Bussum, 29 augustus 2018
Vandaag heb ik na lang tijd eindelijk weer eens een Samen op Pad wandeling gemaakt.
De Gooise bloeiende heidetocht begon bij Zwembad De Zandzee in Bussum.
Na een toespraak en een oproep voor vrijwilligers gingen we op pad. We liepen naar station
Bussum-Zuid en gingen via de loopbrug over het spoor. Via de Bussumerheide liepen we naar de Nachtegaallaan en daar gingen we onder de A1 door.
Via Crailo liepen we langs de Tafelberg. Na ongeveer 6,5 km was er een autostop. Hier werd een pakje fris en diverse soorten koek uitgedeeld. Ik deelde zelf ook wat lekkers uit. Hier had ik twee redenen voor. Ten eerste loop ik al 2,5 jaar bij Samen op Pad waardoor mijn conditie een stuk verbeterd is en ten tweede ben ik na de operatie ontzettend goed opgeknapt (genezen) en is Heopa/Henk, sssstttt 70 jaar geworden. Dit vond ik wel een traktatie waard. Er werd voor mij gezongen. Na dit alles gingen we weer verder over de heide. Ondanks dat er veel heide door de droogte verdord is (er dus bruin uitziet), waren er toch nog enkele stukjes bloeiende hei te zien. Ik maakte hier direct een foto van. We liepen door Laren en kwamen langs de grote Sint Jansbasiliek en het voormalig gemeentehuis. Zo kwamen we bij het sportcomplex Laarder Engh. We hadden hier de grote rust. We mochten ons eigen brood opeten, maar het is wel normaal dat je op zijn minst wat te drinken of iets anders bestelt (het personeel staat daar immers ook niet voor niets!) Plotseling werd ik geattendeerd dat er een sprinkhaan op de stoelleuning zat. Diverse wandelaars, waaronder Heopa, maakten hier een paar foto’s van. Door internet weet ik nu dat het een /Grote_groene_sabelsprinkhaan is. Het was een mooi exemplaar (zie foto’s). Na de lunch gingen we weer verder naar de Westerheide. Ook hier zagen we wat hei in bloei staan en werden er door veel wandelaars foto’s gemaakt. We liepen een bospad op en moesten even goed door de knieën gaan omdat er een boom(pje) over het pad lag. Een stukje verder was er nog een autostop. Hier kregen we nog een versnapering. Na de stop liepen we naar natuurgebied Zanderij Crailo. Hier staat een grondwatermeter (zie foto’s). In dit gebied liepen ook een paar witte koeien met hun kalfjes. We maakten nog een klein lusje en toen bereikten we de finish en kwam er een mooi einde aan deze wandeltocht.

Mijn dank gaat uit naar de parcoursbouwers en de organisatie/bestuur van Samen op Pad.

Gr. Heopa

Ps: Op 10 oktober 2018 is er een jubileumwandeltocht van Stichting Samen op Pad. Zij bestaan dan 10 jaar. Zet deze datum maar in uw agenda!

Tot dan!!

 

4 Comments

 1. Olga 30 augustus 2018 at 12:20

  HI Opa,

  U liet tijdens het wandelen al weten dat u druk was, we zien de foto’s wel verschijnen hoor…rustig aan.

  Ik heb wat info over die foto van die prachtige grote sprinkhaan die ons vergezelde tijdens de grote pauze.

  Het is volgens mij de grote groene sabelsprinkhaan.
  Komt inderdaad in Nederland voor:

  De grote groene sabelsprinkhaan is één van de grootste Nederlandse insecten. Met de lange vleugels kunnen de dieren goed vliegen, hoewel dit weinig wordt waargenomen. Ze eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Insecten, zoals sprinkhanen, worden met de stevige, bedoornde poten gevangen en met de krachtige kaken verscheurd. In Nederland komt de soort vrijwel overal algemeen voor, vooral in ruigten met distels en andere opgaande kruiden of struweel, maar ook vaak langs wegen en spoorwegen en zelfs in maisakkers. Doordat de dieren goed gecamoufleerd zijn worden ze niet vaak gezien. Het repeterende geluid dat in de namiddag en avond wordt voortgebracht, is zo luid dat het zelfs vanuit een rijdende trein gehoord kan worden.

  Groeten,
  Olga (Indische dame met dat lange haar)

 2. heopa 31 augustus 2018 at 12:13

  Hoi Olga. wat top van jou dat je zoveel tijd heb genomen.
  Om zo mooi verslag te maken, en dat je dit opgezocht heb.
  Als het goed gaat komen de foto’s van avond op de website.
  Gr van Henk / Heopa

 3. Aalt koopman 1 september 2018 at 01:27

  Henk weer top foto’s van een mooie wandeling !

 4. heopa 1 september 2018 at 07:51

  Dank je wel Aalt, en ook bedankt voor de foto’s die je naar mij gestuurd heb. top.

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.