Oosterbeek, 20 september 2017

Vandaag ben ik weer op pad gegaan om een wandeltocht van Samen op Pad te lopen. Het was de 3e Market Gardentocht. We verzamelden bij Grand café Oosterbeek. Voordat de wandeltocht kon beginnen, werden er 3 certificaten uitgereikt. De eerste was voor Henk ten Velde (168 gelopen tochten van Samen op Pad), De tweede was voor Henk Dikken (216 gelopen wandeltochten van Samen op Pad) en de laatste voor Casper Seijn (192 gelopen tochten van Samen op Pad). Van harte gefeliciteerd!
We gingen van start met 90 wandelaars. We kwamen langs landgoed Hartenstein, waar het  Airborne-Museum  Hartenstein gevestigd is. Rond het museum is een park waarin een aantal monumenten (zoals een oud kanon, pantserwagen en gedenkstenen) zijn geplaatst. We liepen door het bosgebied Hemelse Berg en kwamen langs de Ned. Hervormde kerk. Hier is tijdens de slag om Arnhem zwaar gevochten. Dit is te zien aan de kogelgaten die nog in de muur zitten. Doordat het motregent en het zicht slecht is, kunnen we helaas de vallei en de Nederrijn haast niet zien. We zien wel veel beekjes en kleine meertjes. We liepen verder door het bos en via een trap moesten we een flink stuk omhoog en kwamen we bij de Westerbouwing . Op het terras staan verschillende gedenkmonumentjes. We liepen verder naar Heveadorp, waar landhuis Duunoog (later verbasterd tot Duno) en de rubberfabriek stond. We wandelden over het Dunoplateua. Als het mooi weer is, heb je vanaf dit plateau een mooi uitzicht over de Nederrijn. Via Doorwerth liepen we naar het Kievitsdal waar een autorust was. We kregen hier drinken aangeboden en konden kiezen uit verschillende lekkernijen. Via de bossen van Renkum en Wolfheze liepen we met ‘SOP’ letterlijk te soppen. Gelukkig was het ondertussen droog geworden. De grond was nog wel erg nat en drassig (zie foto’s).
Toen we in Wolfheze aangekomen waren, hadden we er 15 km opzitten en hadden we de lunch-
pauze. Na de pauze ging de route verder en kwamen we langs een monument wat bestaat uit een zweefvliegtuig. Op de velden hieromheen zijn veel zweefvliegtuigen geland met (oorlogs)materiaal en manschappen voor de Operatie Market Garden.
Vervolgens liepen we door het Mill Hill bos. Midden in het bus staat een rusthuis voor gepensioneerde missionarissen. Hier vlakbij staat een Mariabeeld. Hier werd een kleine pauze gehouden en werd er een versnapering uitgedeeld. We liepen verder over de Militaire Ere begraafplaats Oosterbeek Airborne-War-Cemetery , waar Engelse, Amerikaanse en Poolse soldaten, die voor onze vrijheid gevochten hebben, begraven liggen. We kregen de tijd om hier even rustig rond te kijken. We liepen nog een klein stukje van de Airborne route (wel andersom) en bereikten de finish.
Dit was weer een dag met veel bijzonderheden. We hebben monumenten gezien, maar we hebben ook kunnen genieten van de natuur met zijn prachtige paddenstoelen/zwammen. We hebben motregen en zon gehad en hebben hier en daar even door de modder moeten baggeren.
Het was dus weer een afwisselende en geslaagde wandeltocht.
Mijn dank gaat uit naar Casper voor het uitzetten van het parcours en de verzorging en het bestuur van Samen op Pad.
Tot een volgende wandeling.
Gr. Heopa

  Nog een paar regels naar beneden, en je mag daar een reactie geven over deze dag!

                                                                                                                                       Zie reactie toe voegen

7 Comments

 1. Ria 21 september 2017 at 16:24

  Wat een mooie paddestoelen ?

 2. Aalt 21 september 2017 at 21:07

  Mooie foto,s Henk !!

 3. heopa 22 september 2017 at 08:00

  Dag Aalt, ja ook nu weer veel foto’s.
  Maar op deze manier hebben ze wel een vrij goed overzicht hoe de roette was.
  Gr. Heopa/Henk

 4. heopa 22 september 2017 at 08:01

  Dank je wel Ria voor je reactie ,
  in totaal vond ik he een mooie bijzondere tocht.
  gr.Henk/Heopa

 5. Ben 25 september 2017 at 17:06

  Nogmaals genieten en beleven dankzij je mooie foto’s Henk. ?

 6. heopa 25 september 2017 at 21:24

  Dank je wel ben.

 7. heopa 25 september 2017 at 21:25

  Hoi Ben bedankt voor je reactie
  Gr Henk / Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.