Almere-stad, 15 november 2018
Vandaag ben ik met de trein naar Vorden gegaan om aan het tweede boekje (deel 2) van het Pieterpad te beginnen. Het eerste deel van Pieterburen naar Vorden heb ik op 2 augustus afgesloten.
Het voordeel van het Pieterpad is dat je zelf kunt bepalen wanneer je gaat lopen, want er zit geen tijd aan vast. Er zijn mensen die het pad in een korte tijd lopen, anderen doen er bijvoorbeeld twee jaar over.
De route van vandaag ging van Vorden naar Zelhem. Toen ik aankwam in Vorden begon ik met het drinken van een cappuccino bij ‘de Gravin-van- Vorden. Met mij kwamen nog twee mensen binnen. Het waren wandelaars die uit Friesland kwamen en nu ook het deel van Vorden naar Zelhem gingen lopen. Deze mensen lopen de route niet met het Pieterpad boekje, maar gebruiken hun mobiel.
Het was ondertussen al 11.15 uur, dus ik begon aan mijn wandeling. Als snel kwam ik bij kasteel Vorden. Ik week even van het pad af om wat foto’s van het kasteel te maken en daarna volgde ik de route verder. Ik moest een stukje verder links af en vervolgens rechts af om het bos in te gaan. Ik zag echter geen rood/witte aanwijzing, dus liep ik rechtdoor en ja hoor….ik mocht weer teruglopen. Ik had toch af moeten slaan. Toen ik terugliep kwam ik de twee wandelaars uit Friesland tegen en ook zij liepen verkeerd (dit kwam mede doordat zij via hun mobiel liepen en dan is het zo dat je zonder aanwijzing gewoon moet doorlopen). Ik liet hen weten dat we terug moesten lopen naar het bos en daar afslaan. Aan het einde van dit bos kwamen we op het landgoed van Kieftskamp en buurtschap Linde. Het pad loopt over een heuveltje waar nog een gedenksteen de Lindeschemolen – Kapellebult staat (hier hoort tegenwoordig ook de molen bij die een stukje verderop staat). Ik liep verder en kwam bij Landgoed-Zelle Ik mocht van de hovenier even een blokje maken over het terrein van huis ’t Zelle oud slot. De route ging verder over landgoed Zelle en daarna bereikte ik Varssel. Dit is een heel klein dorpje met een buurthuis waar ik even mijn boterham ging eten. Toen ik verder ging, kwam ik in het voormalig zandstuifgebied. Terwijl ik hier liep, kwamen er twee fietsers aan. Zij waren het Pieterpad tussen Vorden en Zelhem aan het controleren en vroegen of de route goed begaanbaar is voor de wandelaars en of de route nog goed zichtbaar is (de bordjes en de rood/witte verf op de bomen). Deze mensen doen dit omdat ook zij erg van de natuur houden. Het is vrijwilligers werk en het enige wat zij hiervoor krijgen is één keer per jaar een bijeenkomst waar alle vrijwilligers vanaf Pieterburen tot de Sint Pietersberg komen. Als er genoeg giften binnengekomen zijn, krijgen zij een lunch aangeboden. Mocht er echter niet genoeg aan giften binnengekomen zijn, dan moeten zij de lunch zelf betalen. Na ons gesprek/kennismaking ging ik verder. Het bosgebied dat overgaat in het Oude Schot is ook weer een pracht stukje natuur. De zonnestralen schenen door de bomen en hier en daar zag ik weer een paar mooie zwammen. De route ging over N315 en ik bereikte Zelhem. Ik moest om het weiland heen waar de paarden mij op stonden te wachten voor een fotootje. Na nog een klein stukje gelopen te hebben, kwam ik in het Centrum. Ik nam nog even de tijd om de Lambertikerk- (Zelhem) te bezichtigen en daarna restte mij niets anders meer dan aan de overkant bij de Bloemensensatie een stempel voor mijn boekje te halen. Ik las nog een leuk stukje Smoks-Hanne. dat ik u niet wil onthouden. Zo kwam er een eind aan dit gedeelte van mijn wandeling. Het was super mooi wandelweer en ook de route was weer prachtig.
Wist u dat het ‘Pieterpad’ een stichting is? Als u de boekjes deel 1 en 2 koopt steunt u hen. Natuurlijk is een gift ook altijd welkom. De bordjes, palen, verf etc. kost ook allemaal geld.
Ook heb ik gemerkt dat de route via je mobiel lopen niet helemaal goed werkt. Mijn advies is dan ook om beide boekjes te kopen als u het Pieterpad wilt lopen. Ook is het handig om de website “Pieterpad”. in de gaten te houden voor eventuele aanpassingen.
Tot de volgende keer!
Gr. Heopa