Almere, 24 + 25 mei 2017
Ik was al een tijdje van plan om eens een nieuwe 4-daagse te gaan lopen. Na even rond gekeken te hebben, zag ik een 4-daagse met extra uitdaging. Deze tocht, de 29e Drentse Wandel 4-daagse in Odoorn, zou plaats vinden vanaf donderdag 25 mei t/m zondag 28 mei 2017 . Waar zit dan de extra uitdaging in, vraagt u zich af? Het bijzondere aan deze 4-daagse is het feit dat er vooraf aan de
4-daagse een Kennedymars gelopen kan worden. Deze zou woensdag 24 mei om 22.00 uur starten.
Odoorn is best ver vanuit Almere, maar aangezien onze dochter met haar man en kinderen in Veendam wonen, konden wij (mijn vrouw en ik) bij hen logeren. Nu kon ik elke dag heen en weer rijden.
Vandaag was het dus zover en stond ik om 22.00 uur bij de start in Odoorn. We werden eerst welkom geheten en daarna werd, via een grote bel, het startsein gegeven en kon de mars beginnen.
We liepen met een grote groep wandelaars naar Odoornerveen. De route ging door bossen en over landerijen. Ondanks dat het al snel donker werd kon ik toch nog wat mooie foto’s maken.
De eerste stempelpost was al na 5,9 km. We liepen hierna verder naar Schoonoord, waar na 11,8 km
weer bij een stempelpost kwamen. Vanaf dit punt was het de bedoeling dat we naar de derde stempelpost zouden lopen. Deze post was na 19,3 km in Aalden. Helaas misten we deze post omdat we ergens rechtdoor liepen i.p.v. rechtsaf te gaan. Er was hier niet goed gepeild en er liepen dan ook meer wandelaars verkeerd. We hadden ruim 10 km verkeerd gelopen. We kwamen uiteindelijk wel weer uit op een punt vanwaar je naar de vierde stempelpost kon lopen als je de derde stempelpost niet gemist had. Wij liepen dus door en kwamen bij de vierde stempelpost, waar alles nog donker was. We besloten om maar door te lopen en toen we deze stempelpost voorbij waren, kwam er een auto aan. In deze auto zaten twee dames van de organisatie. Zij vertelden ons dat we nog niet zover konden zijn. Aangezien we al zover omgelopen hadden (ca. 14 km), mochten we, na even te overleggen, met z’n vieren achter in de auto stappen en werden we terug gebracht naar de derde stempelpost in Aalden. Zelf teruglopen was geen optie, want dan zouden er nog eens zoveel extra kilometers gelopen moeten worden en zou de Kennedymars veel te zwaar worden.
We liepen naar Noord-Sleen, waar we na 26,4 km de vierde stempelpost bereikten. Deze was nu wel open. We hadden hier een lekkere kop tomatensoep gegeten. Ondertussen was het al 4.00 uur geweest en begon het al wat lichter te worden. We naderden Odoornerveen en gingen door naar Kibbelveen waar we na 32,1 km bij de vijfde stempelpost weer een stempel haalden. Via Klijndijk kwamen we weer in Odoorn aan . De eerste ronde (40 km) zat er op. Doordat we zoveel verkeerd gelopen hadden, stond de teller op zowel mijn mobiel als mijn Garmin al op 50 km. Na een goed ontbijt (zie foto’s) ging ik voor de volgende 40 km.
Het was licht en ik zag dat de route nu met pijlen aangegeven werd i.p.v. met stokjes. Het zou nu toch allemaal goed moeten gaan. We liepen via een iets andere route dan de avond ervoor naar Odoornerveen. Doordat het nu licht was, kon ik de prachtige omgeving goed in mij op nemen. De route ging door het bos over landgoederen en grote akkers. Helaas heb ik in het bos toch weer ruim drie km verkeerd gelopen. Ik zag de Seringenstruik weer die ik ’s nachts ook al op de foto gezet had. Doordat het licht was, vond ik de struik en de achtergrond zo mooi dat ik nogmaals een foto gemaakt heb. Na 6,2 km kwamen we in Odoornerveen waar een stempelpost was. Vanaf deze stempelpost liepen we naar Schoonoord. Onderweg zagen we diverse hunebedden, en veel grote keien. Sommige waren gedenktekens. Na 9,2 km bereikten we in Schoonoord de tweede stempelpost. We liepen verder naar Noord-Sleen waar we na 14 km konden stempelen bij de derde stempelpost. Nadat we gestempeld hadden, ging de route verder naar Sleen. Hier staat het kleinste café. Als u de foto’s bekijkt, kunt u zien dat dit café idd te klein is om er uit te rusten. We liepen dus verder. Na 18,4 km bereikten we de volgende stempelpost. Onderweg zagen we ooievaars en lama’s.
Later bleek dat we een blokje liepen, want we kwamen weer bij dezelfde stempelpost in Noord-Sleen uit. We hadden er toen 24,6 km opzitten. Via Diphoorn liepen we naar Kibbelveen waar we na 27,8 km de stempelpost bereikten. De vermoeidheid begon toe te slaan. Natuurlijk zette ik door en na 32,6 km bereikte ik een stempelpost waar ik nu al voor de keer tijdens deze Kennedymars moest stempelen. De eerste keer was ’s nachts en de tweede en derde keer was op de heen- en terugweg. Het was duidelijk dat de mensen hier nu wakker geworden waren. De boel versierd, er was muziek en er stonden veel stoelen en bankjes.
De route van de Kennedymars zat er bijna op. We hadden nog ongeveer 7 km te gaan. Ondanks dat de tweede lus (dag route) bijna hetzelfde was als de eerste lus (nachtroute), was het toch een prachtige route. Toen ik bij de finish aankwam stond mij een verrassing te wachten. Er stond een heel ‘ontvangstcomité’ klaar om mij, na ruim 90 km lopen, binnen te halen. Het waren mijn vrouw, dochter, schoonzoon, drie kleinzoons en kleindochter met haar man die mij stonden op te wachten.
Wat een belevenis om zo binnengehaald te worden! Echt top!!
Ik keek nog even op Sport tracker en mijn Garmin en zag dat de teller bij beide op 93,44 km stond . Toen ik bij het afmelden dit aan de organisatie liet zien, bevestigde zij dat er meer wandelaars verkeerd gelopen waren. Mijn km stand werd (minus de kilometers in de auto om weer op de goede route terug te komen) geaccepteerd en zou meegenomen worden op mijn oorkonde.
De Kennedymars. (en eerste dag) zat er op. Nu nog 3 x 40 km!
Gr Heopa

 

2 Comments

  1. Yvonne Lanting 31 mei 2017 at 08:36

    Leuke foto’s! en een mooi verslag. Ik vond het heel gezellig ondanks ons extra lusje!

  2. heopa 31 mei 2017 at 11:47

    Dag Yvonne, Dank je wel voor de snelle reactie, oh en dat lusje kon er op zn afstand er ook bij.
    En het was zo en zo ook een mooie roette. en gezellig.
    Gr heopa.

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.