Nootdorp, 18 december 2021
Vandaag ging ik verder met serie 42 tocht 5 van RS’80.
Ik startte vanaf S.V. in Nootdorp. De naam Nootdorp is samengesteld uit de woorden ‘noot’ en dorp’. Noot is een Middelnederlands woord. Nootdorp kreeg in 1882 het wapen van Nootdorp en was tot 1 januari 2002 een zelfstandige gemeente. Om financiële redenen en om een annexatie door Den Haag of Delft voor te zijn, fuseerde Nootdorp met Pijnacker. Hierna kreeg Nootdorp een nieuw gemeentewapen.
Ik vind niet alleen het wandelen leuk, maar ook de geschiedenis en bijzonderheden van de plaatsen waar ik loop kan heel interessant zijn. Dit is ook de reden waarom ik links in mijn verslagen verwerk.
Onder het wandelen wordt vaak meer gezellig gebabbeld dan om zich heen gekeken. Ik probeer via mijn foto’s zoveel mogelijk te laten zien wat er onderweg te zien en te beleven is.
U kunt hierbij denken aan mooie oude en nieuwe huizen, parken, bossen, plassen etc. Dit keer zag ik weer iets bijzonders op de route bij Bitterzoetpad (foto 29, 30 en 31). Zoals u kunt zien is dit een mooie oefening om naar beneden te lopen. Een stukje verder waren mensen aan het kanovaren. Zo liepen we van Nootdorp via Ypenburg naar Delft. Hier zag ik een leuke tekst op een voordeur, zie
foto 37. De route ging over het Hofje van Pauw, waar ik een paar foto’s maakte (De eerste foto vond ik leuk om zo te maken). We liepen verder en kwamen langs molen De Roos. Deze molen is de laatste overgebleven molen van de vijftien windmolens die ooit hebben gestaan op de stadswallen van Delft. De molen doet nu dienst als korenmolen en draait geregeld. Het is echt interessant om de geschiedenis van deze molen te lezen. Via het poortje van de Waalse kerk in Delft ging de route om de Oude kerk en liepen we naar de markt waar het stadhuis en de Hugo de Grootkerk staan.
In de kou zit een jongetje kerstliedjes te spelen op zijn gitaar. Van zijn vader mocht ik een paar foto’s maken. Ik heb mijn heopa kaartje aan hem gegeven zodat hij kan zien wat er met de foto gebeurt. Ook kan hij de foto’s downloaden. Misschien wordt dit jongetje later wel een bekende gitarist.
We gingen verder en zagen een heel oud rood geschilderd bezemkarretje. In de jaren 50, ik was toen kind, reden deze bezemkarretjes ook door de straten van Amsterdam (foto 86). Een stukje verder kwamen we bij het hofje waar het geboortehuis van Hugo de Groot gestaan heeft. Via de Oranje Plantage kwamen we uit bij de Oostpoort. Ook hier maakte ik een paar foto’s. Foto nr. 104 is met instemming van deze groep gemaakt. De groep, gekleed in gezellige kerstkleding, was bezig om leuke foto’s te maken voor hun nieuwe kerstkaart en zodoende mocht ik ook een foto van hen maken. Ik hoop dat zij de foto zien en het ook leuk vinden. Nogmaals bedankt dat ik een foto mocht maken.
We liepen Delft uit en gingen al slingerend door het buitengebied van de Bieslandse Bovenpolder en kwamen bij Stadsboerderij Buytendelft. We namen hier onze lunchpauze en genoten van de dierengeluiden. We liepen nog even een blokje over het terrein en vervolgden hierna weer de route.
Via de Balij en het Bieslandse bos liepen we weer naar de finish. Wat een prachtige afwisselende route was dit! Ik heb nog niet eens alles opgeschreven, maar ik hoop dat u op deze manier toch kunt meegenieten van deze wandeling. Als u deze route ook gelopen hebt, plaats dan rustig een reactie.
We mogen blij zijn dat we nog heerlijk kunnen wandelen in deze zware tijden van Corona.
Zie ook de website van RS80.
Mijn dank gaat uit naar de parcoursbouwster en allen die hebben meegeholpen om deze wandeltocht mogelijk te maken.
Gr. Heopa