Scheveningen, 13 Januari 2022

Door de lockdown zijn erop dit moment helaas weer geen groepswandeltochten. De wandeling van vandaag zou eigenlijk op 8 januari gehouden worden. U begrijpt dat het zowel voor de wandelverenigingen en wandelorganisaties een zware tegenvaller was dat er weer niet in groepen gewandeld kon worden. De overheid geeft het advies om lekker te gaan wandelen, maar helaas kan dit bijna niet via de organisaties en verenigingen. De tochten moeten individueel gelopen worden of in tweetallen met 1,5 m afstand.
Tijdens de wandeltocht van vandaag kwamen wij onderweg op twee plekken bekenden van radio/televisie tegen en hier konden wij (ik ook) even ons verhaal doen.
Wellicht komt dit binnenkort nog op de tv.

De route van vandaag begon bij de parkeerplaats van sportpark Houtrust. De route ging door de Vogelwijk. Deze wijk is in 1946 gebouwd en bij het 50 jarig bestaan van de wijk (in 1996) is er een beeld geplaatst (zie foto). We gingen naar de Bosjes van Poot en al vrij snel liepen we verkeerd en maakten we een blokje. We kwamen hierdoor aan de verkeerde kant van de Nieboerweg uit, maar waren wel weer op de route. We liepen richting de haven van Scheveningen en gingen over een kleine sluis naar de haven. Op de kade staat een bankje en op dat bankje stonden een paar schoenen (iemand vergeten aan te trekken?). Een stukje verder staat  het monument de gedenknaald dat herinnert aan het vertrek van prins Willem V in 1795 en de aankomst in Scheveningen van Willem I Frederik op 30 november 1813. Voor meer info kunt u de foto bekijken en op de link klikken. Een stukje verder staat het standbeeld De Scheveningse vissersvrouw. Zij staat symbool voor al de vrouwen waarvan de mannen niet terugkeerden van zee. We liepen even door de winkelstraat waar ik een paar leuke en bijzondere foto’s kon maken. Op de boulevard staan beelden. Deze beelden zijn  sprookjesbeelden aan zee. Als u op de link klikt, kunt u meer hierover lezen. Het is de moeite waard. De route ging verder om het Kurhaus heen en we kwamen bij de grote pier van Scheveningen. We liepen 620 meter over het strand. Door de mist was er weinig zicht. We liepen naar de luchtwachttoren van Scheveningen, maar door het slechte uitzicht liepen we door en kwamen langs het Nationaal Monument Oranjehotel. Hierna liepen we om de Scheveningse gevangenis waarvan de oude toegangspoort nog staat.

De route ging via Klein Zwitserland en Madurodam naar de Scheveningse Bosjes waar we langs het Indisch monument liepen. We liepen langs veel oude monumenten en villa’s waar ambassadeurs wonen. Het is teveel om op te noemen. Een aantal heb ik op de foto gezet. Bij Plein 1813/Sophialaan staan hele oude bomen en sommige deden me, wat vorm betreft, denken aan de zevenarmige kandelaar. We liepen naar het Binnenhof en de paleistuin. Dit was één van de plekken waar ik nog niet eerder geweest ben. In de paleistuin aan de achterkant van paleis Noordeinde stond een cameraploeg te wachten op wat er komen ging. Heopa kon het niet laten om even een gesprekje aan te gaan en tijdens dit gesprekje heb ik geprobeerd om even duidelijk te maken dat ook de wandelsport en verenigingen het heel zwaar hebben door de lockdown. Terwijl juist wandelen zo gezond is. Misschien wordt dit nog uitgezonden op de tv of wordt er alsnog even contact met mij opgenomen. We liepen verder en op de Veenkade stond weer een tv-ploeg met een bekende dame. Ik mocht een foto nemen en deze ook op de website plaatsen. Misschien neemt ook zij nog even contact met mij op. Via de Suezkade liepen we weer naar de finish. De route was zo afwisselend en er viel zoveel te zien, dat ik niet alles heb kunnen typen. Kijkt u maar naar de foto’s en laat deze voor zichzelf spreken. Ook kunt u proberen om via www.rs’80.nl de juiste route op te vragen. Ik loop nog wel eens verkeerd om iets meer te zien of omdat ik niet goed op de route kijk. Ik geniet enorm van het wandelen dus een paar km meer is dan niet erg.
Tot slot wil ik wee even vermelden dat wandelen goed is. Al is het maar een half uur per dag of 1 a 2 keer per week. Het doet er niet toe. Ik zou zeggen: ‘Probeer het maar!’
Ik wil het bestuur van Rs’80 en de parcoursbouwer weer hartelijk bedanken voor deze mooie route.
Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.