Almere,  21 november 2020

Vandaag heb ik een gedeelte van het IJmondpad gelopen. Mijn wandeling startte vanaf het Pontplein te Velzen-Zuid. Ik kwam al snel in het park van Velserbeek. De herfstkleuren zijn hier nog aanwezig en ook zag ik oude bomen met wilde vormen. De route liep langs landhuis Beeckestijn.  Ik maakte hier een blokje om het hertenkamp en kwam in het oude dorp van Velzen. Dit dorp dateert al uit de  achtste eeuw. Het is echt de moeite waard om even op de link te klikken. De route ging verder door natuurgebied Spaarnwoude en ik kwam langs informatie boerderij Zorgvrij. Via een raampje kon ik een cappuccino bestellen. Met dit weer smaakte de cappuccino extra lekker. Ik vervolgde de route en kwam langs Fort benoorden Spaarndam. Wat mij opviel was dat er nog een oud stukje rails in de grond ligt dat naar het Fort loopt. Hierna bereikte ik Oud Spaarndam. Helaas ging de route voor het dorp langs, maar ik kon het toch niet laten om even door één van de oude straatjes naar het kerkje te lopen. Helaas lag er nog een gracht tussen en heb ik vanaf dit punt een mooie foto van de kerk gemaakt. Via de sluis en het dorp liep ik weer naar de route en nadat ik Fort bezuiden gepasseerd had, liep de route op de grens van Haarlem en ging richting West Broekerplas.  Hier staat
Villa Westend (horecagelegenheid). Villa Westend heeft het meest aantrekkelijke stadsstrand van de Randstad. Je kunt hier in de zomer heerlijk genieten van het terras. Elke tafel heeft een prachtig uitzicht over de plas. Ook kun je hier voor andere activiteiten terecht. Villa Westend was eigenlijk gesloten, maar ik zag dat er wel mensen aanwezig waren. Er zou ’s avonds (via internet) een wijnproeverij gehouden worden waar mensen zich voor konden inschrijven. Ik vroeg of ik even gebruik mocht maken van het toilet en ondanks corona en het feit dat zij eigenlijk gesloten waren, mocht dit. Als dank heb ik een linkje van deze gelegenheid geplaatst. Ik liep weer verder en kwam in Santpoort-Noord waar windmolen De Zandhaas staat. Het is een mooie, bekende molen die nog in gebruik is.
De route ging verder naar station Santpoort-Zuid. Gezien de tijd en lengte van de resterende route ging ik over het spoor rechtsaf om de route in te korten. Ik liep een groot stuk langs het spoor richting station Santpoort-Noord en ging via het dorp Driehuis naar de finish.
Het was een mooie route die ik, als de gezondheid het toelaat, volgend jaar zo tegen de zomer nog een keer wil gaan lopen. Ik heb genoten en weer een mooi stukje van Noord-Holland leren kennen.

Graag tot een volgende keer.
Gr. Heopa
P.S. : Helaas zijn door de weersomstandigheden niet alle foto’s even scherp. Mijn excuus hiervoor.

.

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.