Almere, 9 juni 2020

Ik wilde vandaag etappe 4 lopen van het Pionierspad. Ik moest hiervoor mijn auto bij de kruising Leemringweg/Mammouthweg (Kraggenburg) parkeren. Beide wegen waren echter afgesloten door werkzaamheden. Ik parkeerde mijn auto bij de Dam in Kraggenburg en haalde mijn fiets uit de auto om naar de Havenweg in Nagele te fietsen. Hier begon ik met het lopen van etappe 4.
De route ging via Schokkerhaven en over de Ramsdijk. Na 3 km ging ik linksaf de Palingweg op en hierna rechtsaf naar Ruïnepad. Hier is op 11 augustus 1940 een vliegtuig neergestort wat te zien is aan de blauw – witte markeringspaal. De neus van het vliegtuig bovenop de paal wijst in de richting van de kavel waar het vliegtuig is neergestort. In de Noordoostpolder wilde men de plekken markeren waar in de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen gecrasht zijn. Stichting ‘ Ongeland. heeft hier een route van gemaakt. De route ging verder door de schatkamer van  Schokland.  Eerst zag ik de overblijfselen van een vuurtoren en vlak daarbij het fundament van de kerk van Ens. Vanaf het pad zag ik ook het moerasgebied waar veel vogels broeden. In de broedtijd is dit gesloten. Helaas houdt niet iedereen zich aan deze regels.
Een stukje verder kwam ik langs de oude waterput en een gerestaureerd huisje. Hierna ging de route verder langs het Schokkermuseum. Ik moest nog even door een diepe greppel en hierna liep ik om de boerderij en stak de Schokkerringweg over. Ik liep door een prachtig stukje natuur en kwam bij de Gesteentetuin. Hier liggen allerlei soorten (grote) stenen. Ik liep verder en kwam bij het Vluchthavenpad. Hier staat een Nationaal Binnenvaart monument. Herinneringsmonumenten/noordoostpolder Een stukje verder kwam ik langs de Lichtwachterswoning en het huisje van de misthoorn (zie foto’s). Ik moest 1 km over het Nagelepad (waar veel knotwilgen staan) om Schokland te verlaten.  De route ging rechtsaf naar de Vliegtuigweg en over de N50 naar de Drietorensweg waarna ik weer op de Mammouthweg kwam. Deze moest ik ruim 4 km aflopen. Ik kwam bij de Leemringweg waar etappe 4 eindigt en etappe 3 begint. Dit kruispunt is afgesloten (zie foto’s). Vanaf dit punt liep ik dus een stuk van etappe 3. De huisje die ik onderweg tegenkwam zie je door de hele Noordoostpolder. Het zijn  Agrarisch/boerderijen/dubbele-pachterswoningen/ die vlak na de Tweede Wereldoorlog in 1947 gebouwd zijn. Na een paar rechte stukken ging ik door het Voorsterbos waar veel slingerpaadjes zijn en kwam uit bij de Brug van Saamhorigheid. Ik had toen 3 km van etappe 3 gelopen. Aan de overkant stond mijn auto op mij te wachten. Voordat ik naar huis kon, reed ik eerst naar Nagele om mijn fiets op te halen. Ik heb vandaag 15 km gefietst en 26 km gewandeld.
Ik kan niets anders schrijven dan dat ik ook vandaag weer een schitterende wandeldag gehad heb.

Graag tot een volgende keer!

Gr. Heopa
PS: Als u van plan bent om etappe 3 en/of 4 van het Pionierspad te gaan lopen dan is de start/finish
na 26 juni weer open zodat u de auto weer aan de waterkant neer kunt zetten.

2 Comments

 1. Patrick Veenhuis 12 juni 2020 at 12:48

  Hallo Henk, ik ben ook bezig het Pionierspad te lopen, maar dan van noord naar zuid.
  Etappe 2 van Giethoorn naar Vollenhove moet ik nog lopen, omdat het veerpontje van Jonen uit de vaart was tot 1 juni vanwege de corona maatregelen.
  Kijk maar eens op http://www.2wild.nl voor mijn fotoreportage’s
  Ik kan trouwens geen fotoreportage zien van jou etappe 4 van het Pionierspad.
  Groetjes Patrick Veenhuis

 2. heopa 14 juni 2020 at 08:41

  Dag Patrick, dank je wel voor je berichtje, en dat je naaar mijn website heeft gekeken.
  Normaar kontroleer ik het nog even na of alles goed staat dit keer dus vergeten sorry.
  Dank je wel dat U / jij me dat even doot gegeven heb (top) ze zijn nu wel te zien.
  Ik heb even oup U / jou web site geken en zag dat je ook div. wandelingen in Almere en het mooie Limburg heeft helopen.
  Ik ga nog ver der kijken op je/ uw website kijken.
  Ps. dat pontje vaart het weer? Graag een reactie op opa@heopa.nl dat is mijn e-mail adres.
  Hrtelijke groeten van Henk /Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.