Published On: 20 augustus 2018By 2s Reacties

Diksmuide, 20 augustus 2018

Vandaag maakte ik mij klaar om voor de derde maal naar België af te reizen om de Vierdaagse van de IJzer te lopen. De vorige twee keren was ik met een wandelaar meegegaan die mij veel over de Vierdaagse van de IJzer verteld had. Dit keer was hij er niet bij omdat hij naar Noorwegen ging. Ik wilde toch graag deze vierdaagse lopen en plaatste een oproep op mijn website waarin ik aangaf dat er iemand mee kon rijden. Op deze oproep reageerde Deliana (ik heb toestemming om haar naam te gebruiken). Deliana is een wandelaarster die regelmatig op mijn site kijkt en een reactie plaatst. Zij had de verslagen en foto’s van de vorige twee jaren gezien/gelezen en wilde daardoor ook eens heel graag meedoen met deze Vierdaagse.
Ze kwam om 9.00 uur met de trein in Almere aan. Zo gingen we samen naar Diksmuide in België. Toen we daar aankwamen werden we hartelijk ontvangen door de Kamp verantwoordelijke, Bieke Vanslembrouck en Fabienne Doorn. Toen we de slaapruimte binnenliepen, lag er een A4 tje met de tekst: Groet aan Deliana en Henk op een bed. Dit had een andere wandelaarster neergelegd. Het was een leuke binnenkomst. Toen we alles geïnstalleerd hadden, wilde ik Deliana iets van Diksmuide laten zien. Vanuit het logementskamp liepen we richting het centrum. Via de gracht liepen we om het centrum naar de rivier de IJzer. Aan de overkant staat een grote poort en gedenkmonument. Via het museum kun je hier naar binnen en naar boven. Dit hebben wij niet gedaan. Op de grote toren zien we de letters  AVV-VVK .Dit betekent Alles Voor Vlaanderen, Vlaanderen Voor Kristus. Dit is een bekende leuze uit de Vlaamse Beweging.
Deliana wist niet wat ze zag en genoot van alles wat ze zag. We liepen nog even over het marktplein. Ik vertelde haar dat de start van de tweede dag hier zou plaatsvinden. We kwamen nog langs het station en liepen zo weer naar het logementskamp. Om 18.00 uur kregen we ons avondeten. Net zoals de vorige twee jaren zag het er weer goed uit en smaakte het uitstekend. Na het eten gingen we nog een blokje lopen. Ik liet Deliana de vismarkt zien. De overkapping staat er nog met een standbeeld van een vrouw met een mand waar vis in zit. De vrouw maakt vis schoon. Ik liet verder nog het Begijnhofje zien. In de eerste Wereld Oorlog was dit gebombardeerd. Na de oorlog is dit helemaal in de oorspronkelijke staat opgebouwd. De Begijnen bleven echter weg. Nu is het een woongelegenheid voor mensen die begeleid wonen. Het was ondertussen weer tijd om terug te gaan naar ons logementskamp. We zouden de volgende dag om 5.15 uur gewekt worden om de eerste dag te gaan lopen.

Gr. Heopa

2 Comments

  1. Danielle Akkerman 28 augustus 2018 at 20:45

    Zo leuk in verschillende talen??

  2. heopa 29 augustus 2018 at 21:34

    Dank je wel , Ja er lopen daar ook veel Frans talige, en Engels talige.
    Dus bedacht ik even wat extra.
    Gr.pa Xxx

Leave A Comment