Almere/Poeldijk, 7 september 2023
Even een kort berichtje vooraf.
U ziet/leest het goed; Heopa wandelt weer!! Het wil helaas niet zeggen dat alles goed gaat, maar wel dat de artsen erachter staan dat ik (m.b.v. pijnstillers) blijf wandelen. Heopa staat op de lijst voor een nieuwe heup en er lopen nog meer onderzoeken.

Op zaterdag 7 oktober heeft Heopa vanaf 8.30 tot 16.23 de RS’80 gelopen. U ziet dat hij het rustig aangedaan heeft en ondanks dat het niet snel ging, heeft hij genoten!
We vertrokken vanuit sportvereniging Verburch richting recreatiegebied Madestein wat een mooi natuurgebied in Den Haag is. Hierna liepen we door een nieuwe wijk (Vroomdaal) en gingen we verder langs De Stenen Kamer die dateert uit de 13e eeuw (zie foto’s en info). We liepen verder via van Leydenhof en het Hyacintenbos. Het is de moeite waar om hier in april nog eens te gaan wandelen. In het bos onder een boom zag Heopa een paars/rode zwam. Het is de eerste keer dat Heopa zo een zwam op de foto gezet heeft. Op 7 km kwamen we bij een mooi uitkijkpunt en we hielden hier onze pauze en genoten van het uitzicht en een bakkie koffie (zie foto). Na de koffie zagen we een kunstwerk en verderop was nog een kunstwerk. Het heet Hemels Gewelf en staat in een soort krater. Om in deze kunstmatige krater te komen moet je eerst over houten treden het duin op en vervolgens door een betonnen doorgang. Aan de binnenkant van de zogenaamde krater zijn de glooïngen ingezaaid met gras en in het midden staat een monumentale bank waarop twee personen achterover kunnen liggen en  kunnen zien hoe de hemel de vorm van een gewelf aan kan nemen. Het leek Heopa leuk om vanuit deze doorgang een foto te laten maken door Tiny en terwijl ze dat deed, kwam er een groep jongeren met hun trainer aan. We maakten een kort praatje en met toestemming van de trainer gingen de sportieve jongelui van VV-Verburch achter het kunstwerk staan toen Heopa er op lag. Heopa vertelde over het wandelen en zijn website in de hoop dat zij ook warm gaan lopen voor het wandelen en dat ook zij gaan genieten van het mooie Nederland. Ze hebben een paar keer geklapt toen Heopa hierover vertelde. We waren onder de indruk van hun spontaniteit en beleefdheid. Heopa wenst hen alle een hele goede en sportieve toekomst toe. Het was een moment dat we niet snel zullen vergeten! We vervolgden de route en toen we tussen de flats doorliepen raakten we even de weg kwijt. Twee mensen van Vogelopvang De Wulp (het is de moeite waard om hun website te bekijken) wezen ons de goede weg naar het strand. Op de weg naar het strand zaten een paar dames te schilderen en Heopa mocht hen op de foto zetten. Ze vertelden dat ze bezig waren met een leeropdracht. Ook zij hebben veel plezier in hun hobby. Erg leuk! We kwamen op het strand en kijk toch eens! De wind- en kitesurfers zorgden voor prachtige kleuren. Het was een echt een prachtig gezicht. Ook dat was genieten. Toen zagen we diverse tweespannen (met wat ik hoorde doorloopwagen koets/rijtuig) voorbijgaan. Bij paal D1 stonden ze stil voor een  pauze en Heopa liep naar hen toe om te vragen of hij een paar foto’s mocht maken. Dat vonden zij goed en we mochten er zelfs even in zitten zodat er ook een foto van ons gemaakt kon worden. Dank u wel voor deze belevenis!

Bij het bord van De Zandmotor (een grote kunstmatige zandplaat die voor de kust bij Ter Heijde ligt, verlieten we het strand (zie link). We liepen Ter Heijde binnen en daar droogden we even de voeten af, deden we de schoenen weer aan en aten we onze boterham. Hierna vervolgden we de route die langs reddingstation Ter Heijde ging. Verderop aan de rand van het dorp staan twee kanonnen. Dit is een monument ter herinnering aan Maarten Tromp.
Van hieruit ging de route naar Poeldijk. Op het plein staat een standbeeld van pastoor Franciscus Verburch. Hij was de grondlegger van de druivencultuur. Ook staat hier de Sint-Bartolomeüskerk die ook wel de kathedraal van het Westland genoemd wordt.
We bereikten de finish en zo kwam er een einde aan deze wandeling en mijn verslag. Ik heb nog niet eens alles opgeschreven. Bekijkt u de foto’s maar eens. Als u deze route ook gelopen heeft, komen er zeker herinneringen boven. Het was weer een topwandeling!
We willen degene die de route uitgezet heeft en iedereen die meegeholpen heeft aan het mogelijk maken van deze wandeltocht bedanken.
Hopelijk tot de volgende wandeling op 14 oktober.
Gr. Heopa

2 Comments

 1. Ton 18 oktober 2023 at 16:10

  Helaas deze en meer wandeltochten niet kunnen wandelen door een peesplaatontsteking. Wel leuk om Henk op 7 oktober jl. bij de loods van de Monsterse Reddingsbrigade te mogen ontmoeten en even gesproken te hebben. Als lifeguard heb ik zo naast het wandelen nog een interessante en leuke hobby. Hopelijk na mijn herstel weer veel wandelkilometers. En voor Henk sterkte met de operatie!

 2. heopa 18 oktober 2023 at 18:38

  Dag ton, Hartelijk dank voor reactie.
  Ook ik vond het leuk jou te hebbben mogen te ontmoeten,
  En eigenlijk mede door de mooie jubieum das van Rs’80.
  Die jij ook had gekregen.
  En je heb erwel mooie/goede hobby bij, zo bij de Redings brigade.
  Ook wens ik jou een heel goed herstel, en hopelijk weer te zien bij een wandeling in het land.
  groetjes van Henk/Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.