Cieszyn,  12 september 2023
Vandaag heeft Heopa met Leo over het grondgebied van Auschwitz-Birkenau gelopen.
Heopa is in augustus 1948 geboren (dus na de oorlog) en thuis werd er vrijwel niet over de Tweede Wereldoorlog gesproken. Het enige dat wij te horen kregen, is dat mijn vader twee keer naar een werkkamp in Duitsland was overgebracht en dat hij twee keer heeft kunnen vluchten. Wel werd er ieder jaar op 4 mei 2 minuten stilte gehouden.
Op school en later ook op de televisie hoorde Heopa in de loop der jaren steeds meer over de oorlog. En ook toen raakte het mij en deed het iets in mij. Heopa sprak er verder niet over tot hij op 22 augustus 2016 voor het eerst met Arie (een wandelaar uit Vinkeveen) meeging om de 4-daagse van de IJzer te lopen.

Wat ik in deze 4 dagen gezien en beleefd heb, kunt u op deze website lezen. Op 6 augustus 2023 heb ik deze tocht voor de 6e keer uitgelopen. Elke keer besef je weer hoe erg de Eerste Wereldoorlog is geweest en raakt het je diep.
Op een gegeven moment voelde Heopa dat hij ook het Westerborkpad moest gaan lopen. Deze wandelroute gaat van Amsterdam naar Westerbork. Wandelingen als De IJzer en het Westerborkpad zijn wandelingen die je met respect moet lopen want het zijn geen gewone lange afstand wandelpaden of wandelingen.
Op 30 januari 2021 heeft Heopa dus de eerste stappen gezet op het Westerborkpad.
Op 6 februari 2021 liep Heopa etappe 3 & 4 die van Weesp naar Bussum ging. Het was die dag waterkoud en nat en toch voelde Heopa dat hij deze dag de etappes moest lopen. Tijdens het wandelen in dit koude en natte weer bedacht Heopa dat de mensen in die vreselijke oorlog van 1940 – 1945 geen keus hadden. Weer of geen weer, zij werden gedwongen om te lopen.

Vandaag op 12 september 2023, wandelde Heopa met Leo over het grondgebied van Auschwitz-Birkenau in Polen!
Er waren veel bezoekers en Heopa vroeg zich af of de bezoekers hier wandelden uit nieuwsgierigheid, interesse, belangstelling of medeleven. Het doel van Heopa is gedenken, en door geven. Hij wil graag op zijn eigen manier via de vele foto’s en het verslag op de website doorgeven hoe hij dit bezoek beleefd en ervaren heeft.
Heopa gaat niet in op details, want daar kunnen experts veel beter over schrijven en vertellen dan Heopa.
Ondanks dat er veel boeken in allerlei talen zijn geschreven, er documentaires en films gemaakt worden en er nog steeds veel herdacht en over verteld wordt, is er nog steeds geen vrede in de wereld. Vandaag was ik hier dus met Leo.

Leo en Corrie wonen hier nu ongeveer 6 jaar en zij zijn hier al diverse malen geweest. Leo nu zelfs al voor de 11e keer ,
en ook hem raakt het iedere keer weer.
We hadden een dame als gids en zij vertelde alles in het Duits. Er was helaas geen Nederlandse gids aanwezig voor de rondleiding over het terrein van Auschwitz nr. 1. Leo heeft alles al diverse malen gehoord en hij zou een goede gids voor de Nederlands zijn. Hij vertelde mij wat hier allemaal heeft plaatsgevonden. We liepen door de barakken en andere gebouwen waar vreselijke beslissingen genomen zijn. We zagen kleding, allerlei spullen (o.a. koffers), schoenen enz. Het is teveel om op te noemen.
Na deze rondleiding gingen we met een bus naar Auschwitz 11- Birkenau. Het is een gebouw waar de rails nog onderdoor gaat en verderop van 1 naar meer sporen uitloopt. Het was één van de meest gevreesde kampen.

Heopa, Leo en alle anderen die hier deze dag stapten, liepen hier nu in vrijheid en konden zo weer weglopen.
Tussen 1944 en 1945 werden hier mensen naar toe getransporteerd die geen keus hadden. Op een enkeling na zijn zij op een verschrikkelijke manier omgekomen.
Heopa houdt het netjes, maar terwijl we daar liepen en zelfs nu ik het verslag aan het schrijven was, voelde ik de pijn en hoorde ik in mijn hoofd het geschreeuw van kinderen en volwassenen. Ik stop daarom ook hier met schrijven. De bijbehorende foto’s vertellen genoeg!
En ik blijf  Bidden zowel voor Israël,  De Palestijnen en vele andere volken elkaar accepteren en elkaars land er kennen. Zodat de kinderen over de hele wereld leren dat je voor elkaar respect hoor te hebben .   Je kan beginnen bij je zelf,  heb begrip voor elkaar welk geloof je ook heb ! Er staat geschreven Liefde overwind alles.
Wilt u het boekje dat op foto nr. 2.3.4 en 5 staat ook graag hebben? U kunt het bestellen bij en ook  voor meer info kunt u op de volgende link klikken: Geheugenplaats en museum  Auschwitz. , oormalig Duitse Nazi-concentratie- en vernietigingskamp.
Verslag en foto’s van Heopa
Heopa wenst U alle Vrede toe.

2 Comments

  1. Leo Achterberg 9 oktober 2023 at 09:34

    Ook voor blijft het na 11 keer bezocht te hebben zeer indrukwekkend. Ik ben er 1 keer in de winter geweest, en stel me dan voor al die mensen in hun dunne kleding bij soms wel -20 😢😢

  2. heopa 11 oktober 2023 at 19:09

    Beste leo, ja dit laat je niet los.
    Als ik de foto’s bekijk en toen ik beziech was met het verslag dan moet ik wel even slikken
    Dit zal ook ik niet vergeten. Groetjes Henk

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.