Nijmegen, 20 Juli 2018

Mede door de spanning en de warmte was ik ook deze dag vroeg wakker! Om 4.15 uur liep ik al buiten om naar de ontbijtlocatie te gaan. Ik ging op mijn gemak even goed ontbijten. Hierna voor de laatste keer naar de start van de Nijmeegse 4-Daagse 2018. Naar deze dag heb ik lang uitgekeken. Vanaf 2006 heb ik aldoor al gezegd dat ik de Vierdaagse minimaal 11 keer wil uitlopen. Vandaag zou dus de dag moeten worden dat ik dit ook echt zou doen.
De start was om precies 6.00 uur. Onderweg zagen we een dame die haar tuin aan het versieren was in de kleuren van de 4-Daagse. Sommige wandelaars wilden graag even met haar op de foto. Natuurlijk kon dat. Heopa maakt wel een paar foto’s voor hun archief. Vanuit Nijmegen liepen we via het natuurgebied Diervoort en Heiveld naar Valenberg. Natuurlijk maakte ik weer een stop bij de OLAT. Hierna liep ik Overasselt binnen. Ik pauzeerde even bij de Veteranen. Hierna gingen we de Maasbankdijk op. Dit stuk is 3,5 km lang. Doordat deze dijk veel kronkels heeft, zag je in de verte de wandelaars lopen Dit was, vooral met dit mooie weer, een prachtig gezicht. Na de dijk gingen we de brug over van de Maas en het dorp Linden in. Dit dorp heeft ieder jaar weer een ander thema. Dit jaar was het thema vakantie/zomer. Het zag er weer prachtig uit. U kunt dit op de foto’s zien. Het kerkje heeft een bijzondere geschiedenis (zie de tekst op de foto). De route ging verder via de Steegstraat. Aan beide kanten is een groot meer. Toen we de brug overgelopen waren, liepen we door Dommelsvoort en dan via Beers naar Cuijk. Hier waren pontons neer gelegd om de Maas over te steken. Daarna liepen we naar Mook waar de burgermeester weer met mij op de foto ging. Ik had vlak hiervoor mijn Heopa T-shirt aangedaan met alle medailles van de Nijmeegse Vierdaagse die ik de afgelopen jaren behaald heb. Hierna liepen we door Molenhoek naar Malden waar ook een rustpost was van de KNBLO. Het was hier erg rustig, dus ik liep gauw door. Toen kwamen we op de St Annastraat. Vanaf dit punt was het nog maar 6 km naar de finish. Het werd steeds drukker. Dit kwam mede doordat het publiek ook voor de hekken ging staan en de wandelaars hierdoor niet konden doorlopen. Natuurlijk is het leuk en fijn dat het publiek er is, maar laten ook zij zich aan de regels houden. Als wandelaar kun je niet lekker doorlopen en dan slaat de vermoeidheid wel sneller toe. De wandelaars moesten even stoppen, en links gaan lopen. Want van rechts komen er ook veel militairen, politie en andere groepen die zich aansluiten met muziekkorpsen, richting de finish. Als dan de rechterweghelft en soms de hele weg in beslag word genomen, en ook nog door publiek, dan duurt 6 km wel heel lang.

De muziek maakte het wel gezelliger en zo kwamen we steeds dichter bij de finish en dus het behalen van de 11e medaille! Ik keek in de rondte en zag dat zelfs een hele groep op de daken stonden (toch wel erg onverantwoordelijk, vindt u niet?). Ondertussen naderde ik de burgermeester van Nijmegen. We schudden elkaar de hand en gingen samen weer op de foto. Nu moest ik nog een klein stukje lopen en dan……..ja hoor! De eindstreep en het spandoek kwamen in zicht. De FINISH!!! Iemand anders zette dit voor mij op de foto. Nu moest ik mij nog afmelden. De dame die het gouden kruisje met kroontje uitreikte was bereid om het ook op te spelden. Zo kon dit ook op de foto vastgelegd worden. Heopa heeft na een halsslagaderoperatie op 20 juni 2018 de 4-Daagse ( 4 x 40 km) in Nijmegen gelopen.!!
In het verslag van zondag 15 juli 2018 kunt u meer over lezen over mijn operatie en de weg naar herstel. Ik wil nog wel eenieder aanmoedigen om te gaan wandelen. Het is goed voor de gezondheid en ook fijn om te doen. Ik zag nu ook kinderen van 11 jaar en mensen van boven de 80 lopen. Zelfs iemand met een beenprothese. Zo zijn er meer wandelaars die andere problemen hebben en toch wandelen. Veel doen dit om op kracht te blijven en te genieten van de dingen om hen heen.
Wandelen kost tijd, maar je krijgt er wel iets voor terug.

Gr. Heopa

Mocht u mij in de toekomst met mijn camera zien wandelen, dan mag u altijd vragen of ik een foto wil maken voor uw wandelboekje! U kunt deze foto later via mijn website per mail toe laten sturen.

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.