Almere, 2 maart 2021

Vandaag heb ik het Voetstappenpad gelopen. Het is een 25 km lange historische wandelroute. Deze was al voor 1939 rond Hilversum aangelegd. De route doorkruist verschillende natuurgebieden.
Op de grens van hoog en laag passeer je heidevelden, bossen, landgoederen en weilanden.
Ik had al eerder van dit wandelpad met de bijzondere stenen met een witte voet erop gehoord, maar het had nooit echt mijn aandacht getrokken. Kort geleden kreeg ik echter een uitnodiging om dit pad te gaan lopen en vandaag was het dan zover.
We hadden bij Sportpark SV Laren ’99 afgesproken. Hierna liepen we richting de A1 waar we overheen gingen en we kwamen bij de Zuiderheide waar, voor ons, het Voetstappenpad begon (je kunt op meerdere plekken starten). Het was net boven het vriespunt waardoor er een lichte laag ijs over de heide en de heuveltjes lag. We liepen langs het Laarderwasmeer naar de A27 en we gingen hier onderdoor. We liepen een klein stukje (tot de N415) door Hooge Vuursche en toen ging de route langs het Hilversums Wasmeer. Na 10 km gingen we weer onder de A27 door en liepen over de Zwarteberg en de Hoorneboegseheide. We kwamen in het Loosdrechtsebos en na dit bos ging de route een stukje door een nieuwbouwwijk van Hilversum. Al snel kwamen we bij het Corversbos waar we doorheen liepen. We kwamen langs de grens van Land en Bosch, de beeldentuin en Spanderswoud. In het bos staat een paneel dat herinnert aan het feit dat hier een tankgracht is geweest. We vervolgden de route die naar Zanderij Crailoo ging. Hier gingen we Crailosebrug over en liepen vervolgens via de Bussummerheide, de Westerheide en de Zuiderheide weer naar Laren.
De route is rond de 27 km, maar door het heen en weer naar de auto lopen, kwamen we op 31 km.
Ik heb deze speciale stenen vaak gezien en dacht dat deze voor kleine afstanden waren. Na deze dag vraag ik mij af waarom ik niet eerder deze prachtige en afwisselende route gelopen heb.
Het is echt een aanrader. Ik heb genoten.
Wilt u deze route ook lopen, maar vindt u deze te lang, dan kunt u de route ook in gedeelten lopen.
Het is zeker de moeite waard!
Graag tot een volgende keer.

Gr. Heopa

2 Comments

 1. Coby 4 maart 2021 at 16:19

  Mooi verslag en prachtige foto’s van een hele mooie tocht.

 2. heopa 4 maart 2021 at 19:02

  Dank je wel, Coby.
  Ik vond het ook een mooie en afwisselende route.
  En gezellig. was een top wandeldag.
  Gr. Henk

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.