Almere, 21 september 2016
Vandaag heb ik de 3e Heidetocht, groepswandeling van Samen op Pad gelopen.
De start en finish vond plaats bij het Congrescentrum de Reehorst in Ede zie:  reehorst. Volgens de kalender begint op 21 september de herfst, maar wij konden daar vandaag niets van merken. Het was een schitterende na zomerdag met temperaturen rond de 21 graden. Voor deze wandeling hadden 85 mensen zich aangemeld.
We liepen via het oude terrein van Enka. In april 2008 werd begonnen met de sloop van de ENKA-gebouwen om er plaats te maken voor een nieuwe woonwijk. Een aantal karakteristieke delen van de oude bebouwing is nu een rijksmonument en zal worden geïntegreerd in de nieuwe wijk (op de foto zie nu nieuwe woningen ,waar nog oude schuifdeuren als herinnering zijn blijven hangen aan de gevel. Voorheen was het losperron van het chemicaliënmagazijn.  Ook de schoorsteen en voormalige kantine blijft bestaan). Voor meer info : ENKA . Via een pad langs het spoor liepen we richting het bosgebied de Sijsselt en de Ginkelse Heide. Hier ligt ook nog een stuwwal die stamt uit de ijstijd van 21000 jaar geleden, zie: ijstijd 
Na 9 km door een mooi bosgebied te hebben gelopen, kwamen we bij de eerste wagenstop. Hier werden diverse soorten pakjes sap en koeken uitgedeeld. We gingen weer verder. De route ging nu merendeel door bosgebied. Na 12 km kwamen we bij een heel mooi open natuurgebied waar we via een slingerpad doorheen liepen. Een eenzame (wilde) koe brulde en kwam op mij af en hierdoor kon ik diverse foto’s van de koe maken. Veel wandelaars vonden het toch wel eng dat deze koe steeds dichterbij kwam. Uiteindelijk wilde de koe gewoon oversteken (zie foto’s).
Vlak voor de rust liepen we dicht langs het Airborne-monument. Ik (Heopa) had dit nog niet eerder gezien en ik ben er dus even naar toe gelopen om een paar foto’s te maken. Wilt u hier meer van weten zie:  Ede We kwamen aan bij de grote rustpost. Deze was bij ‘Natuurcentrum de Veluwe’. Het is zeker de moeite waard om hier eens langs te gaan. Doel en functie van het Natuurcentrum is o.a. stimulering van deelname aan doe-activiteiten in de natuur, het centrum als vertrekpunt laten fungeren voor excursies en rondleidingen, het verstrekken van informatie over natuurgerichte activiteiten zoals wandelen, fietsen, bezoek aan de wildkansel en individuele bezoekers en groepen door middel van informatie verstrekking en voorlichting te wijzen op de natuur-, landschaps- en cultuur waarden in de omgeving van het centrum, teneinde begrip voor en verantwoord medegebruik van het Veluwse landschap te stimuleren. Voor meer info:  Natuurcentrumveluwe. 
Na de rust liepen we via de schaapskooi over de heide. Normaal gesproken lopen hier honderden schapen rond, maar helaas waren er nu geen schapen te zien. De heide is bijna uitgebloeid, maar ik heb toch nog een paar stukjes bloeiende heide op de foto kunnen zetten.
Na 21 km hadden we nog een wagenstop. We liepen nog over het privéterrein van landgoed Hoekelum. Hier staat een prachtig kasteel zie: kasteelhoekelum.
Zo kwamen we weer aan bij de finish. Ook vandaag was het weer een hele mooie en afwisselende wandeltocht. De tocht was uitgezet door Casper Seijn. Casper bedankt!
Ook gaat mijn dank uit naar het bestuur van Samen op Pad.
Gr. Heopa

2 Comments

 1. Hennie Roelofsen 22 september 2016 at 09:47

  Hoi,zojuist U verhaal en foto`s bekeken en gelezen, ben echt onder de indruk van het verhaal, door dat je er zoveel aandacht aan besteed met andere woorden je weet waarover je het hebt bv. steeds die link blauw gemarkeerd en dan kun je gelijk naar de website. ook foto`s zijn heel mooi met als enige opbouwende kritiek draai niet je toestel zodat je smalle foto`s krijgt er staan er gelukkig maar enkele, maar dat vind ik jammer het is niet beeld vullend, als je zit te kijken op een tablet. het was een heerlijke dag hoop nog vele keren te mogen mee wandelen bedankt hé !

  hartelijk groet Hennie Roelofsen

 2. heopa 22 september 2016 at 10:03

  Dag Hennie, wat een snelle en goede reactie.
  Ik vind het juist fijn Dat mensen reageren, en mij advies geven.
  En ik zal proberen op te letten dat ik Mn foto camera minder draait.
  De link, dat hij nu blauw is komt door advies van m.n. oudste dochter.
  gr.Henk/Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.