aa

Zwolle, 25 mei 2023
Vandaag stond er een wandeling van Zwolle naar Kampen op het programma.
Op 12 februari 2021 heeft Heopa ook een wandeling van Zwolle naar Kampen gemaakt. Toen liep hij aan de zuidkant van de IJzel en had hij een dikke winterjas en handschoenen aan, omdat er sneeuw en ijs lag. De foto’s van deze wandeltocht kunt u ook nog op de website terugvinden.
Heopa nam in Almere de trein van 6.28 uur naar Zwolle en om 7.35 uur begon Heopa aan de wandeltocht. Vanaf het station ging de route via de wijk Hanzeland naar de Hanze boogbrug die over de IJssel gaat. In het midden van de IJssel ligt de grens van Overijssel en Gelderland. Op de brug heb je een mooi uitzicht, dus Heopa maakte even wat foto’s. Na de brug ging de route over de Geldersedijk waar een groot betonnen blok (brugkazemat) staat. Een stukje verder passeerde Heopa De IJsselbrug en De Nieuwe IJsselbrug. Bij gemaal Antlia gaat de Geldersedijk over in Zalkerdijk (deze naam wordt ook aan de andere kant genoemd) en op dit punt is ook de provinciegrens tussen Gelderland en Overijssel. Even voor Zalk staat een bord met info over de dijkdoorbraak. Een stukje verder staat het gemeentebord van Zalk. Dit dorp heeft een hele geschiedenis en daarom besloot Heopa om even door dit dorp te wandelen. HeopaIk liep langs de Sint Nicolaaskerk (1220), wat oude huisjes, molen De Valk en zo weer naar de dijk. Na 14 km ging de route door buurtschap De Zande. Even verder is de Scheersluis en er ging net een bootje door. Een stukje verder staat het bord Kampen en Heopa passeerde De Molenbrug over de IJssel en kwam langs molen d ‘Olde Zwarver. De route ging verder door het centrum van Kampen dat ook een geschiedenis heeft die ver teruggaat. Aan de oever van de IJssel staat het bevrijdingsmonument en een gedenksteen waarop staat dat op 17 april 1945 de stad Kampen werd bevrijd. Vanaf dit punt liep Heopa zigzag door het centrum en hij nam een kijkje in De Bovenkerk die op dit moment gerenoveerd wordt (zie foto’s). In de kerk hoorde Heopa dat er nog twee klokken uit ca. 1481/1482 hangen. Via de winkelstraat ging Heopa verder naar de IJsselkade tot de Oude Buitenhaven. Hier was een mooi uitzicht. De stadsmuur (onderdeel van de waterkering) is hersteld/gerenoveerd. Heopa liep naar het Stadspark waar nog twee oude stadspoorten staan. Mocht u een keer in Kampen zijn, dan is het zeker de moeite waard om even te gaan wandelen. Toen ik er op 12 februari 2021 liep lag er sneeuw en ijs en ook toen was het buiten gezellig druk door de ijspret. Nu staan er veel mooie planten in bloei en geeft dit weer een heel ander beeld. De route ging slingerend naar station Kampen Zuid (4 km).  Hier aangekomen had Heopa er 29 km opzitten. De route had korter kunnen zijn, maar Heopa wil graag meer zien van de omgeving als hij ergens wandelt en hij deelt dit dan graag met u.
Heopa vond het een mooie wandeling en heeft veel gezien (zie foto’s). Volgende keer wil Heopa een wandeling maken via de andere kant van de IJssel en dan van kampen naar Zwolle. Dit is ook een mooie route. U kunt hiervoor de website in de gaten houden.

Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.