Almere,  23 maart 2022

Op vrijdag 18 maart was het zover en werd de fiets- en voetgangersbrug over de Waterlandseweg en de Hogevaart vrijgegeven voor publiek. Vandaag (23 maart 2022) nam ik zelf een kijkje.
Vanuit Filmwijk in Almere liep mijn route naar de A6. Via Kolthoornpoort, het Weteringpark en De Michauxbrug, die vorig jaar vernieuwd is, liep ik richting de Kemphaan. Ik sloeg hier rechtsaf en ging onder de Waterlandseweg door naar het Schapenbos waar verschillende soorten schapen lopen. Nadat ik tegen hen gezegd dat zij op mijn website zouden komen, hoorde ik een instemmend ‘mèmè’ en waren sommigen bereid om even in de camera te kijken zodat ik foto’s kon maken. Ik ging verder naar het Cirkelbos waar de hoogste berg van Almere staat. Beneden sta je 4 meter onder AP, maar boven sta je 25 meter boven AP. Dit houdt in dat als de dijken zouden doorbreken en je bent beneden, zou je 4 meter onder de zeespiegel staan en bovenop de berg sta je dus 25 meter boven de zeespiegel (zie mijn eerdere verslagen, onder het kopje Almere. over deze omgeving). Via het Museumbos ging de route naar de Stichtsekant waar De IJzerenbrug is. Ik liep over de brug en midden op de brug vroeg ik iemand om een foto te maken om dit moment vast te leggen. Eindelijk mochten we dan officieel over de brug (De vorige keer dat ik een stukje op de brug liep was een uitzondering omdat hij nog niet open was). Het is nog niet bekend wanneer de officiële opening is. Na diverse foto’s en gesprekken met mensen die deze brug bezochten, liep ik naar de (groene) kathedraal. Het oorspronkelijke idee was dit landschapskunstwerk op natuurlijke wijze zou afsterven en verdwijnen. In 2018 was er een januaristorm en er waren een aantal bomen omgewaaid en de staat van dit kunstwerk werd in het bijzijn van de kunstenaar onderzocht. Hierbij sprak hij de wens uit om het kunstwerk toch te behouden. Er zijn dus al bomen vervangen en het ziet er nog steeds heel mooi uit. Er komen ook veel bezoekers op af en nu de IJzerenbrug klaar is, zal het aantal alleen maar toenemen. Met een omweg ging mijn route verder en bij een klein meertje liepen diverse kikkers die uit de winterslaap gekomen zijn. Eén kikker bleef heel rustig zitten en kon ik op de foto zetten. Ik liep naar de Vogelweg en via de Vogelwegbrug liep ik richting De Kemphaan. Meestal loopt mijn route dan langs de Hogevaart, maar dit keer wilde ik, wat volgens de info ook moet kunnen, een stukje door het bos lopen. In het begin ging dit prima, maar eenmaal om de bocht lag de een na de ander boom omver waardoor de paden niet meer te zien waren. Ik liep verder op mijn gevoel en bij Braamberge kwam ik weer op een pad terecht. Ik ging zigzaggend het terrein van De Kemphaan over.
Vergeleken met een paar jaar geleden is hier ook veel veranderd en zijn er veel nieuwe activiteiten. Ook zijn er nieuwe paden aangelgd. Ik liep weer richting de A6 en via  Danswijk liep ik terug naar Filmwijk. Ik had weer een prachtige zonnige wandeldag gehad. Als u deze route wilt lopen, kunt u op het kaartje onder de foto’s kijken. U kunt deze route ook inkorten door te starten en te eindigen bij de Kemphaan. Ik wens u alvast een fijne wandeling.

Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.