Published On: 7 november 2018By 4s Reacties

Baarn, 7 november 2018

Vandaag ging ik de Natuurtocht in Baarn, georganiseerd door Samen op Pad, lopen. We verzamelden in zalencentrum ‘Het Brandpunt’ in Baarn. Om 10.00 uur werden de volgende twee wandelaars verrast met een certificaat: Joost Egberts (240 tochten) en Johan Hetterscheit (192 tochten).

Ook namens Heopa: ‘Van harte gefeliciteerd met deze mooie prestatie! Ik wens jullie nog vele gezonde wandelingen toe!’ We gingen met 93 wandelaars op pad. In het park vlakbij het station staat gedenkmonument ‘De marinier’. Dit monument herinnert aan twee broers waarvan de één op 16 juni 1941 gefusilleerd is en de ander is op 19 juli 1944 in het concentratiekamp Natzweilier-Stuthof overleden. We liepen verder en gingen via een loopbrug over het spoor. We liepen daarna over het landgoed van kasteel Groeneveld. Door de zon kwamen de kleuren van de herfstbladeren extra tot hun recht. Na ongeveer 7 km hadden we een autorust. Er werd een koekje en een pakje fris uitgedeeld. Iedereen die dit wilde, kon hier een leuk zit plekje uitzoeken. Na de rust staken we de Hilversumsestraatweg over en liepen we via klimbos Gooi- Eemland naar Lage Vuursche. Bij het dorpshuis hadden we de grote rust. Na de lunch liepen we langs landgoed van Drakensteyn. Een stukje verder in het bos staat een urn. In de oude Steentijd trokken, in wat toen nog een kaal toendralandschap was,  jagers achter grote kudden rendieren aan. In de omgeving van de Lage Vuursche zijn haardplaatsen en werktuigen aangetroffen uit de tijd van deze eerste bewoners. Doordat het klimaat veranderde, raakte de toendra bebost en de jacht maakte langzaam maar zeker plaats voor het boerenbedrijf. Uit deze overgangsfase naar de Nieuwe Steentijd is in de omgeving van Lage Vuursche niet zoveel bekend. Toch is dit gebied in die tijd en in de daaropvolgende Bronstijd zeker bewoond geweest. In het bos staan 20 grafheuvels die in groepjes verspreid zijn. We liepen verder door natuurgebied  Nonnenland. De koeien liepen hier los en we moesten wel een paar overstapjes maken. Toen we het tweede overstapje gehad hadden, stond de auto er weer voor een korte pauze. We mochten wat lekkers uitzoeken. We gingen weer verder en liepen om het Pluismeer. Het water uit dit meer is door de droge zomer erg verdampt. We kwamen bij de N21 die we overstaken en kwamen in het Baarnsche bos. We liepen door het bos terug naar de finish in Baarn. Zo hebben we vandaag weer een hele natuur/boswandeling gehad. Ik wil de parcoursbouwer, de vrijwilligers en de organisatie van Samen op Pad bedanken voor deze mooie tocht.

U zult vast zien dat de kwaliteit van de foto’s wat minder is dan normaal. Ik heb de foto’s helaas met mijn telefoon moeten maken omdat ik vergeten was het geheugenkaartje in mijn camera te doen.
Volgende keer zal ik er weer extra opletten dat ik het kaartje meeneem.
Gr. Heopa

4 Comments

 1. Aalt koopman 8 november 2018 at 10:08

  Hoi Henk ,toch nog wel redelijke foto’s zo met je telefoon !

  Groeten Aalt

 2. heopa 8 november 2018 at 11:05

  Dank je wel Aalt, voor je reactie.
  Ja het is toch anders, maar i.d.d. het verschil vald gelukig mee.
  Gr.Henk

 3. heopa 8 november 2018 at 11:39

  Hoi Karin,
  Dank je wel voor je reacti, en dat je niet alleen van de foto’s, maar ook vande verslagen geniet.
  Dat is fijn om dit ook te lezen.
  En inderdaad gaat het met de gezondheid ook goed.
  Gr.van Heopa / Henk
  En tot de volgendekeer.

 4. Karin 8 november 2018 at 11:55

  Heopa dat ziet er weer mooi uit.goed bezig ,ik geniet van de verslagen en ben blij dat het goed met uw gezondheid gaat ?

Leave A Comment