Published On: 29 augustus 2017By 0 Reacties

Almere/ Oostduinkerke, 22 augustus 2017
Het was zover. De eerste dag van de Vierdaagse van de IJzer was aangebroken. Om 5.30 uur gingen de lichten aan. We gingen gauw wassen en aankleden en kregen een goed ontbijt. Het lunchpakketje werd uitgedeeld en daarna gingen we naar de bussen. Om 7.10 uur vertrokken 5 bussen onder begeleiding van de Motor Politie (M.E.) van Diksmuide naar Oostduinkerke. Het verkeer werd tegengehouden en zo nodig aan de kant gezet, zodat de bussen door konden rijden. Alleen dit is al een hele belevenis. We waren op tijd in Oostduinkerke aangekomen en konden de opening van de Vierdaagse van de IJzer meemaken. Na het startsein van de burgermeester gingen we via het strand aan de wandel. Ongeveer 5 km verder stonden vrijwilligers een stroopwafel (van Jules Destroper) uit te delen. Dit werd op alle vier de wandeldagen gedaan en is elk jaar een vaste traditie. Hierna ging de route bij Kerkepanne een stukje door de duinen. We liepen naar Veurne en door het Sint-Walburgapark. Op de gevel van de Sint-Niklaaskerk zagen we een gedenkteken. Het is een plaat waar namen van gesneuvelde soldaten
op staan. Onderweg stonden er vrijwilligers (militairen) flesje drinken uit te delen. Via kanaal Nieuwpoort-Duinkerke liepen we naar Steenkerke. Hier namen we even onze pauze en natuurlijk een ook paar foto’s. De dames op de brug zette ik, voor hun thuisfront en als herinnering, even op de foto.
Toen we halverwege het kanaal liepen, was er een hoge loopbrug. Toen ik hier even in het midden ging staan om een paar foto’s te maken, zag ik op een muurtje een ‘SOP’er uit Holland zitten. Leuk!!
We liepen verder langs vliegbasis Koksijde. Verderop zagen we het grote paard met de garnalenvisser erop. Dit zou betekenen dat er hier garnalensoep zou worden uitgedeeld. Helaas werd het geen soep maar een pakje frisdrank. Vlak voor Witte burg was er een rustgedeelte en Arie dacht dat we er al waren (in het verleden was daar namelijk ook een start/finish locatie), maar we moesten nog een flink stuk door de duinen lopen. Hierna kwamen we op de boulevard terecht. En……een stukje verder werd er garnalensoep uitgedeeld (zie foto’s). De soep werd geschonken door de Orde van de Paardenvissers. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de soep nog lekkerder vond dan vorig jaar.
Hierna liepen we door naar de finish. De eerste wandeldag zat er op! We gingen met de bus weer terug naar Diksmuide (nu zonder begeleiding). We gingen even lekker douchen en aan ons driegangenmenu. Het eten was ook nu weer geweldig!
Tot morgen!
Gr. Heopa

Leave A Comment