18 april 2018, Veendam/Rolde

Het is alweer de derde dag dat ik het Pieterpad ga lopen. Dit keer brengt mijn schoonzoon mij naar het station in Veendam. Hier neem ik de bus naar Rolde. De bus stopt bij de N33, dus hier stel ik dan ook mijn wandelapparaatje in. Toen ik het dorp Rolde inkwam, liep ik eerst even naar de bakker voor een stempel. De bakker had echter geen stempel voor mijn boekje, maar wel een sticker.
Ik liep verder en zag een beeld van een boer die op een hoorn blaast (boerhoornblazer). Dit beeld is ter gelegenheid van 200 jarig bestaan van de Roldermarkt op 10 september 1985 door het gemeente bestuur aangeboden aan Boermarke Rolde. Ik liep langs een kerk en achter de kerk ligt een groot hunebed. Dit was het punt waar de route van het Pieterpad weer zou beginnen. Ik liep over een wandelpad waar vroeger de trein van Assen naar Stadskanaal reed. Ik moest een asfaltweg oversteken en zag dat daar nog steeds (als herinnering) een stukje rails ligt.
Aan het einde van dit pad liep ik onder de N33 door en zag ik een picknicktafel staan bij het Andersche Diep. Ik hield hier even een korte rust. Ik liep door de weilanden en moest over een op- en afstapje (speciaal voor wandelaars) om verder te kunnen lopen. Ik kwam in het Drentsche Aa/ Andersche Diep en moest over kronkelpaadjes en slootjes. Aan de voetstappen kon ik zien dat er nog maar pas andere wandelaars waren geweest die voor mij uitliepen. In het bosgebied van Hondsrug Gieten-Borger waren ze bezig met de paden (zie foto’s) waardoor het lopen zwaarder was. De omgeving (bos, heide en vergezichten) is hier zo prachtig dat ik dit helemaal niet erg vond. In het Pieterpadboekje (blz 65 voor mensen die ook willen gaan lopen) staat dat je over twee wildroosters moest, maar deze waren toevallig een dag eerder weggehaald. Nu staat er aan beide kanten een mooi houten hekwerk met klaphekjes. Ik zag hier diverse runderen lopen. Ik vind het ook erg leuk dat er op sommige plekken een heel mooi bankje of een wegwijzer met aanwijzingen voor de route van het Pieterpad staat. Ik naderde Schoonloo waar café Hegeman het eindpunt (of beginpunt) is van het Pieterpad. Volgens het boekje heb ik er dan 18 km opzitten, maar ik wijk nogal eens van de route af en daardoor klopt dit dus niet met mijn kilometerteller. Mijn kilometerteller gaf 22 km aan. Ik besloot om bij café Hegeman mijn grote rust te houden en even van het zonnetje te genieten. Na de lunch vervolgde ik mijn route naar Sleen. De route ging nu door Hart van Drenthe, boswachterij Schoonloo. Ook hier is weer veel bos en heide met vennetjes en meertjes. Ik zag een meertje waar een rund voor stond en maakte er een foto van. Een stukje verder stonden ook nog een paar runderen. Ik hoorde toen iemand zeggen: ‘Vanaf de andere kant loopt u ook het Pieterpad.’ Er zat een dame lekker uit te rusten en we hadden even een gesprekje. Zij was vrijdag al begonnen met het Pieterpad lopen. Zij was ook in Pieterburen begonnen en liep kortere stukjes. Zij zou zo doorgaan tot Vorden wat ook het eind van het eerste boekje van het Pieterpad is.

Terwijl we daar zaten, kwamen er twee Pieterpadwandelaars langs. Zij liepen de route contra. Ik ging weer gauw verder, want ik wilde graag de bus in Sleen halen. In het bos zag ik een rijtuig aankomen die ik direct op de foto zette. Na dit mooie natuurgebied moest ik via een brug over het Oranjekanaal en kwam in het natuurgebied van Sleenerzand. In dit gebied kwam ik weer vier wandelaars tegen die het Pieterpad in tegengestelde richting liepen. Ik kwam een paar borden tegen met leuke info (zie foto 109 en 114) In het bos, vlak voor Sleen, staat een vliegtuigmonument (foto 117). Een stukje verder ging ik onder de N81 door en liep op Sleen af. In de verte zag ik het kerkje al, maar ik wist ondertussen ook dat ik de bus zou gaan missen. De volgende bus zou een uur later komen, dus ik kon wat rustiger lopen. Ik kwam diverse mooie boerderijen tegen. Hier in Sleen hebben ze ook het kleinste cafë (zie foto). Ik kwam bij de kerk aan en nam de tijd om deze te bekijken. De kerk is in

1420 – 1450 gebouwd . Bij deze kerk eindigde ook mijn driedaagse Pieterpadwandeling.
Ik zou nog zoveel meer kunnen schrijven over deze prachtige dagen, maar het verslag zou dan veel te lang worden. Ik kan nu wel uit eigen ervaring het advies geven om de wandelschoenen aan te trekken en het Pieterpad te gaan lopen.
Ik ga me weer voorbereiden voor de volgende etappes van het Pieterpad.
Ik wil iedereen bedanken voor de gastvrijheid die ik mocht ervaren en natuurlijk de vriendelijkheid van de wandelaars en de andere mensen die ik tegengekomen ben.
Tevens wil ik natuurlijk de vrijwilligers bedanken die het Pieterpad onderhouden.
Wordt vervolgd!
Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.