Published On: 9 oktober 2016By 0 Reacties on “Rs80” Rijswijk 25 km

Almere, 8 oktober 2016.
Vandaag was de tweede RS80 wandeltocht van het nieuwe seizoen 2016/2017.
De wandeltocht begon in Rijswijk. De routebladen werden uitgedeeld en om klokslag 9.00 uur begonnen de wandelaars te lopen.
We liepen langs het aangelegde natuurgebied door het Wilhelminapark en de Laan van ’t Haantje richting de Delftse Vliet. Onderweg kwamen we langs het monument ”Voor Hen Die Vielen”. Op 7 oktober 1944 werden hier tien mannen gefusilleerd. Deze fusillade was een vergelding voor een sabotageactie op de spoorbaan door het verzet. De tien slachtoffers waren Haagse verzetsmensen die een week voor de executiedatum waren gearresteerd. Zij hadden niets te maken met de sabotage. Enkele omwonenden moesten verplicht toekijken. Dit had een enorme impact op de bevolking van Rijswijk. Dit is de reden dat op deze plek nog steeds herdenkingen plaats vinden (Klik hier).
Rijswijk,-oorlogsmonument
We liepen verder langs de Delftse Vliet en gingen de Lepelbrug (1929) over. Hierna gingen we de Nieuwe Plantage op. Deze wijk is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Aan de rechterkant staat het brandspuithuisje uit ca. 1890. U kunt dit huisje zien op foto 32.
We liepen verder via de Nieuwe Plantage en gingen door het Tutein Noltheniuspark. We liepen verder langs het monument ter herinnering aan 1940 – 1945. Nadat we diverse bruggetjes overgestoken hadden, waaronder de Roosbrug (1733), liepen we de Oude Delft op. Dit is de oudste gracht van Delft.
We gingen onder het poortje door van het Prinsenhof museum en kwamen bij de langste brug van Delft, de Boterbrug. Het lijkt net een straat als je erover heen loopt, maar eronder ligt nog steeds een sloot die de Oude Delft en de Wijnhaven verbindt. Wilt u meer weten. Boterbrug
We gingen weer verder richting de Oude Langedijk (1330), die aan het eind van de Jacob Gerritstraat over gaat in de Brabantse Turfmarkt en zo verder richting Zuidkolk en Delftse Schie tot we uiteindelijk bij het Kruithuis kwamen (foto 72 en 73). Hier was de eerste rustpost. Ik heb nog even een link voor u over het Kruithuis. Kruithuis_(Delft).
Na de rust vervolgden we onze weg via het Campusterrein van de Universiteit van Delft (zie foto’s) richting de Oost Poort (foto 96 t/m 99). We kwamen langs een hofje uit 1605. Dit was vroeger het armen hofje. Hierna kwamen we op de Delftse markt waar ook de Nieuwe Kerk staat. Nieuwe_Kerk_(Delft).  Vanaf de Delftse markt liepen we naar de tweed rustpost. Hierna liepen we tweemaal onder de A4 door. Aan beide kanten van de pilaren hangt een spandoek. Op de één staat een schets en op de andere een schilderij. Beide stammen uit de oude tijd (zie foto 132 en 137). Zo kwamen we weer bij de finish aan.
Ik heb helaas niet alles op kunnen schrijve, maar u kunt wel de foto’s en de links bekijken. Dit is zeker de moeite waard.
Het was weer een pracht wandeling.
Mijn dank gaat uit naar parcoursbouwer Gerard Bogers en het team van RS80.
Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.