Published On: 28 september 2016By 3s Reacties

 Almere, 28 september 2016
Het is weer woensdag dus een “Samen op Pad “ dag.
Vandaag heb ik de 3e Mooi Zwijndrecht groepswandeling gelopen.
We vertrekken, zoals u dus begrijpt, vanuit Zwijndrecht. Zwijndrecht heeft in de 15e eeuw gebloeid als belangrijke locatie voor de zoutwinningindustrie. In de 17e eeuw kreeg Zwijndrecht meer het karakter van een tuindersdorp en in de loop van de 19e eeuw kwamen er ook industriële vestigingen. Voor info klik hier.   Zoals u al eerder in mijn verslagen heeft kunnen lezen worden er regelmatig oorkondes uitgereikt aan wandelaars. Dit keer kreeg Johan Hetterscheit een oorkonde. Hij heeft al 120 wandelingen met Samen op Pad gelopen. Johan, gefeliciteerd!
Na de uitreiking vertrokken we richting Hendrik-Ido-Ambacht. We kwamen na ongeveer 5,5 km
al bij een wagenstop. Ook dit keer was het heel goed verzorgd met veel lekkers (zie foto’s).
Na deze wagenstop liepen we om Hendrik-Ido-Ambacht heen en kwamen we bij rivier de Noord. De Noord is een zeer druk bevaren scheepvaartroute die het rivierenkruispunt met de Beneden-Merwede en de Oude Maas bij Dordrecht verbindt met de noordzijde van Ridderkerk, waar de Lek en de Noord samenvloeien en de Nieuwe Maas vormen. We liepen naar de kade van Hendrik-Ido-Ambacht en kwamen bij Veer Noordeinde. Hier namen we de waterbus naar de overkant. Dit was voor mij een nieuwe belevenis (zie foto’s). We stapten in Papendrecht, Veer Westeind, weer op de kade. We liepen langs de Noord richting sportpark Slobbengors (hier voetbalt VV Papendrecht). De kantine was speciaal voor ons opengesteld. Heel erg bedankt hiervoor! Na de lunch liepen we weer richting de Noord en zo door naar de N3. Via een brug liepen we van Papendrecht naar Dordrecht. De oudste vermelding van deze stad dateert van rond 1120 (voor meer info klik hier)   Na 19 km hadden we weer een wagenstop en ook nu werden we weer verwend. We zagen tegenover deze stop een watertoren die omgebouwd is tot hotel- restaurant, zie Villa Augustus.  Op de foto’s kunt u zien dat dit een heel mooi gebouw is.
Eén van de wandelaarsters had een flinke blaar opgelopen die even verzorgd moest worden. Ondanks de pijn liep zij toch verder! We kwamen bij de Riedijks-haven en toen ging de brug open. Op de foto’s kunt u zien wat een lange rij …. er voorbij kwam. Na lang wachten werd er besloten om naar de volgende brug te lopen en zo via de overkant weer terug te lopen. Na 22 km liepen we door het centrum van Dordrecht. Dordrecht is een pracht stad met veel oude gebouwen en havens. Het is hier zo mooi, dat je er eigenlijk een hele dag voor zou moeten uittrekken als je alles wilt bewonderen. In het centrum staat een mooi standbeeld van de gebroeders Johan en Cornelis de Witt. De broers zijn door orangisten vermoord en op gruwelijke wijze verminkt. Deze moord behoort tot de meest gedenkwaardige in de Vaderlandse geschiedenis. Voor meer info over de broers kunt u hier klikken. Ondertussen waren we bij de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk aangekomen (voor info klik hier).
We gingen weer verder richting de Brugweg die over de Oude Maas ligt, richting Zwijndrecht en zo kwamen we na 27 km weer aan bij de finish. Ik zou nog veel meer kunnen schrijven over deze wandeltocht! Ik raad u aan om de foto’s ook eens te bekijken. Hebt u ook meegelopen? Schrijf dan uw beleving ook op de website zodat anderen ook kunnen lezen wat u van de tocht vond. Ps. De wandelaarster die last van der blaren heeft het laatste stuk op blote voeten uitgelopen. Heopa wenst je sterkte toe.
Heopa bedankt in het bijzonder Quirinus die dit parcours uitgezet heeft en zijn familie die ons tweemaal verwend hebben bij de wagenrust. Ook gaat mijn dank uit naar het bestuur en de padencontroleurs (de voorlopers). Deze mensen lopen toch iedere keer minimaal twee keer de route! Mijn dank hiervoor!
Gr. Heopa

3 Comments

 1. Hennie Roelofsen 29 september 2016 at 12:39

  Hoi zojuist je verhaal gelezen en ik ben echt onder de indruk hoe jij dat zo snel maar vooral leuk met verwijzingen naar……website in elkaar zet
  Ook heb ik je foto reportage bekeken en natuurlijk zijn de mijne veel mooier he (ha ha)
  Mijn Gps werkte niet goed maar ik zie dat hierboven je de track hebt weer gegeven en dan 27 kilometer
  Nou ik hoop dat dit aankomt zoals jij vroeg en ik zal ook even gewoon de mail doen dan kun je ver gelijken
  tot ziens of weder horen groet Hennie

 2. heopa 29 september 2016 at 16:28

  Dag Hennie, Dank voor je reactie, en hoop dat deze ook bij jou binnen komt . Gr. Henk ik hoor van je

 3. Quirinus 3 oktober 2016 at 10:19

  Hallo Heopa, net je verslag gelezen en foto’s bekeken. Prachtig om het zo nog een keer te beleven. Zelf ben ik ook groots op mijn tocht en vooral onder de indruk van de mooie reacties van diverse kanten.
  Dank voor al het moois dat je ons hier toont.
  Groetjes, Quirinus.

Leave A Comment