Katwijk aan Zee, 12 april 2022

Vandaag hebben we de RS’80 tocht (serie 42 tocht 10 Katwijk aan Zee) van 19 maart 2022 gelopen
(door omstandigheden konden we deze niet eerder lopen).
We startten bij Sportpark De Krom in Katwijk aan Zee. Al snel kwamen we de laatste kalkoven tegen die er nog is. De kalkovens zijn in 1934 gebouwd en in september 1971 gesloopt. Dit is de enige kalkoven die is blijven staan als industrieel monument om de toekomstige generaties te laten zien hoe men vroeger zijn brood verdiende. We liepen naar het Uitwateringskanaal welke met de hand en kruiwagens tussen 1805 en 1807 uitgegraven is. Het Uitwateringskanaal is een verlengde van de Oude Rijn. We liepen eerst het hele pad af om even naar de zee te kijken en de twee monumenten die daar staan. Hierna liepen we verder en gingen om de camping heen en door de duinen naar Katwijk/Noordwijk aan Zee.  Na het 2.5 Km over het strand   gaat de roette door de duinen waar prachtige villa’s staan en de boulevard waar de  Vuurtoren_van_Noordwijk_aan_Zee .  In 1444 werden hier vuren gestookt zodat de vissers zich konden oriënteren op het water. We kwamen bij landgoed De Heerlijckheit Dyckenburch. Vervolgens gingen we naar de Koepelberg waar we tijd namen om te lunchen en heerlijk van het uitzicht te genieten. Hierna ging de route verder door landgoed Nieuw Leeuwenhorst en Klein Leeuwenhorst. Het zijn beide prachtige natuurgebieden.
Vervolgens liepen we nog langs de bollenvelden waar de hyacinten in bloei staan. We liepen door Noordwijk-Binnen wat een heel mooi oud centrum heeft met diverse oude panden en twee kerken:
de Oude Jeroenskerk en de Sint Jeroenskerk. Hier staat ook het oudste huis dat in 1450 gebouwd is met ernaast een Franse kostschool. De voorgevel is uit de 19e eeuw en de achtergevel is uit de
16e /17e  eeuw. Een stukje verder staat het beeld van Job. Nadat we door dit mooie centrum gelopen hadden, kwamen langs Space Expo. Op de boulevard had Heopa al een paar foto’s van tegels gemaakt waarop de namen van bekende astronauten staan (zie foto’s). Op geen enkele andere plek is zoveel kennis te vinden over de ruimtevaar als in Noordwijk. Sinds 1968 is de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA) hier al gevestigd. We liepen verder naar de finish.
Het is de moeite waard om deze route eens te gaan lopen of eens een dagje naar Noordwijk te gaan.
Ook vandaag namen we hier en daar een verkeerde afslag, maar we hebben genoten. Het was weer een prachtige wandeling.
Ik wil de medewerkers van RS’80 bedanken voor het organiseren en uitzetten van deze wandeltocht.

Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.