Diksmuide / Oostduinkerke 21 augustus 2018

Het was 5.15 uur toen de grote lichten aangingen, We gingen ons voorbereiden voor de eerste dag van de IJzer. Het begon met in de rij staan voor het ontbijt en daarna liepen we naar de bussen die al klaarstonden om de wandelaars van Diksmuide naar Oostduinkerke te brengen. Dit gebeurde onder militaire politiebegeleiding. Dit was al een hele belevenis. Er was een korte openingsceremonie waaraan o.a. de minister van landverdediging en de burgermeester van Koksijde hun medewerking verleenden.
Om 8.30 uur werd het startsein gegeven en gingen er ruim 6000 wandelaars op pad.
Vanuit Oostduinkerke liepen we naar het strand. Na drie km kwamen we in Nieuwpoort-bad. Hier verlieten we het strand en liepen we via de Haven(kade) naar Nieuwpoort. In Nieuwpoort werd er een flesje fris uitgedeeld. Een stukje verderop werden de traditionele koekjes van Jules Destrooper uitgedeeld. We liepen verder en kwamen langs een paar mooie kunstwerken (zie foto’s). We staken de IJzer over via de brug (De Ganzepoot) en liepen richting de duinen, het strand en weer naar de duinen. Onderweg liepen we over een oude landingsbaan naar de vuurtoren en kwamen we op het Schietersstrand waar een opstelling was van militairen in oude kostuums. We liepen door het kampement van Militair kwartier Lombardsijde en nog een stukje over het strand van Lombardsijde.
Lombardsijde .  Was voor 1115 een grote handelsstad en werd in 1115 vernietigd en weer opnieuw opgebouwd. We kwamen langs een hoeve met de naam de Kleine Bamburg. Gezien het aantal gebouwen wat er staat zou ik denken dat er vroeger meer gestaan heeft. Mocht u hier meer over weten dan mag u een reactie op mijn website achterlaten. We liepen langs de Plassendalevaart naar Nieuwpoort en kwamen bij de Grouwe Sluis. Deze heeft een belangrijke rol gespeeld in de Eerste Wereld Oorlog. Een stukje verder is een ondergronds museum. Hier boven op staat het ruiterstandbeeld van Albert 1, De Koning-Soldaat (zie foto).
Er staan een paar zeer grote poppen voor een gebouw. Eén daarvan is, denk ik wel, acht meter hoog. Hiernaast staat de grote Onze Lieve Vrouwekerk. Vlak voor we Nieuwpoort uitliepen, kregen we nog een pakje fris van de soldaten. We liepen verder langs de akkers. Op het land reed een boer met zijn tractor met een giertank erachter. Hij verspreidde de inhoud over het land. Gelukkig stond de wind de andere kant op. Wat mij tijdens deze wandeldag opviel, was dat er ook veel jonge kinderen de
24 km en de 32 km liepen. Top! De bekende rode auto van de brandweer stond ook weer op de route. Dit keer niet om een brandje te blussen, maar om ijsjes en blikjes fris te verkopen aan de wandelaars. We liepen hem voorbij. Ook de draaiorgelman/vrouw stond weer naast de route om een gezellig deuntje te laten horen. Na ongeveer 29 km kwamen we bij een rustpunt waar de Koninklijke Orde van Paardevisser klaarstond met voor alle wandelaars een bekertje garnalen soep. Dit is tijdens deze 4 daagse een traditie. Hierna liepen we naar de finish en gingen we met de bus terug naar Diksmuide. Toen we aankwamen ging ik even douchen en toen was het weer tijd om te eten in het kampement. In dit gebouw maken ze iedere dag het eten klaar voor de wandelaars. Ik maakte een foto van het eten toen ik alles al door elkaar geroerd had. Ik kan u zeggen dat erg lekker was.
Na het eten heb ik nog even rustig aan gedaan en om 21.30 uur ging ik naar bed.
Graag tot morgen, de tweede dag!
Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.