Published On: 14 januari 2018By 0 Reacties

Almere, 13 Januari 2018

Het was de bedoeling dat ik vandaag met de kleinkinderen de Almere- Parkentocht zou gaan lopen. Ik kreeg gisteren echter te horen dat het door omstandigheden helaas niet door kon gaan. Ik ben dus alleen gegaan en besloot om de 30 km te gaan lopen. Ik werd bij het buurtcentrum van Parkwijk hartelijk ontvangen en na een goed gesprek wilde ik aan mijn wandeling beginnen. Buiten zag ik een wandelaarster die ik kende van andere wandeltochten (o.a. van Samen op Pad) die de 25 km wilde gaan lopen. We spraken met elkaar en zij besloot om ook de 30 km te gaan lopen. Zo gingen we deze route samen lopen. Vanaf het buurtcentrum in Parkwijk liepen we richting de Veluwse kant waar we bij de Hogevaart onder de A6 doorgingen. Hier wordt de A6 verdubbeld. Even verderop kwamen we nog een wandelaar (uit Amersfoort) tegen die ook de 30 km zou gaan lopen. We kwamen met elkaar in gesprek en het bleek dat hij al eens eerder (ook met de wandelaarster waar ik nu mee liep) in Almere gewandeld had. Zo gingen we met z’n drieën verder.
We gingen via een houten ophaalbrug de Lange Wetering over en liepen parallel met de Lange Wetering. Een stukje verder was een groep vrijwilligers bezig om de knotwilgen die langs de weg staan van hun takken te ontdoen. De knotwilg is een boom die je moet blijven snoeien, want anders kunnen de takken scheuren en is dit het einde van je knotwilg. Dit gebeurt gemiddeld elke drie tot vijf jaar. Knotwilgen kun je op twee manieren snoeien. Je kunt ze knotten of dunnen. Wilgen knotten doe je alleen tijdens de wintermaanden. Als je in het groeiseizoen (augustus) alle twijgen zou verwijderen valt de zuurstofproductie in één keer weg en sterft de knotwilg gegarandeerd af. Klik hier Knotten-wilgen. Voor meer info. Het is leuk om dit even te lezen. Ik houd zelf erg van de knotwilg, want het is in elk jaar getijde een prachtboom.
Toen we langs de Lange Wetering liepen, zagen we in een beetje mist een prachtige knotwilg met daarachter de ruïne (niet afgebouwd kasteel) van Almere staan. Ik maakte direct een paar foto’s. Er kwam nog een bootje voorbij varen en ook die heb ik op de foto gezet. Het geeft toch een extra mooi effect. Vervolgens liepen we via Almere-Haven naar het Eksternest waar we onze rust namen. We hadden er toen 10 km opzitten. Na de koffie liepen we via het Vroege Vogelbos na de A6 die we weer onderdoor gingen. We liepen richting Almere-Stad Centrum. Het was nog steeds een beetje mistig en we konden dan ook niet ver over het Weerwater kijken waar zwanen in grote getalen aanwezig waren. We kwamen langs veiligheidsmuseum PIT. PIT is het nationaal veiligheidsmuseum van Nederland, waar je de wereld van de politie, brandweer en ambulance kan beleven. Via een historische collectie en interactieve games neemt het museum je mee op een tour door de geschiedenis van veiligheid en hulpverlening. Er zijn activiteiten voor kinderen, maar ook rondleidingen voor 65-plussers. Voor elke leeftijd valt hier wel iets te beleven. Als u in Almere bent is het erg leuk om hier eens een kijkje te nemen. We liepen door het winkelgebied waar nog steeds kerstbomen stonden en er was nog een schaatsbaan met een poffertjeskraam. We liepen naar de markt die we overstaken om naar het Stationsplein te gaan waar een controlepost was. Hierna liepen we naar de Leegwaterplas. Dit gebied is gerenoveerd. Oude bruggen zijn weggehaald en er zijn nieuwe bruggen geplaatst. Het gebied is hierdoor beter bereikbaar. Vervolgens liepen we via Waterwijk naar de Noorderplassen. Toen we over de Hogering liepen, kwamen we twee wandelaars tegen waarmee ik ook veel samen gelopen heb. Zij kwamen helemaal uit Mijdrecht en liepen een kortere route. Na even wat bijgepraat te hebben liep ik weer naar de wandelaars met wie ik samen liep. Zij hadden even op mij gewacht wat ik erg waardeerde. We gingen verder langs de Lepelaarsplassen naar het volgende rustpunt bij Bezoekerscentra/De-Trekvogel.  Nadat we koffie/thee gedronken hadden gingen we de sluis over en liepen via het Wilgeneiland richting de finish. Onderweg naar de finish wamen we nog langs Almere City. Het was goed te horen dat er op dit moment een wedstrijd gespeeld werd (De wedstrijd ging tussen Almere City en FC Den Bosch. Almere City won met 3-1). Het was toen nog een klein stukje naar de finish.
Het was een mooie en afwisselende wandeltocht. Deze tocht zal ook heel mooi zijn als alles in bloei staat. Dus zeker de moeite waard om in het voorjaar/zomer deze tocht nog eens te lopen.
Mijn dank gaat uit naar alle vrijwilligers en het bestuur van Almeerdaagse.
Gr. Heopa

Leave A Comment