Published On: 25 augustus 2019By 2s Reacties

 

Ieper, 23 augustus 2019

Het is alweer de 4e en dus laatste dag van de Vierdaagse van de IJzer. Om 6.00 uur gingen de lichten aan en konden we opstaan en ons weer klaarmaken om te gaan wandelen. Na een goed ontbijt gingen we naar de bus om naar onze startplaats gebracht te worden.
Ik kon het niet laten om toch weer wat foto’s van dit spektakel te maken. U kunt op de foto’s zien dat het verkeer voor de wandelaars in de bus gewoon stil werd gezet. In Nederland zal dit niet zo snel gebeuren.
Toen we in Ieper aankwamen, konden we direct doorlopen. De wandelaars mochten eerder starten.
In de Eerste Wereldoorlog werd Ieper geheel verwoest. Na 11 november 1918 kwamen de overgebleven bewoners terug en begonnen Ieper weer op te bouwen. Volgend jaar (2020) wordt van Nieuwpoort tot Ieper de verwoesting en de opbouw van deze steden herdacht. Dit project heet Feniks 2020 en dit Thema is een volgende stap in de herdenking van de Groote Oorlog.

We liepen vanaf de Grote Markt het centrum uit en gingen langs de Kasteelgracht en het eiland naar de Dikkebusseweg waarna we op Dikkebusvijverpad kwamen. Het pad was smal, maar geen nood; we waren immers een half uur eerder gestart. Na 5 km stond de watergroep klaar om drinken uit te delen. We liepen op de grens van Ieper – Heuvelland naar de Hallebast. In de verte zagen we de Kemmelberg. Toen we dichtbij kwamen ging de route voor de 32 km wel helemaal over de Kemmelberg, (ik kon daar alleen maar foto’s van maken) maar de 24 km moest linksaf slaan (snik). We gingen wel een stuk omhoog, zodat ook de 24 km wandelaars wel even konden genieten van diverse mooie panorama’s. De militairen stonden weer klaar om de bekende wafels uit te delen en ik kan u zeggen dat deze wel heel erg lekker zijn. We kwamen bij het kruispunt Molenstraat / Vierstraat en bereikten de twee Britse kerkhoven Klein-Vierstraat Britisch Cemetry en Kemmel no. 1 French Cemetry die gebroederlijk naast elkaar liggen. Om 11.00 uur vond er een militaire plechtigheid plaats en we besloten om dit even mee te maken (zie foto’s). We liepen verder door het Heuvelland en kwamen bij het Tortelbos (De naam is geïnspireerd op het boek ‘De tortelduif’ van Annie M.G. Smit) waar we doorheen gingen. Een stukje verder in een buitenwijk van Ieper namen we even pauze om ons broodje op te eten. We hadden er toen 19 km opzitten. Na de pauze gingen we verder en kwamen langs een natuurvijver en vogelparadijs ‘De verdronken Weide’. Dit is een belangrijke broed, rust- en foerageerplaats (foerageren is het zoeken en vinden van voedsel door dieren) geworden voor meer dan 160 vogelsoorten. (zie foto’s).

Zo liepen we weer naar de finish en kregen we onze medaille overhandigd. Hierna gingen we naar de Menenpoort om de herdenkingsceremonie en de parade bij te wonen. Het was weer een hele bijzondere dag.
Wist u/jij dat er iedere avond om 20.00 uur stipt de ‘Last Post’ wordt geblazen onder de machtige gewelven van de Menenpoort en dat hier tussen de 100 en 1000 mensen op afkomen. Dit gebeurt al vanaf 1928 (alleen niet tijdens de Tweede Wereldoorlog omdat de Duitsers dit niet goedkeurden). Op 11 november om 11.00 uur vindt altijd een speciale Last Post plaats als herdenking aan de wapenstilstand.
Na de ceremonie namen we de bus om weer terug te gaan naar Diksmuide. Na het douchen stond er een heerlijk koud buffet op ons te wachten.
Ik heb eigenlijk nog zoveel te vertellen, maar om de verslagen niet te lang te maken heb ik foto’s uit het boek met info over de Vierdaagse van de IJzer geplaatst. U kunt ook hier  4 Daagse-v-d-ijzer  klikken voor de link naar de website van de IJzer.

Tot een volgende wandeling!
Gr. Heopa

2 Comments

 1. Ruud 21 augustus 2022 at 19:01

  👍👍👍👍was weer mooi

 2. heopa 21 augustus 2022 at 20:17

  Hoi Broer-tje
  Dank je wel voor je reacitie’s op de website en dat je even tijd nam.
  Om ze alle maal te bekijken en de verslagen te lezen.
  Groetjes je Broer…..

Leave A Comment