Veendam, 28 september 2019

Tijdens het lopen van een gedeelte van het Pieterpad (Braamt) op 14 sept. jl. kwam ik een paar wandelaars tegen die vertelden over de Tocht om de Noord. Het is een wandeltocht waar je je heel erg snel voor moet opgeven, want anders is deze al vol. Deze wandelaars vertelden dat er kaarten op internet werden aangeboden. Ik nam contact op met mijn dochter in Veendam. Zij heeft toen startbewijzen voor mij kunnen ophalen. Echt top! Zo kon ik toch eens ervaren hoe deze tweedaagse wandeltocht is.
We verzamelden bij de sporthal in Veendam en werden met bussen naar Sappemeer gebracht. Ik ging vandaag voor de 25 km. Na de stempel ging ik van start. Al snel kwamen we bij Eska kartonfabriek waar we een rondleiding kregen. Ik liep verder en zag een beeld dat herinnert aan de ‘veengravers’. Een stukje verder kregen we een rondleiding bij  Historische-Scheepswerf-Wolthuis.
Hierna liepen we naar het  Brandweer musea. Dit was ook heel interessant en mooi om te zien. Na 3 km bereikten we een rustpunt bij Welgelegen (Veenborg) Welgelegen-Veenborg. Er zaten vier dames die kleding aanhadden in de kleuren van de vlag van Groningen. Aan een andere tafel zag ik twee bekende wandelaars die ook nog even op de foto gingen. Ik ging verder en liep door een heel mooi natuurgebied van Adriaan Tripbos. We zagen hier veel zwammen en rood/witte paddenstoelen. Het was prachtig om te zien. Na 6,5 km werd er Groninger koek uitgedeeld. Het volgende rustpunt was bij het dorpshuis bij de brug van Tripscompagnie. Ik liep verder naar het Paviljoen Heemtuin. Het was hier heel gezellig en ik nam hier even een kopje koffie en at er mijn boterhammen op. De route ging verder door Heemtuin en natuurpark Tussen de Vennen. Ook hier zag ik weer veel rood/witte paddenstoelen.
Een stukje verder stonden dames in klederdracht sinaasappels uit te delen. We liepen langs Muntendam naar Veendam. Hier werden de wandelaars welkom geheten met woord en muziek. Voordat we naar de finish in Veendam liepen, gingen we door een prachtig golfveld en mooie nieuwe wijken. We gingen ook door natuurgebied Borgerswold. Een waterskieër liet zijn kunsten zien. Een stukje verder stonden oude tractoren opgesteld. De route ging verder door Veendam en we liepen door woonservice Breehorn waar de bewoners de wandelaars begroetten. Hierna liepen we naar het station in Veendam waar een kleine spoortentoonstelling was. Zo liepen we dan naar de finish waar we door artiesten werden begroet. In de sporthal kregen we tot slot lekkere pastasalade.
Ik had er 26 km opzitten. De route zou 25 km zijn. Het verschil in de afstand komt doordat we door gebouwen liepen en een rondleiding kregen. Ook hadden we een blokje door de Heemtuin gelopen (de parcoursbouwer rekent de route zonder deze extra rondleiding en blokje door de Heemtuin).
Ondanks af en toe wat regen, die we er gratis bijkregen, was het een mooie route.

Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.