na 7,6 km namen we even pauze bij Zorgboerderij Westbroek. We namen een kop koffie en een plak cake die er niet alleen heel lekker uitzag, maar ook zo smaakte. Terwijl we pauze hielden, kwam de ene na de andere bekende wandelaar aanlopen en werd het gezellig druk. We gingen weer verder. Via de natuur liepen we een groot gedeelte om ’t Harde heen. Het enige dat we van ’t Harde zagen was het plaatsnaambord en een stukje verder mooie witte Dahlia’s (zie foto).  In de wei zagen we alpaca’s. Op de foto’s kunt u zien dat ook alpaca’s weten wat liefde is. Ach…ik vond leuk om op de foto te zetten. We passeerden de Ampies Berg. De Ampies Berg is een bijzondere tuin die open is voor publiek. Het moet de mooiste tuin op de Veluwe zijn. Je kon voor 5 euro naar binnen en een kopje koffie krijgen. Ik vond dat toch wel duur om alleen maar een paar foto’s te maken, dus liepen we door. Even verder was er na 17.05 km bij de kantine van MFC Aperlo een rust. We aten hier onze boterham waarna we weer verder liepen naar Elburg. We maakten nog een blokje door een wijk en langs volkstuintjes. Daarna bereikten we de finish bij de Kloostertuin De 25 km zat er weer op.
Voor deze tijd van het jaar hadden we prachtig wandelweer. Het was droog, zonnig en ongeveer 15 graden. De route was ook prachtig. Eerlijk gezegd had ik dit niet verwacht. Ik heb dan ook erg genoten van de natuur en de prachtige omgeving.
Mijn dank gaat uit naar de parcoursbouwer en de organisatie van UNG Evenementen.
Graag tot een volgende keer!
Gr. Heopa

6 Comments

 1. Aalt koopman 30 september 2018 at 23:12

  Mooie foto,s van een zonnige dag Henk !

 2. heopa 1 oktober 2018 at 05:50

  Dank je wel Aalt.
  En ook bedankt voor de foto, die je van mij gemaakt heb.
  Ik heb hem er bij gezet. nr.88
  Gr Henk

 3. Ria 1 oktober 2018 at 06:00

  Mooie foto’s. En de kleuren combinatie is zelfs op de foto erg mooi??

 4. heopa 1 oktober 2018 at 07:51

  Dank je wel Ria, voor je reactie, en je compliment.
  Gr van Henk

 5. Coby Van steeg 2 oktober 2018 at 15:53

  Hoi Henk wat een pracht fotis weer van een super gezellige en mooie tocht.

 6. heopa 2 oktober 2018 at 16:04

  Dank je wel Coby, voor je compliment.
  Ja het was een mooie en gezelige wandeldag.
  Gr.Henk

Leave A Comment