Almere, 22 juni 2020

Vandaag was een bijzondere dag. Eerst wilde ik etappe 2 ( Vollenhove naar Giethoorn) van het Pionierspad lopen en na mijn pauze zou ik etappe 1 (voor mij etappe 11) gaan lopen. Deze route gaat van Giethoorn naar Steenwijk. Ik liep over de Ds. T.O. Hylkemaweg waar veel bootverhuurbedrijven zijn.
De één na de ander vroeg aan de mensen die voorbij liepen of ze een bootje wilden huren (dus ook aan mij). Ik liep langs Brasserie Pergola en hier gebeurde het weer. Ik maakte een babbeltje met de jongen en ik mocht een foto van hem maken om op mijn website te plaatsen. Zo kan ik een beetje reclame voor hem maken en hij vond dit prima (zie foto). Ik hoop dat dit een beetje helpt.
Er zijn verschillende museums in Giethoorn. Als u wilt weten welke dat zijn, dan kunt u hier Museums-in-Giethoorn klikken. Een stukje verder staat de Doopsgezinde kerk (gebouwd in 1871). Je kunt hier nog met een bootje naar de kerk toe.
Door het mooie weer was het op deze maandag gezellig druk door de bootjes die door de grachten voeren. Ik maakte hier en daar ook wel even een grapje (o.a. ook met iemand die in een bootje zat). Toen ik Giethoorn uitliep, kwam ik twee andere wandelaars tegen die het Pionierspad vanuit Steenwijk lopen. Ik ben erg benieuwd wat zij van het Pionierspad vinden.
Ik liep verder door natuur en een landgoed en om de  Bovenwijde plas heen. De route ging door gehucht  De_Klosse en hierna liep ik over lange wegen/paden en via Onna Weerribben-Wieden/Onna/ liep ik naar Steenwijk.
Als je deze hele route loopt, heb je af en toe het gevoel dat je terug gaat naar de tijd waarin mensen lopend of met de kar deze route liepen. Dit was toen normaal. Toen deze paden/wegen werden aangelegd wist men niet beter dan dat je van het ene buurtschap naar het andere moest lopen.
Ik had vandaag heel mooi weer, maar vroeger moest je ook in de koude, strenge winters lopen. Met een beetje geluk kon je nog met paard en wagen. Ik zag de kerktoren van Steenwijk en hij kwam steeds dichterbij d.w.z. ik kwam dichterbij. Ik was bijna bij de finish van het Pionierspad. Ik liet nog even een foto maken bij het bord Steenwijk. Ik liep nog een mooi blokje door Steenwijk (om de kerk en door het centrum). Ik kwam bij het station waar ik vanmorgen begonnen ben met het drinken van een cappuccino. Ik had de dame verteld dat ik met de fiets naar Vollenhove ging en terug zou komen lopen. Zij vond dit een hele opgave en  zei dat ze niet wist of ze er nog was als ik terugkwam (Ze zou om 17.15 uur sluiten). Op de foto kunt u zien dat ik op tijd terug was en dat de stationsrestauratie nog open was. Alles was wel al schoongemaakt, maar ik kon nog een flesje fris kopen. Uit waardering voor mijn prestatie kreeg ik er een heerlijke muffin bij (zie foto). Wat een mooie afsluiting van het Pionierspad.
Begin dit jaar had ik nog helemaal geen idee dat ik aan het Pionierspad zou beginnen. Mede doordat ik nog moest opbouwen met wandelen begon ik de route vanaf Muiden te lopen, niet wetende dat ik op 22 juni 2020 het hele Pionierspad uitgelopen zou hebben.
Ik wil Wandelnet en alle vrijwilligers die de paden van deze route verzorgen bedanken.
Hier en daar kan nog wel iets gedaan worden aan de route, maar het is de moeite waard!!

Gr. Heopa
 

2 Comments

 1. Nathalie 24 juni 2020 at 20:53

  Dag opa,

  Dat ziet er uit als een mooie wandeling. De foto’s van de omgeving zien er mooi uit en leuk geschreven! ??

  Groeten

  Nathalie en Martijn

 2. heopa 24 juni 2020 at 21:25

  Dank je wel Nathalie. voor je compliment.

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.