Poperinge,  23 augustus 2018

Vandaag werden we later opgehaald door de bus en dit betekende dat ook vandaag om 6.00 uur de lichten aangingen. Ook nu was er begeleiding door de militaire politie. Dit was natuurlijk weer een mooi schouwspel. De rit ging naar Poperinge, waar de derde wandeldag zou starten.
Deliana zat voor in de bus en genoot van alles wat er gebeurde. Toen we aangekomen waren konden we direct doorlopen. De pasje werkten perfect, want terwijl je over de matjes loopt, gaat de pieper af.
Dit keer liepen we door de omgeving van Abele. Al vrij snel kwamen we langs het Poperinge New Commonwealthgraven. Dit is een Brits militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Deze begraafplaat bevat 677 Commonwealthgraven en 274 graven van een andere nationaliteit waaronder 271 Fransen.

Het landschap waar we doorheen liepen was vandaag heuvelachtig dit in tegenstelling tot gisteren. De wegen waren toen vooral vlak. Na 6 km kwamen we aan bij de twee na grootste begraafplaats van België: Lijssenthoek  Military Cemetery (U kunt op de plattegrond (satellietfoto) de oppervlakte zien. Zo kunt u eventueel de hele route volgen die we hebben afgelegd.).
Van 10.750 slachtoffers is de familienamen, de sterfdatum en het regiment bekend. Er zijn slechts 34 graven van onbekende soldaten.  Er was een plechtigheid en na de plechtigheid gingen we verder. De koeien in de wei begroetten ons. We kwamen bij een kruising waar een restaurant staat. Het was er zo druk dat een vrachtwagen zich door de menigte drukte om er door te komen (zie foto). Beetje vreemd, toch? Een stukje verder werd er weer een flesje limonade uitgedeeld. Deliana liet het mij enthousiast zien. We bereikten Steen-Acker. We namen hier tijd voor een kopje koffie. Het bleek dat wij in de Hoofdstraat waren en als we naar buiten keken, naar de huizen aan de overkant van de weg, keken we naar huizen in Frankrijk! De grens ligt dus in het midden van deze weg. Achteraf bedacht ik me dat het leuk geweest zou zijn om midden op de weg een foto met gespreide armen te maken. De ene arm in België en de andere in Frankrijk. Op weg naar Abele kregen we een pakje ontbijtkoek aangeboden. We liepen over de Apolloniadreef. Bijzonder is dat de tandartsen uit de Limburgse gemeente Sevenum onlangs een beeld van de Heilige Apollonia hebben laten restaureren. Dit werd mij verteld door een andere wandelaarster. We liepen verder door het prachtige heuvellandschap en kwamen bij Watou. Hier staat een staalfabriek ’t Rattekot Madeininox. waar we een rondleiding konden krijgen. Deze fabriek bestaat al 140 jaar. Ze vonden het leuk om wandelaars op de foto te zetten, dus liet ik me ook fotograferen (zoek de foto). We gingen verder en liepen ruim een kilometer door Frankrijk (Dit kun je niet zien aan het landschap). We kwamen onderweg steeds meer Hopkwekerijen tegen. We wandelden door een boomkwekerij en kwamen aan de achterkant van de kerk in Watou uit. Deze kerk stamt gedeeltelijk uit de 12e eeuw. Via de Trappistenweg gingen we verder. Halverwege stond een militaire politieagent. De agent deed trouw wat hem opgedragen was. Hij stak zijn arm uit en hield het verkeer tegen voor de wandelaars (zie foto). Ik maakte een foto en zag dat hij glimlachte. Zo kwamen we op terrein van Brouwerij Sint Bernardus. Hier werd

gratis hopbier uitgedeeld. Ik kon het niet laten om, net als vorig jaar, één glaasje te proeven. Soms mag dat! We kwamen op de Gemeentestraat (België)/Chemin Mitoyen (Frankrijk). Ook dit is een grensweg. Ik heb dus ook een wandeling in Frankrijk gemaakt. We passeerden op deze grens bruin café Au Nouveau St-Eloi. Hoewel het er gezellig druk was, liepen wij door. We kwamen in het gebied van Helleketelbos. Dit is een prachtig stukje natuurgebied. We kwamen hier een gezellige rustpost tegen, maar ook nu liepen we door richting de Samplespost waar we even gingen uitrusten. Er werd een pakje fris uitgedeeld. We gingen verder en passeerden het bord van de 30 km. Vlak daarna kwamen we langs de brandweerwagen en namen daar een lekker ijsje. Dit hadden we wel verdiend.
We liepen langs de Poperingevaart die aansluit op het riviertje Vletterbeek (dit riviertje komt uit Frankrijk en mondt uit in de IJzer). We liepen Poperinge binnen. Via Poperinghe Old Military Cemetry (begraafplaats) liepen we naar de finish.
Na 35 km lopen, zat deze wandeling er op en gingen we naar de bus. De bus vertrok jammer genoeg pas rond 18.30 uur, dus dat was wel even balen na zo’n wandeling. Eenmaal in het kampement in Diksmuide aangekomen, stond er een heerlijke maaltijd klaar. Daarna konden we douchen en uitrusten.  Zo kwam er een eind aan deze dag.
Tot morgen!
Gr.van Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.