Published On: 19 mei 2018By 5s Reacties

Almere, 16 mei 2018

Vandaag heb ik de 1e Bollen Bossche tocht van Samen op Pad gelopen. De start van deze tocht was bij partycentrum ‘Absoluut’ in Sint Michielsgestel. Om 10.00 uur werd Henk Dikken nog even in de bloemen gezet. Ik kon het helaas niet goed verstaan, maar ik dacht te horen dat hij nu 250 Kennedymarsen gelopen heeft. Top hoor! We gingen van start met 86 wandelaars. We kwamen diverse oude boerderijen tegen waarna we over het landgoed van Haanwijk gingen lopen. Tijdens de Romeinse tijd was er al sprake van bewoning in de omgeving. Archieven uit 1570 en 1590 maken voor het eerst melding van een hoeve op Haanwijk.

Een stukje verder aan rivier De Dommel staat  kasteel Nieuw-Herlaar .We liepen een stukje langs de Dommel en gingen daarna door het bosgebied van Haanwijk. Na ongeveer 6 km was er een autostop. Er werden mini Bossche Bollen uitgedeeld en een pakje drinken naar keuze. We liepen verder door natuurgebied van Sterrenbosch en Groene Woud – Bossche Broek. Vervolgens kwamen we bij ’s Hertogen Bosch. Via een ‘gat’ in de muur liepen we naar het centrum. We kwamen van alles tegen onderweg. We zagen kunstwerken, oude gebouwen en grachten. Op de Parade hielden we de grote rust. Hier staat ook de Sint-Janskathedraal waar we even naar binnen mochten om rond te kijken. Nadat ik even rondgekeken had, ging ik naar café Hart van Brabant, waar nog meer wandelaars zaten. Ik nam daar een kop koffie met een echte Bossche bol. Ik kan u zeggen dat dit echt te proeven is. Het was super lekker!

Om 13.25 uur vervolgden we onze wandeltocht.  We liepen nog door een mooi stukje van Den Bosch.  We kwamen diverse schilderingen en beeldjes van de bekende schilder Jeroen Bosch tegen. We liepen de stad uit en kwamen in het natuurgebied van  De-Gruyter-(winkelketen).Daarna liepen we om de Zuigerplas en kwamen we bij de Zuiderwaterlinie – 11-vestingsteden/stoere-forten – Pettelaarse-schans . Dit is een schiereiland in de vorm van een ster. Zo loopt trouwens ook de route. We liepen over de A2 en kwamen weer in een gebied met mooie bos-lanen. Ik ging in het midden van het pad maar eens op mijn hurken zitten en maakte zo wat foto’s van de wandelaars. Ik hoorde hele leuke reacties.  Zij vonden het weer eens wat anders!  We bereikten weer een autostop waar bananen en stroopwafels uitgedeeld werden. Lekker hoor! Na al deze lekkernijen liepen we verder naar Sint-Michielsgestel en bereikten we de finish. We namen hier nog even wat drinken en toen reed ik met Ben en  twee andere dames mee naar Blaricum en vanaf Blaricum ging ik verder met de auto naar Almere. Ben, bedankt voor het meerijden! Verder wil ik Myriam van den Berg bedanken voor het uitzetten van deze mooie en afwisselende wandeltocht en voor de lekkernijen. Ook wil ik het bestuur van Samen op Pad bedanken voor hun inzet.

We hebben weer een prachtige wandeltocht gehad waar we met plezier op terug kunnen kijken.

Gr. Heopa