Published On: 30 januari 2017By 0 Reacties on “Rs80” Moordrecht 26 Km

Almere, 28 januari

Vandaag werd alweer de 7e winterwandeltocht van ‘RS80’ gehouden. De startlocatie van deze wandeltocht was in Moordrecht bij Muziekvereniging KNDA. Binnen hingen nog hele oude vaandels en wat oude instrumenten van Harmonie Moordrecht aan de muur.
Klokslag 9.00 uur werden de wandelroutes uitgedeeld en kon de tocht beginnen. Als snel kwamen we bij de Westringdijk waar de ringvaart van de Zuidplaspolder ligt. Hier liggen diverse mooie woonarken en is er een voormalige molen (zonder wieken) die omgebouwd is tot woning.
Vervolgens liepen we over de Boezembrug (1996) en liepen we langs/onderdoor  Het Gemaal Abramham Kroes (zie foto’s).
Het is het gebied van de Hollandse IJssel. Op de dijk staat molen ‘de Windlust’ (1776, en herbouwd in 2004). Nadat we het bord van de gemeente Nieuwerkerk a/d IJssel waren gepasseerd liepen we de polder in richting restaurant en theehuis ‘Leefgoed de Olifant’ waar we tevens een rustpunt hadden.
Het is een prachtig stuk natuurgebied. Na de rust gingen we weer de dijk op, om na een kilometer weer terug de polder ( recreatiegebied Hitland) in te gaan. Het is een gebied met vooral moeraspartijen en meertjes met hoge rietkragen waartussen pittoreske knuppelpaadjes zijn aangelegd. In het midden van dit gebied ligt een speciaal voor vogels ingericht gebied: het vogelrustgebied. Ook bevinden zich hier ligweiden. Deze zijn zeer geschikt voor een picknick etc.
Dit natuurgebied is zeer rustgevend en heeft mooie vergezichten. Na 17,6 km kwamen we bij de grote rust en mochten we bij Voetbalvereniging Nieuwerkerk onze lunch opeten en konden we voor slecht € 1,75 een heerlijke kop tomatensoep of erwtensoep kopen. Vervolgens gingen we via
De Bückeburgpark en andere parken richting de A20. Hier liepen we langs de parallelweg. Het was een groot contrast om van een stille omgeving, zonder lawaai en bijna zonder verkeer, langs een drukke en lawaaiige verkeersweg te lopen. Het kon echter niet anders, want halverwege deze weg, langs de A20, bereikten we het laagste punt van Nederland. Hier kom je ook niet elke dag, toch?
U kunt hier iets van terug zien op de foto (met info). Een stukje verderop, sloegen we rechtsaf en gingen de spoorlijn over. Bij de Vierde Tochtweg kwam ons nog een kudde schapen tegemoet, die van weiland moesten wisselen. Erg leuk om te zien!!
Zo kwam er weer een einde aan de wandeltocht met een bijzonder mooi natuurgebied van nieuwe gemeente Zuidplas. Voor meer info kunt foto 91 bekijken.
Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.