Published On: 30 november 2020By 0 Reacties

Almere, 28 november 2020

Ik was op internet op zoek naar een wandeling en ik kwam de wandeltocht ‘Wandelen in Het Gooi met Jacobus Craandijk’ tegen. Deze titel kwam mij bekend voor. Ik heb namelijk vorig jaar van een wandelmaatje het mooie boek ‘De eerste wandelaar’ (ISBN: 978 94 004 07534) gekregen. Dit boek is  geschreven door Flip van Doorn en gaat over Jacobus Craandijk (doopsgezinde predikant die leefde van 1834 – 1912) die besloot zijn voettochten te beschrijven. Met zijn wandelingen door Nederland met pen en potlood wist hij zijn landgenoten massaal op de been te brengen. Flip van Doorn, verwoed wandelaar en schrijver, treedt in de voetsporen van Jacobus om Nederland opnieuw te ontdekken en om het land te bekijken door de ogen van deze eerste wandelaar.
De route die ik u vandaag door mijn verslag en foto’s laat zien, is de route die Jacobus Craandijk rond 1886/1887 heeft gelopen.
Vanaf Hilversum-Noord liep ik naar de Westerheide. Het is een vrij grote vlakte met diverse grafheuvels. Vervolgens ging de route over in het Goois Natuurreservaat ‘De Bussummerheide’. Na acht kilometer ging de route over Natuurbrug Zanderij Crailoo en kwam ik in het bosgebied van Spanderswoud en Franse Kamp. Via Franse Kampweg (N236) ging de route over landgoed Bantam.
Er waren een paar hele oude bomen die afgebroken of omgewaaid zijn. Het was indrukwekkend om te zien. Op een heuvel een stukje verder in het bos heeft in 1774 een ‘Turkse tent’ gestaan. De fundamenten liggen er nog. Ik liep verder en nam bij de vijver een pauze. Het was er rustig en ik had een mooi uitzicht. Aan de andere kant van het pad ligt een ijskelder verscholen en deze ijskelder wordt nu door vleermuizen bewoond. Ik liep verder en kwam langs landhuis Schaep en Burgh. Sinds 1975  is hier het hoofdkantoor van Natuurmonumenten gehuisvest. Achter het landhuis is een prachtige tuin met theehuis ‘Het Capitool. Naast dit landgoed vinden we landgoed Boekesteyn. In 1992 kocht Natuurmonumenten Boekesteyn met Brambergen (Tegenwoordig wordt het landhuis verhuurd aan de Nationale Postcode Loterij). Doordat Natuurmonumenten eigenaar is van dit hele gebied, konden zij prachtige wandelroutes uitzetten. De route ging slingerend door de landerijen. Zo kwam ik uit bij Hilverbeek en zag hier een mooie vijver met een bankje. Ik besloot om hier mijn lunchpauze te nemen. Na mijn pauze liep ik langs een groot weiland waar een prachtige grote oude eik staat. Deze eik is ongeveer 300 jaar oud. Hierna zag ik een prachtig gebouw (Trompenburgh). Trompenburgh (1675) was de buitenplaats van Cornelis Tromp. Tegenwoordig is Monumentenbezit de eigenaar.  Vanaf dit punt ging de route weer naar Hilversum. Onderweg maakte ik nog een paar leuke foto’s. Ik maakte een foto van een groepje jongelui (die waren druk aan het overleggen en hadden zo te zien ook geen last van Corona), een knotwilg waar je doorheen kunt kijken en een echt vliegtuig op een dak. Daarna kwam ik in het winkelcentrum van Hilversum waar de mensen een mondkapje aangeboden kregen (zie foto). Ik was nu vlakbij het NS station waar mijn route eindigde. Om naar huis te gaan, moest ik nog twee kilometer naar mijn auto lopen.
Het was een prachtige route en zeker een aanrader.
Veel kijk en leesplezier!

Gr. Heopa


Leave A Comment